Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak mam 2 wieńce to nie potrzeba słupków ścianki kolankowej?

Recommended Posts

scianka kolankowa ma 70 cm wysokości, są w projekcie 2 wieńce jeden stropowy , później ścianka kolankowa i na niej jeszcze jeden wieniec, do niego są kotwione murłaty , ale nie ma żadnych słupków , czy tak może być ? mam dach kopertowy o konstrukcji mieszanej , opartej na 7 słupach drewnianych , oglądałem ostatnio zdjęcia z budowy podobnego domu ( to samo tylko że wersja z garażem ) i tam były zrobione zbrojone słupki spinające oba wieńce , nie wiem czy to był tylko pomysł tego wykonawcy , czy też te słupki powinny się tam znaleść , a może są zbędne, skoro jest wykonany wieniec na wszystkich ścianach bocznych ? nie rozjedzie się to pod naporem dachu?

To czy takie slupki powinny powstac zalezy od wysokosci scianki kolankowej i rodzaju wieżby ktora chcesz na niej oprzec.

Jesli scianka jest smukła (ponad 80cm) na Twoim miejscu pokusilbym sie o slupki.

Pozdrawiam

ścianka ma 70 cm razem w wieńcem na niej , więc ścianka sama w sobie ma 45 cm, a więźba jest i tak oparta na 7 słupach kotwionych w stropie , więc nie wiem czy dawać te słupki czy nie , pewnie jak je dam na wyrost to się chyba nic nie stanie , przecież ich koszt jest mały a i wykoanie niejako przy okazji....

no wlasnei zastanow sie po co to forum

na twoje pytanie otrzymasz 100 odpowiedzi

50 na tak

50 na nie

i bedziesz 10 razy bardziej skolowany niz teraz

zaufaj mi to nei ma sensu

gdybym ja nie odkryl tego forum to mialbym 3 razy latwiej

miedzy innymi kierownik budowy mi sie obrazil i musze szukac innego, bo kiedy on cos proponowal, to ja jemu opowiadalem co ludzie na forum pisza

tak sie wku....wial

ze mu cisnienie skakalo do 200

i ostatecznie sie na mnie wypial

powaznie

choc to moze tak nei wygladac to podejrzewam, ze moja rada jest tu najcenniejsza

olej forum i idz do fachowca

Oczywiscie nie widze wieźby, nie znam jej ciezaru i nie widze obliczen, nie wiem czym bedzie kryta, nie wiem z czego sa sciany itd. i nie jestem w stanie wydac autoratywnej opinii. Uwazam ze forum jest miejscem dyskusji - i zasygnalizowanie nawet jednego problemu to juz cos. Skoro osoba zglosila sie z pytaniem to postanowilem napisac.

Tyle ode mnie

Pozdrawiam