Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

scianka kolankowa ma 70 cm wysokości, są w projekcie 2 wieńce jeden stropowy , później ścianka kolankowa i na niej jeszcze jeden wieniec, do niego są kotwione murłaty , ale nie ma żadnych słupków , czy tak może być ? mam dach kopertowy o konstrukcji mieszanej , opartej na 7 słupach drewnianych , oglądałem ostatnio zdjęcia z budowy podobnego domu ( to samo tylko że wersja z garażem ) i tam były zrobione zbrojone słupki spinające oba wieńce , nie wiem czy to był tylko pomysł tego wykonawcy , czy też te słupki powinny się tam znaleść , a może są zbędne, skoro jest wykonany wieniec na wszystkich ścianach bocznych ? nie rozjedzie się to pod naporem dachu?

Słupki w ściance kolankowej wykonuje się w celu przeniesienia sił rozporowych z konstrukcji dachu. To czy one występują czy nie zależy od schematów statycznych więźby.

pzdr

Może zależeć też od użytego materiału na mury.

mury będa zrobione z podobnego jak w projekcie materiału, w projekcie jest pustak U 220 kalsy 15 , grubość 25 cm, natomiast będzie budowane z pustaka ceramicznego Mega 25 P+W , też kalsy 15 i o tej samej grubości ściany.

Może zależeć też od użytego materiału na mury.

i wielu innych rzeczy: wysokości ścianki, rozstawu ścianek wewnętrznych, w których można byłoby zakotwić wieniec itd

To czy takie slupki powinny powstac zalezy od wysokosci scianki kolankowej i rodzaju wieżby ktora chcesz na niej oprzec.

Jesli scianka jest smukła (ponad 80cm) na Twoim miejscu pokusilbym sie o slupki.

Pozdrawiam

To czy takie slupki powinny powstac zalezy od wysokosci scianki kolankowej i rodzaju wieżby ktora chcesz na niej oprzec.

Jesli scianka jest smukła (ponad 80cm) na Twoim miejscu pokusilbym sie o slupki.

Pozdrawiam

ścianka ma 70 cm razem w wieńcem na niej , więc ścianka sama w sobie ma 45 cm, a więźba jest i tak oparta na 7 słupach kotwionych w stropie , więc nie wiem czy dawać te słupki czy nie , pewnie jak je dam na wyrost to się chyba nic nie stanie , przecież ich koszt jest mały a i wykoanie niejako przy okazji....

:) W takim razie sam odpowiedziales sobie na pytanie.

Moim skromnym zdaniem wobec takich a nie innych informacji (wys. scianki) slupki nie sa konieczne!

Pozdrawiam

stary

a projekt masz?

albo kierownika?

to jego pytaj

A moze ktos chce sprawdzic wczesniej opinie forumowiczow zeby merytorycznie byc przynajmniej na taka rozmowe przygotowanym?

Wychodzac z takiego zalozenia jak Pan Leon z Katowic po co wogole to forum :)

Bez urazy,

pozdrawiam

no wlasnei zastanow sie po co to forum

na twoje pytanie otrzymasz 100 odpowiedzi

50 na tak

50 na nie

i bedziesz 10 razy bardziej skolowany niz teraz

zaufaj mi to nei ma sensu

gdybym ja nie odkryl tego forum to mialbym 3 razy latwiej

miedzy innymi kierownik budowy mi sie obrazil i musze szukac innego, bo kiedy on cos proponowal, to ja jemu opowiadalem co ludzie na forum pisza

tak sie wku....wial

ze mu cisnienie skakalo do 200

i ostatecznie sie na mnie wypial

powaznie

choc to moze tak nei wygladac to podejrzewam, ze moja rada jest tu najcenniejsza

olej forum i idz do fachowca

Moim skromnym zdaniem wobec takich a nie innych informacji (wys. scianki) slupki nie sa konieczne!

Zbyt pochopnie się wypowiadasz.Potrafisz konstruować domy na odległość?

A wysokość ścianki kolankowej jest jednym z kilkunastu czynników mających na to wpływ.

Oczywiscie nie widze wieźby, nie znam jej ciezaru i nie widze obliczen, nie wiem czym bedzie kryta, nie wiem z czego sa sciany itd. i nie jestem w stanie wydac autoratywnej opinii. Uwazam ze forum jest miejscem dyskusji - i zasygnalizowanie nawet jednego problemu to juz cos. Skoro osoba zglosila sie z pytaniem to postanowilem napisac.

Tyle ode mnie

Pozdrawiam

hej poczytaj tutaj temat "Robić wieniec czy nie?" http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1996&highlight=%B6cianka+kolankowa

dotyczy może czegoś innego ale niektóre odpowiedzi moga być pomocne w rozwiązaniu Twojego problemu

:D

pozdrawiam

Ja nie mam słupków (mam podobnie 2 wieńce i ścianę kolankową 120) i nic mi się nie rozjeżdża. Nigdy mnie to też nie martwiło uważam, że projektant i konstruktor wiedzą co robią.
Zawsze mi sie wydawało, ze słupki w kolankowej są po to aby nie porwało dachu wraz z wieńcem kolankowym, dlatego sie go słupkami wiąże ze stropowym bez względu na wysokość ścianki kolankowej, jej materiału i innych uwarunkowań. Ja dałem słupki.