pawelurb 30.05.2005 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 scianka kolankowa ma 70 cm wysokości, są w projekcie 2 wieńce jeden stropowy , później ścianka kolankowa i na niej jeszcze jeden wieniec, do niego są kotwione murłaty , ale nie ma żadnych słupków , czy tak może być ? mam dach kopertowy o konstrukcji mieszanej , opartej na 7 słupach drewnianych , oglądałem ostatnio zdjęcia z budowy podobnego domu ( to samo tylko że wersja z garażem ) i tam były zrobione zbrojone słupki spinające oba wieńce , nie wiem czy to był tylko pomysł tego wykonawcy , czy też te słupki powinny się tam znaleść , a może są zbędne, skoro jest wykonany wieniec na wszystkich ścianach bocznych ? nie rozjedzie się to pod naporem dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 30.05.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Słupki żelbetowe daje się w miejscach punktowego dużego obciązenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 30.05.2005 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Słupki w ściance kolankowej wykonuje się w celu przeniesienia sił rozporowych z konstrukcji dachu. To czy one występują czy nie zależy od schematów statycznych więźby. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 30.05.2005 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Może zależeć też od użytego materiału na mury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 30.05.2005 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Może zależeć też od użytego materiału na mury. mury będa zrobione z podobnego jak w projekcie materiału, w projekcie jest pustak U 220 kalsy 15 , grubość 25 cm, natomiast będzie budowane z pustaka ceramicznego Mega 25 P+W , też kalsy 15 i o tej samej grubości ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 30.05.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Może zależeć też od użytego materiału na mury. i wielu innych rzeczy: wysokości ścianki, rozstawu ścianek wewnętrznych, w których można byłoby zakotwić wieniec itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 30.05.2005 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 pawelurbNikt odpowiedzialny nie pomoże Ci przez internet.Jak masz wątpliwości czy obawy-zwróć się do konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 30.05.2005 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 wiem, ale dodanie łupków chyba nie zaszkodzi ? ale i tak jak będzie zgodnie z projektem to chyba mogę spać spokojnie jak tych słupków nie będzie..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinelli 30.05.2005 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 To czy takie slupki powinny powstac zalezy od wysokosci scianki kolankowej i rodzaju wieżby ktora chcesz na niej oprzec.Jesli scianka jest smukła (ponad 80cm) na Twoim miejscu pokusilbym sie o slupki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 30.05.2005 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 To czy takie slupki powinny powstac zalezy od wysokosci scianki kolankowej i rodzaju wieżby ktora chcesz na niej oprzec. Jesli scianka jest smukła (ponad 80cm) na Twoim miejscu pokusilbym sie o slupki. Pozdrawiam ścianka ma 70 cm razem w wieńcem na niej , więc ścianka sama w sobie ma 45 cm, a więźba jest i tak oparta na 7 słupach kotwionych w stropie , więc nie wiem czy dawać te słupki czy nie , pewnie jak je dam na wyrost to się chyba nic nie stanie , przecież ich koszt jest mały a i wykoanie niejako przy okazji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinelli 31.05.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 W takim razie sam odpowiedziales sobie na pytanie. Moim skromnym zdaniem wobec takich a nie innych informacji (wys. scianki) slupki nie sa konieczne! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.05.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 starya projekt masz?albo kierownika?to jego pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinelli 31.05.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 stary a projekt masz? albo kierownika? to jego pytaj A moze ktos chce sprawdzic wczesniej opinie forumowiczow zeby merytorycznie byc przynajmniej na taka rozmowe przygotowanym? Wychodzac z takiego zalozenia jak Pan Leon z Katowic po co wogole to forum Bez urazy, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.05.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 no wlasnei zastanow sie po co to forumna twoje pytanie otrzymasz 100 odpowiedzi50 na tak 50 na niei bedziesz 10 razy bardziej skolowany niz terazzaufaj mi to nei ma sensugdybym ja nie odkryl tego forum to mialbym 3 razy latwiejmiedzy innymi kierownik budowy mi sie obrazil i musze szukac innego, bo kiedy on cos proponowal, to ja jemu opowiadalem co ludzie na forum piszatak sie wku....wialze mu cisnienie skakalo do 200i ostatecznie sie na mnie wypial powaznie choc to moze tak nei wygladac to podejrzewam, ze moja rada jest tu najcenniejszaolej forum i idz do fachowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinelli 31.05.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Hej Leon, Jestem na forum od niedawna wiec mam jeszcze troche optymizmu Dzieki w kazdym badz razie za uwage - zobaczymy za miesiac Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 31.05.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Moim skromnym zdaniem wobec takich a nie innych informacji (wys. scianki) slupki nie sa konieczne! Zbyt pochopnie się wypowiadasz.Potrafisz konstruować domy na odległość? A wysokość ścianki kolankowej jest jednym z kilkunastu czynników mających na to wpływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinelli 31.05.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Oczywiscie nie widze wieźby, nie znam jej ciezaru i nie widze obliczen, nie wiem czym bedzie kryta, nie wiem z czego sa sciany itd. i nie jestem w stanie wydac autoratywnej opinii. Uwazam ze forum jest miejscem dyskusji - i zasygnalizowanie nawet jednego problemu to juz cos. Skoro osoba zglosila sie z pytaniem to postanowilem napisac.Tyle ode mniePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIO I ZIBI 31.05.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 hej poczytaj tutaj temat "Robić wieniec czy nie?" http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1996&highlight=%B6cianka+kolankowa dotyczy może czegoś innego ale niektóre odpowiedzi moga być pomocne w rozwiązaniu Twojego problemu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
az1719499295 31.05.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Ja nie mam słupków (mam podobnie 2 wieńce i ścianę kolankową 120) i nic mi się nie rozjeżdża. Nigdy mnie to też nie martwiło uważam, że projektant i konstruktor wiedzą co robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 31.05.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Zawsze mi sie wydawało, ze słupki w kolankowej są po to aby nie porwało dachu wraz z wieńcem kolankowym, dlatego sie go słupkami wiąże ze stropowym bez względu na wysokość ścianki kolankowej, jej materiału i innych uwarunkowań. Ja dałem słupki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts