Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oczyszczone scieki i sasiedzi

paj

Recommended Posts

Mam maly dylemat do rozwiazania:

Mam dzialke i po zachodniej stronie dzialki ujecie wodne, potok (na mojej dzialce w calej szerokosci), zakladam biologiczna oczyszczalnie sciekow i tam oczyszczone scieki beda splywac z mojego domu, takze tam woda opadowa i woda z drenazu. Pomysl ten spodobal sie sasiadom po wschodniej stronie mojego domu i chcieliby takze skorzystac z takiego samego patentu jak ja, ale sprawa sie komplikuje bo nie maja dostepu do potoka, jedyne wyjscie to poprowadzenie wszystkiego przez moja dzialke.

Pomijajac pozwolenia itp. Mam teraz taki problem, ile powinienem za to zarzadac lub inne rozwiazanie ??? Brak mojej zgody oznacza dla nich kopanie szczelnego szamba, zbiornika na deszczowke i wody z drenazu......i ponoszenie comiesiecznych kosztow z wywozem, co troche kosztuje a tu maja wszystko z glowy. Na wsi nie mamy kanalizacji i szybkie jej pojawienie sie nie jest zapowiadane.

Jak rozwiazuje sie podobne sytuacje???

ps

wspolna oczyszczalnie nie wchodzi w rachube.

nie chcialbym ciagnac watku jakby - coby, zalezy mi na tym czy ktos sie spotkal z podobnym problemem i jak go rozwiazal, scieki sasiada na mojej dzialce nie wchodza w rachube:smile:zakutym lbem nie jestem a komuna juz dawno sie skonczyla:smile:, przynajmniej na mojej wsi, tu kazdy dba o swoje podworko