edytarafał 29.10.2002 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Co wy na to? Zamiast osobno fundamenty i póżniej wylewanie posadzek , można wszystko za jednym razem . Na pewno mniej pracy ale czy taniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.10.2002 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Planujemy budowę domu na płycie LEGALETT (betonowa płyta fundamentowa z ogrzewaniem podłogowym powietrznym). Czy ktoś już taką ma, przeżył zimę i może ją polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 30.10.2002 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Ja też takie coś planuę. Nie robiłem jeszcze dokłądnych klakulacji ale wygląda na to, że wychodzi porównywalnie albo nawet taniej niż oddzielnie fundament, wylewki i ogrzewanie podłogowe.Gdzie chcecie budować ? Czy dalej będzie Praefa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 30.10.2002 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Na naszej płycie przewidujemy bloczki Pezam (keramzytobeton z wkładką styropianową). Przy porównywalnym koszcie z tradycyjnym fundamentem - dom parterowy bez użytkowego poddasza -liczymy na sporą oszczędność czasu, niekłopotliwą obsługę i komfort w przyszłości. Będziemy budować wiosną w okolicy Grodziska Maz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 30.10.2002 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Osówka, czy wasza płyta to będzie legalett ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 30.10.2002 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Tak, to moja wiadomość. Wczoraj pierwszy raz weszłam na forum (i do internetu),więc poruszam się tu trochę niezgrabnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytarafał 31.10.2002 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2002 Ja myślałem że wystarczy zbrojenie , grucha z betonem i płyta gotowa. A tu jakieś ogrzewania powietrzne ,legalett itp. Oco tu chodzi? [ Ta wiadomość była edytowana przez: edytarafał dnia 2002-10-31 22:20 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 31.10.2002 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2002 Jest taki patencik, żeby we wspomnianej uzbrojonej i zaizolowanej styropianem płycie umieścić rury. Do rur wpuszczamy powietrze i podgrzewamy. Nie potrzeba nam instalacji, grzejników, rurek z wodą, kabli elektrycznych pod podłogą, aby ogrzać domek. Miłe, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 01.11.2002 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2002 Sprawdźcie http://www.legalett.com.pl [ Ta wiadomość była edytowana przez: Maco dnia 2002-11-01 08:42 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 01.11.2002 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2002 [ Ta wiadomość była edytowana przez: Maco dnia 2002-11-01 08:43 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 01.11.2002 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2002 Byłem tam.Ciekawe - dom - bez fundamentu... Mam mnóstwo pytań... #1. Czy to nie jest aby "budowaniem zamku na piasku"?? Jak to jest, żeby wylać bez fundamentów płytę na zagęszczany piasek - i już?? #2. Ile to kosztuje? #3. Jak jest potem z podłogami? Będę musiał dawać terrakotę w salonie? #4. Czy jest możliwość indywidualnej regulacji temperatury w pomieszczeniach? Stronka Legaletta jest bardzo lakoniczna. Może ktoś z forumowiczów mieszka w takim domu i może podzielić się wrażeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 01.11.2002 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2002 Ja nie mieszkam ale jestem (jak na razie... ) zdecydowany na taką płytę). Spróbuje przybliżyć Ci odpowiedzi: 1. Myślę, że 20cm zbrojona płyta z betonu B20 wytrzyma niejedno !!! Na takich fundamentach stawia się domy Praefy (legalett jest częścią tego systemowego budownictwa). Ta płyta leży na ZAGĘSZCZONYM podłożu, czyli takim samym jak zwykły fundament, który opiera się TYLKO na kilku ławach a tu masz całą powierzchnię. Geodeta, który mi wytyczał działkę, mówił że jego znajomy miał bardzo ruchomy grunt (ruchome piaski) i jedynym sposobem była płyta. Płytę też poleca Murator (albo ŁD) na grunty niestabilne. Ja to widzę tak, że taka płyta na pewno nie pęknie a przez to, że jest duża ciężar rozkłada się całą powierzchnie. No i na koniec, przecież jest to liczone przez inżynierów więc na pewno wytrzyma. 2. Przykładowe koszty możesz sobie znaleźć tu : http://budownictwo.systemowe.pl/test/proj.php wejdź w szczegółowy kosztorys i tam znajdziesz. 3. Terakota jest najbardziej wskazana dla każdego ogrzewania podłogowego. Czytałem, że są parkiety i panele do ogrzewania podłogowego ale na pewno sprawność takiego rozwiązania będzie gorsza niż terakota. 4. Czekam na materiały drukowane (zamówiłem) ale na tyle na ile to zrozumiałem i podpatrzyłem to w standardzie można wydzielić 4 strefy ogrzewania, każda z niezależną regulacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 01.11.2002 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2002 Podział płyty na strefy chyba jest możliwy, ale precyzyjne sterowanie temperaturą jest kłopotliwe. Przecież płyta stanowi całość, nie jest podzielona na izolowane termicznie kawałki więc ciepło "samo się rozejdzie" we wszystkich kierunkach (oprócz do dołu, bo tam jest "foremka" ze styropianu). Poza tym duża bezwładność cieplna stanowi kolejny problem przy takich oczekiwaniach, choć jest też zaletą w innych przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 01.11.2002 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2002 No.Myślę, że im większ różnica temperatur w różnych strefach tym tródniej ją osiągnąć.Bezwładność jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 01.11.2002 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2002 Podział płyty na strefy chyba jest możliwy, ale precyzyjne sterowanie temperaturą jest kłopotliwe. Przecież płyta stanowi całość, nie jest podzielona na izolowane termicznie kawałki więc ciepło "samo się rozejdzie" we wszystkich kierunkach (oprócz do dołu, bo tam jest "foremka" ze styropianu). Poza tym duża bezwładność cieplna stanowi kolejny problem przy takich oczekiwaniach, choć jest też zaletą w innych przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.11.2002 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2002 Wszystko wydaję się bajeczne. Ale :1. Czyt można taką "płytę" nafaszerowaną rurami (jaka średnica) porównywać z płytami fundamentowymi?2.Co z układem ścian na płycie? (rurki w grubości płyty)3.Jeżeli trzeba omijać ściany nośne budynku to co wtedy?4.Czy to jest sposób dla firm na zarabianie pieniędzy?5.Przeliczenia inżynierskie są dużo warte - ale muszą być poparte odpowiednimi "nazwiskami" - niejeden inżynier konstruktor na oko projektuje wszystko - jak się to potem ma do awarii? Wykonastwo budowlane jest bardzo skomplikowane - niejedne obliczenia inżynierskie trafiają w łeb - bo nie biora pod uwagę nieskończonej ilości składowych i czynników ludzkich , a sprawy dochodzące winnych zaczynają się od wykonawców robót i w 90 % przypadków na nich się kończą.6.Solidna płyta fundamentowa to ~20cm dla budynków jednorodzinnych - to zapewne najlepszy fundament jaki można sobie wyobraźić.Koszt samej płyty biorąc pod uwagę wykonywany po ławach fundamentowych "chudy beton" to same plusy.7.A co jeśli budynek nie jest podpiwniczony - czy opłaca się wykonywać wykop pod cały budynek (obowiązuje głębokość przemarzania) - usunięcie ziemi (nadwyżki) itd.itp.8 i ostatnie - coś tu nie gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 03.11.2002 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2002 Spróbuję rozwiać niektóre wątpliwości: Układ rur jest projektowany dla każdego domu indywidualnie. Rury (100 mm) ułożone są tak, że"meandrują" pod pomieszczeniami, nie pod ścianami. Wykop pod płytę jest płytki - tylko zdjęcie humusu, więc sporo tańszy niż pod tradycyjne fundamenty. Nie sądzę, by piwnica była najszczęśliwszym rozwiązaniem.Co do zarabiania - nie sądzę, by znalazła się jakakolwiek firma, która budowałaby, produkowała, czy czyniła usługi z filantropijnych pobudek. Każda czyni to dla pieniędzy, a nie z sympatii do nas. Chyba się tego domyślasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 03.11.2002 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2002 Spróbuję rozwiać niektóre wątpliwości: Układ rur jest projektowany dla każdego domu indywidualnie. Rury (100 mm) ułożone są tak, że"meandrują" pod pomieszczeniami, nie pod ścianami. Wykop pod płytę jest płytki - tylko zdjęcie humusu, więc sporo tańszy niż pod tradycyjne fundamenty. Nie sądzę, by piwnica była najszczęśliwszym rozwiązaniem.Co do zarabiania - nie sądzę, by znalazła się jakakolwiek firma, która budowałaby, produkowała, czy czyniła usługi z filantropijnych pobudek. Każda czyni to dla pieniędzy, a nie z sympatii do nas. Chyba się tego domyślasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 10.11.2002 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2002 Osówka, Masz rację z tą bezwładnością płyty i wpływem poszczególnych stref na siebie. Dla mnie są to niewątpliwe minusy tego rozwiązania. Anonimie, Na mój gust Twoje wypowiedzi mają dużo emocji a niewiele faktów. Legalett ma właśnie 20cm B20 więc... ? A co ci nie gra dokładniej...: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 11.11.2002 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2002 Mnie Legalett przyslal calkiem interesujace i wygladajace sensownie materialy,jakkolwiek jak pokazalem to w firmie, ktora moglaby wybudowac mi dom, to siezdziwili i raczej odradzali "eksperymenty".Ciekawe - poprzednio kilku ludzi wolalo o pomoc w zakresie informacji o pomyslefirmy Inwest-Eko-Rol (-Dom) - ale nikt jakos nie mial checi do dyskusji. Moze terazprzy okazji tego watku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts