Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komary

Recommended Posts

Ja mam na działce w altance bazylię jednak zawsze kilka komarów się zawieruszy. Traktuję je packą na muchy (delikatnie).

Na działce/ogrodzie można przeprowadzić masowy oprysk pko komarom i meszkom środkiem o nazwie Trebon Mega 10 s.c. już w połowie maja a drugi oprysk środkiem o nazwie simulin w połowie czerwca w miejscach podmokłych i mokrych np. oczka, stawy, rowy mel., itp.

Dodać do tego należy nośnik prep. chem. Ikar.

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam na działce w altance bazylię jednak zawsze kilka komarów się zawieruszy. Traktuję je packą na muchy (delikatnie).

Na działce/ogrodzie można przeprowadzić masowy oprysk pko komarom i meszkom środkiem o nazwie Trebon Mega 10 s.c. już w połowie maja a drugi oprysk środkiem o nazwie simulin w połowie czerwca w miejscach podmokłych i mokrych np. oczka, stawy, rowy mel., itp.

Dodać do tego należy nośnik prep. chem. Ikar.

witam. jaka jest szkodliwość tych preparatów dla ludzi ? pozd. ana

Nie wiem czy packa najlepsza, ale jestem na tym stopniu rozwoju kiedy sie juz rozumie, ze niektore owady sa pozyteczne a inne wrecz na wyginieciu. Dlatego nie czuje potrzeby zabijania wszystkiego jak leci. wyprobowane masci odstraszajace na razie musza mi wystarczyc. Jak ktos wymysli srodek zabijajacy selektywnie to z pewnoscia zaczne to stosowac.

roman2- zejdż ze mnie :wink: Masz prawo do swoich poglądów, ale ja też

Kompletnie bez sensu jest wytłuczenie wszystkiego co się rusza na działce, bo komary. Ginie wszystko, zarówno szkodniki, jak i owady pożyteczne. Zresztą, co to szkodnik? Przyroda takiego pojęcia nie zna i dla biocenozy nie ma szkodników. A jak zapewne zauważyłeś, komary mają skrzydełka i potrtafią z nich korzystać, latając na spore odległości i przemieszczając się z wiatrem. Opryskasz całą miejscowość i dookoła w jakim promieniu? A preparatu selektywnego tylko na komary to nie ma i zapewne długo nie będzie.

Mirku, nie irytuj się. Ja takiego terminu nie wymyśliłem (szkodnik). Tak samo jak tych wszystkich preparatów p/ko "tym stworzonkom". Podaję tylko to co stosuje się w praktyce.

A tak na marginesie to ognia otwartego też nie powinno się używać?, bo tam również mogą spłonąć pożyteczne stworki. A opryski roślin?

Nie chcę już dywagować o rozjeżdżanych zwierzątkach a zastrzelone?

Mirek, ja też kocham zwierzątka i serce mi się kraje, jak robi im się krzywdę

ale takie jest te nasze życie.

A tak na marginesie to ognia otwartego też nie powinno się używać?, bo tam również mogą spłonąć pożyteczne stworki. A opryski roślin?

Nie chcę już dywagować o rozjeżdżanych zwierzątkach a zastrzelone?

Mirek, ja też kocham zwierzątka i serce mi się kraje, jak robi im się krzywdę

ale takie jest te nasze życie.

Co ma otwarty ogien do chemii ? Oczywiście, że nie powinno się np. wypalać traw. Opryski można znacznie ograniczyć, często stosuje się je zupełnie niepotrzebnie, a zysk z większych zbiorów nie jest tego wart. Co mają do tego rozjeżdżone zwierzątka i zastrzelone. Skoro nie chcesz dyskutować to po co to przywołujesz ? Po co to rozmydlanie tematu. A już szczytem jest ostatnie zdanie. Takie jest Twoje życie, co nie znaczy, że takie jest życie każdego, dlatego nieuprawnione jest użycie "nasze". Jak masz ochotę to możesz godzić się ze wszystkim, ale miej świadomość, że nie wszyscy są konformistami i nie wszyscy tak łatwo to sobie wytłumaczą. Są też tacy co żyją inaczej i mają inne zasady.

• 1 month później...