DARIO2 26.05.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 witamina B sprawdzona i potwierdzam jej skutecznośc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 26.05.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Akcja trucia komarów we Wrocławiu jest prowadzona w "sezonie komarzym". Jej skuteczność jest dość ograniczona, bo komary szybko się przemieszczają, a spryskuje się z samolotu tylko najbardziej obfite w wodę tereny. Ale i tak ich liczebność znacznie spada. Jest to akcja urzedu miasta, więc od woli mieszkańców mało zależna. Nie dotyczy tez terenów podmiejskich i bardziej od miasta oddalonych. Dlatego warto zadbać o sój zakątek, bo "centralnie" problemu się nie rozwiąże. Wiele sposobów już podano (odpowiedni dobór roślin, elektryczne odstraszacze itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 27.05.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Akcja trucia komarów we Wrocławiu jest prowadzona w "sezonie komarzym". Jej skuteczność jest dość ograniczona, bo komary szybko się przemieszczają, a spryskuje się z samolotu tylko najbardziej obfite w wodę tereny. Ale i tak ich liczebność znacznie spada. Jest to akcja urzedu miasta, więc od woli mieszkańców mało zależna. Nie dotyczy tez terenów podmiejskich i bardziej od miasta oddalonych. Dlatego warto zadbać o sój zakątek, bo "centralnie" problemu się nie rozwiąże. Wiele sposobów już podano (odpowiedni dobór roślin, elektryczne odstraszacze itp.). muszę Ci powiedzieć, że po powodzi spryskano m.inn. moją dzielnicę. przez dwa kolejne lata nie było duzo komarów - porpostu było ich "normalnie" I o tą normalność mi chodzi. Zauważam tez , że w tym roku komary są dużo większe. I gryzą o 12 w południe, mają za nic kanony gryzienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 27.05.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 To fakt, komarów ci u nas dostatek. Na prawie swojej, pustej jeszcze działce byłem 3 tygodnie temu pod wieczór i atak był zmasowany . Ale ja mam działkę 20 km od Wrocławia, we Wrocławiu chyba nie jest tak źle, a może zależy to od dzielnicy. Ja w każdym razie sugeruję skupić się na swoim otoczeniu i tam stosować środki ochrony (może kilka jednocześnie), bo komary były, są i będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 28.05.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 A co myślicie o lampach owadobójczych? Podajrze w MAKRO widziałem już za 29.99zł Cena jest bardzo niska ale jak ze skutecznością. Może sie ktoś wypowie bo mam zamiar kupić jakąś lampę... Sa skoteczne. Zabijaja wszystko co zyje... Obrzydlistwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 28.05.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Ja już jestem po zakupie tej lampy owadobójczej. Kupiłem dzisiaj w jednym z marketów budowlanych koszt ok. 33złMam nadzieje że spełni moje oczekiwania...Bzzz! Bzzz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 29.05.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 A co myślicie o lampach owadobójczych? Podajrze w MAKRO widziałem już za 29.99zł Cena jest bardzo niska ale jak ze skutecznością. Może sie ktoś wypowie bo mam zamiar kupić jakąś lampę... Sa skoteczne. Zabijaja wszystko co zyje... Obrzydlistwo. Gdyby tak było to teściowe by dostawały od razu całe komplety tych lamp na urodziny;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 29.05.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Gdyby tak było to teściowe by dostawały od razu całe komplety tych lamp na urodziny;) Oczywiscie mialam na mysli owady. Nie wszustkie sa dokuczliwymi szkodnikami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 29.05.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Gdyby tak było to teściowe by dostawały od razu całe komplety tych lamp na urodziny;) Oczywiscie mialam na mysli owady. Nie wszustkie sa dokuczliwymi szkodnikami... wiem wiem, żartowałam nie wszystkie teściowe są też takie straszne;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 30.05.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 A było jakieś diabelstwo do prądu włączane. Moja córeczka źle znosi te owady więc ciekaw jestem czy jest jakiś skuteczny na owady a jednocześnie niegroźny dla ludzi sposób na pozbycie się problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 31.05.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 tak. posiadanie ptaków Latających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 31.05.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Jak pojawiają się nietoperze to komary znikają Tylko jak je przymusić żeby zaczynały latać troszkę wcześniej niż o zmierzchu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 01.06.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 .... a moich testach potwierdza się skuteczność metody na odstraszanie komarów ..... J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 02.06.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Witam Tak sobie czytam i czytam i chciałem cos dołożyć od siebie. Jestem pewien że w niektórych przypadkach moje sugestie pomogą. A więc jest tak. Larwalna forma komara rozwija sie w srodowisku wodnym, a najwięcej rozwinie sie ich w takim gdzie nie maja naturalnych wrogów. Wszelkiego rodzaju oczka wodne i inne zbiorniki nie są zbyt dobrym "inkubatorkiem" z powodu zbyt dużej ilości naturalnych wrogów które po prostu uwielbiają małe bezbronne żyjątka jakimi są larwy komarów. ( warunek musi byc równowaga biologiczna) Największymi wylergarniami komarów są: kałuże małe i duże, stare opony z wodą, folie rzucone za domem itp. Jaja komarów dostają sie tam dzięki ptaszkom, sa składane przez komary itp. Problem tkwi w tym że w takich środowiskach niema naturalnych wrogów w związku z czym ich rozwój jest niczym niezagrożony. Proponuje więc aby każdy rozejrzał sie czy na terenie jego posesji i u sąsiadów niema takich azyli sprzyjajacych ich rozwojowi. Wiem że to nie rozwiazuje problemu ale ma bardzo istotny pływ na ich ilość. ( gdy komarów kupa i Herkules dupa) W pobliżu wody ta metoda nie będzie zbyt skuteczna, ale na terenach gdzie najbliższe rzeki, jeziora lub stawy sa w odległości kilku km. na pewno sie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 03.06.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 .... a moich testach potwierdza się skuteczność metody na odstraszanie komarów ..... J Czy juz to opatentowałeś ? Jeśli tak to zdradź wreszcie tę metodę , bo nas tu te cholery zagryzą na śmierć Mnie juz ręcę bolą od tego odganiania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 05.06.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 .... no nie wiem, nie wiem chyba opatentuje i zacznę produkcję .... J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 05.06.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Testy skuteczności możesz przeprowadzić w "komturii" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-k-a 29.06.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 u mnie sprawdza się znicz na komary .zapalany jest po zachodzie słońca .... i komara na podwórku nie ma. przyjemnie cytrynowo pachnie. pozd. ana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 03.07.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Czytajac Wasze uwagi przypomnialem sobie co moj Dziadek Swietej Pamieci opowiadal jak to po wojnie w Wejherowie na targu jeden facet sprzedawal specjalna masc przeciwko komarom. Receptura stosowania tej masci byla bardzo prosta - zlapac komara, rozewrzec mu pysk i nasmarowac jezyk ta mascia. Podobno zaden komar nie przezyje tej masci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike2006 30.07.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Witam! Na komary najskuteczniejsze są specjalistyczne zabiegi, gdzie podaje się preparat w postaci kropli ok. 30 mikronów. Lampy na te owady działają średnio. Na małej powierzchni dobrze działają urządzenie odsysające emitujące CO2 i ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts