Maco 11.11.2002 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2002 Dla "tradycyjnych" fachowców legalett jest na pewno eksperymentem. Tak jak dla taradycyjnych lekarzy najnowasze terapie też są traktowane z dużą dozą braku zaufania. Ale ktoś musi te nowości wypróbować !!! I bez takich jak Wy (i My), którzy się decydują do dzisiaj siedzielibyśmy w jaskiniach i zażerali korzenie (bo nie byłoby odważengo coby ogień z pierona do jaskini wprowadzić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 11.11.2002 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2002 My jesteśmy totalnie nastawieni na Legalett, związani też umową. Po lekturze kilku artykułów zdecydowaliśmy się na wykonawstwo przez firmę "matkę". Dla płyty wybraliśmy też bardzo ciepłe ściany z bloczków Pezam (trochę tańszy niż Fortis, nie wiem czy czymś jeszcze się różnią), Projekt domu też jest korzystny - parter, nie ma problemów jak ogrzać poddasze, bo go nie ma.Chciałabym także ukryć w płycie rurki centralnego odkurzacza. Ogrzewanie podłogowe sprzyja "ekologicznym" sposobom ogrzewania domu np. pompą ciepła, ale koszty jak dla nas są zbyt duże. Większośc znajomych jest sceptycznie nastawiona do naszego pomysłu i już szykują "farelki" w prezencie.Mamy jednak nadzieję, że podjęliśmy dobrą decyzję i ......"tej wersjii będziemy się trzymać"....P.S. Nie wiem dlaczego moje wypowiedzi wysyłają się podwójnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marysia 12.11.2002 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Jeśli ktoś z okolic Warszawy jest zainteresowany Legalettem proszę o kontakt: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 20.11.2002 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2002 Osówka, A będziecie mieć wentylację z rekuperatorem ?Jeśłi tak, to zapytajnie w legalecie o Gruntowy Wymiennik POwietrza. POdobno mają dobry patent (ja będę dzisiaj o tym znimi rozmawiał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 20.11.2002 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2002 Maco - tak, planujemy rekuperator.Na czym polega Gruntowy Wymiennik Powietrza ? Przybliż mi, proszę, efekty rozmów z Legalettem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 20.11.2002 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2002 Na temat wymiennika zobacz ten wątek:http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=5454&forum=34 A po dzisiejszej rozmowie z legalettem jestem bardzo dobrej myśli. OKazało się, że mój dawny znajmoy właśnie w tym roku podstawił taką płytę a pod nią zrobił wymiennik powietrza !NIedługo jadę, żęby toto obglądnoć sobie na własne oczęta ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 22.11.2002 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2002 Dzięki, Maco, że przypomniałeś mi o tej "jamie z kamieniami", bo to świetny pomysł, a budowa tuż -tuż i mogłabym przeoczyć taką okazję. Nie wiem dlaczego najpierw gruntowy wymiennik skojarzył mi się z pompą ciepła ( z tej jednakże zrezygnowaliśmy). Czy umieszczenie tegoż wynalazku pod płytą fundamentową miałoby sens?Opisz też " co oczęta widziały..." Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 25.11.2002 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 Jeszcze nie byłem ale długo z nim o tym rozmawiałem. Wychodzi na to, że ryzyko potrzeby dostępu do wymiennika są maluteńkie. A nawet jak się to zdarzy, to zawsze można drugi wymiennik sobie wybudować potem a stary "zamknąć". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2002 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 Byłem na stronie firmy legalett i zastanawia mnie tabela kosztów ogrzewania.Oni mają 19gr/kw to jest chyba bez przesyłu i netto.Przecież 1kw prądu kosztuje ponad 50gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marysia 25.11.2002 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 19 groszy to opłata za prąd w taryfie nocnej. Ogrzewając dom płytą fundamentową Legalett na prąd opłaca się założyć licznik dwutaryfowy (wtedy "grzejemy" tylko między 22-6 i 13-15).Oczywiście w przypadku taryfy całodobowej wychodzi drożej ale nie 50 tylko 32 grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.11.2002 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Słyszałem, że płytę Legalett należy grzać przez cały czas. Gdy płyta nie jest ogrzewana moga wystąpić problemy z "podciąganiem" wilgoci.Nie chcę nikogo straszyć, ale zainteresowani powinni to dokładnie sprawdzić.MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 26.11.2002 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Przez cały czas? To jakieś bzdury. Płyta jest posadowiona na podsypce żwirowej wraz z drenażem opaskowym co zapobiega kapilarnemu podciąganiu wody.Poza tym warstwa styropianu pod płytą ma 16 cm a styropian przecież nie chłonie wody, Ogrzewanie to stosowane jest w Szwecji, Norwegii gdzie klimat jest zdecydowanie gorszy niż u nas i bardziej wymagający od stosowanych technologii a jednak to rozwiązanie się sprawdza. Z tego co zrozumiałem z Twojej wypowiedzi to należałoby go również ogrzewać w środku lata :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 27.11.2002 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Myślę, że legalett podał ceny bez opłaty przesyłowej i stałej. U mnie nocna taryfa z opłatami wyszła 22,8gr ale te ceny zależą od rejonu energetycznego. Legalett jest tak samo zaizolowany od dołu (a nawet lepiej) jak normalna posadzka, wylewka więc jeśli w "zwykłym" domu można nie grzać to tutaj też. