Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komary

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Akcja trucia komarów we Wrocławiu jest prowadzona w "sezonie komarzym". Jej skuteczność jest dość ograniczona, bo komary szybko się przemieszczają, a spryskuje się z samolotu tylko najbardziej obfite w wodę tereny. Ale i tak ich liczebność znacznie spada. Jest to akcja urzedu miasta, więc od woli mieszkańców mało zależna. Nie dotyczy tez terenów podmiejskich i bardziej od miasta oddalonych. Dlatego warto zadbać o sój zakątek, bo "centralnie" problemu się nie rozwiąże. Wiele sposobów już podano (odpowiedni dobór roślin, elektryczne odstraszacze itp.).

Akcja trucia komarów we Wrocławiu jest prowadzona w "sezonie komarzym". Jej skuteczność jest dość ograniczona, bo komary szybko się przemieszczają, a spryskuje się z samolotu tylko najbardziej obfite w wodę tereny. Ale i tak ich liczebność znacznie spada. Jest to akcja urzedu miasta, więc od woli mieszkańców mało zależna. Nie dotyczy tez terenów podmiejskich i bardziej od miasta oddalonych. Dlatego warto zadbać o sój zakątek, bo "centralnie" problemu się nie rozwiąże. Wiele sposobów już podano (odpowiedni dobór roślin, elektryczne odstraszacze itp.).

muszę Ci powiedzieć, że po powodzi spryskano m.inn. moją dzielnicę. przez dwa kolejne lata nie było duzo komarów - porpostu było ich "normalnie"

I o tą normalność mi chodzi.

Zauważam tez , że w tym roku komary są dużo większe. I gryzą o 12 w południe, mają za nic kanony gryzienia.

To fakt, komarów ci u nas dostatek. Na prawie swojej, pustej jeszcze działce byłem 3 tygodnie temu pod wieczór i atak był zmasowany :). Ale ja mam działkę 20 km od Wrocławia, we Wrocławiu chyba nie jest tak źle, a może zależy to od dzielnicy. Ja w każdym razie sugeruję skupić się na swoim otoczeniu i tam stosować środki ochrony (może kilka jednocześnie), bo komary były, są i będą.

A co myślicie o lampach owadobójczych? Podajrze w MAKRO widziałem już za 29.99zł Cena jest bardzo niska ale jak ze skutecznością. Może sie ktoś wypowie bo mam zamiar kupić jakąś lampę...

Sa skoteczne. Zabijaja wszystko co zyje... Obrzydlistwo.

Gdyby tak było to teściowe by dostawały od razu całe komplety tych lamp na urodziny;)

:lol:

Witam

Tak sobie czytam i czytam i chciałem cos dołożyć od siebie.

Jestem pewien że w niektórych przypadkach moje sugestie pomogą.

A więc jest tak.

Larwalna forma komara rozwija sie w srodowisku wodnym, a najwięcej rozwinie sie ich w takim gdzie nie maja naturalnych wrogów.

Wszelkiego rodzaju oczka wodne i inne zbiorniki nie są zbyt dobrym "inkubatorkiem" z powodu zbyt dużej ilości naturalnych wrogów które po prostu uwielbiają małe bezbronne żyjątka jakimi są larwy komarów. ( warunek musi byc równowaga biologiczna)

Największymi wylergarniami komarów są: kałuże małe i duże, stare opony z wodą, folie rzucone za domem itp.

Jaja komarów dostają sie tam dzięki ptaszkom, sa składane przez komary itp.

Problem tkwi w tym że w takich środowiskach niema naturalnych wrogów w związku z czym ich rozwój jest niczym niezagrożony.

Proponuje więc aby każdy rozejrzał sie czy na terenie jego posesji i u sąsiadów niema takich azyli sprzyjajacych ich rozwojowi.

Wiem że to nie rozwiazuje problemu ale ma bardzo istotny pływ na ich ilość. ( gdy komarów kupa i Herkules dupa) :p

W pobliżu wody ta metoda nie będzie zbyt skuteczna, ale na terenach gdzie najbliższe rzeki, jeziora lub stawy sa w odległości kilku km. na pewno sie sprawdza.

Testy skuteczności możesz przeprowadzić w "komturii" :D

• 4 weeks później...
Czytajac Wasze uwagi przypomnialem sobie co moj Dziadek Swietej Pamieci opowiadal jak to po wojnie w Wejherowie na targu jeden facet sprzedawal specjalna masc przeciwko komarom. Receptura stosowania tej masci byla bardzo prosta - zlapac komara, rozewrzec mu pysk i nasmarowac jezyk ta mascia. Podobno zaden komar nie przezyje tej masci ;-)

• 4 weeks później...
Witam! Na komary najskuteczniejsze są specjalistyczne zabiegi, gdzie podaje się preparat w postaci kropli ok. 30 mikronów. Lampy na te owady działają średnio. Na małej powierzchni dobrze działają urządzenie odsysające emitujące CO2 i ciepło