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Maco dnia 2002-11-27 07:47 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 27.11.2002 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Oto jaką dostałem odpowiedź od firmy Legalett na zgłaszane przeze mnie wątpliwości: Płyta jest sterowana termostatami, w związku z tym to praktycznie rzecz biorąc właśnie termostaty sterują załączaniem i wyłączaniemagregatów grzewczych, według takiego nastawu temperatur jaki Pan ustawi. Przy założeniu, że chcemy mieć w pomieszczeniach 20 C, czas pracy agregatów będzie odpowiednio dłuższy w zimie, gdy na zewnątrz są niższe temperatury, oraz będzie się skracał w miarę gdy temperatura zewn. będzie rosła. W lecie ogrzewanie nie będzie się załączać, ponieważ na ogół temperatury utrzymują się pomiędzy 15 do 20C. (ma Pan oczywiście możliwość obniżenia temperatury na termostatach). Twierdzenie , że płytę należy grzać przez cały czas jest nieprawdziwe. Należy mieć włączone ogrzewanie - korki (w lecie może Pan zaprogramować niższą temperaturę np. 10-15C). Ale to nie znaczy że będzie Pan cały czas grzać. Raz rozgrzana płyta nie wystyga! Problem może się pojawić w momencie, gdy wyjedzie Pan na pół roku w zimie i będzie chciał wyłączyć ogrzewanie całkowicie. W momencie w którym płyta sie wystudzi, mieszkanie zawilgotnieje. Ale nie jest to problem Legalettu. Jest to problem całego domu, bo w każdym nieogrzewanym domu zaistnieje problem wilgoci, zamarzających instalacji, po długim okresie czasu grzybu itd. Natomiast plusem Legalettu jest również to że w porównaniu do "normalnego" fundamentu nasza płyta dużo dłużej trzyma ciepło. Płyta wystyga ok. 1C na dobę, co w przypadku np. awarii dostawy prądu, zapewni Panu komfort cieplny dużo dłużej niż w przypadku tradycyjnego ogrzewania (proszę wyłączyć ogrzewanie i spawdzić jak szybko ochładzają się pomieszenia). [ Ta wiadomość była edytowana przez: M@M dnia 2002-11-30 21:00 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 27.11.2002 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Witam, Mam fundament Legalett a nawet z żoną i ojcem złożyliśmy ją samodzielnie. Miałem nie pewny grunt i wysoki poziom wód gruntowych, nie planowałem piwnicy i nie mam dostępu do gazu a jedynie do prądu - więc to skandynawskie rozwiązanie było dla mnie idealne.Dodatkowo system można prosto połączyć z kominkiem (jeden obwód puszczamy w obudowie kominka) i mamy hybrydę ogrzewania kominkowo-elektrycznego. System w połączeniu z ścianami PRAEFA i wieźbą prefabrykowaną MiTek daję możliwość szybkiej budowy domu o najwyższych standardach jakościowych. Muszę też pochwalić Legalett za zapewnienie wsparcia podczas prac przygotowawczych i montaż płyty. W razie pytań służę pomocą. Pozdr, Filo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 27.11.2002 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Filo, świetnie ! Wreszcie ktoś, kto jest użytkownikiem i ma praktyczną wiedzę ! Czy sam zagęszczałeś piach i żwir ? A jak zacierałeś płytę ? Też sam czy firma ? Czy już grzałeś legalettem, czy tojest pierwszy sezon ? Jak na razie wychodzi użytkowanie ? Na razie tyle ale nie martw się będzie więcej pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 27.11.2002 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Drogi (jedyny na forum ) rzeczywisty użytkowniku naszej fascynującej płyty - czy masz wykonany drenaż wokół tejże? Czy taki drenaż zapobiega podsiąkaniu kapilarnemu ( o którym wspominał ktoś powyżej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 27.11.2002 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Na początku muszę powiedzieć, że nie jestem jeszcze 100% użytkownikiem systemu Legalett - wprowadzam się za kila tygodnii. Na razie uruchomiłem system grzewczy celem osuszenia płyty i ścian przed planowanym na jutro startem ocieplania ścian PRAEFA wełną mineralną. Ładowanie płyty ciepłem trochę trwa - efekt ciepłej podłogi można było odczuć dopiero po dwóch dniach grzania ale za to nawet jeśli wyłączam generator na kilka godzin to płyta nadal była ciepła.Co do wymiany gruntu to wykonaliśmy ją samodzielnie:koparka zebrała 50 cm humusu. Humus zastąpiłem 10-15 cm warstwami piasku (o drobinach powyżej 1 mm) zagęszczanymi płytą wibracyjną (Honda 300 kg - 3 przebiegi po spirali do wew.). Na koniec 10 cm kruszywa. Zagęszczenie zmierzył mój znajomy z pracy i wyszło bardzo dobrze lepiej niż mu się zdaża mierzyć zagęszczenie gruntu pod fundamenty wież telekomunikacyjnych.Zastosowałem drenaż opaskowy zrelizowany jako "dren francuski" (szczegóły http://www.inora.com.pl). Przeciwko podciąganiu wilgoci przez płytę działają conajmniej trzy rzeczy: 1. Drenaż 2. Warstwa odcinająca z pisku, pospółki lub kruszywa, których uziarnienie zapobiega podciąganiu kapilarnemu.3. 16 cm izolacja spodu płyty i jej grzewczy charakter powoduje pod płytą rozkład temperatur przeciwdziałający "migracji" wody do góry. W wolnej chwili postaram się umieścić na WWW fotki z mojej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 27.11.2002 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Aha, apropo zacierania to spie...łem . Niestety poskąpiłem na dodatki opóźniające wiązanie do betonu i przy upalanym dniu mieliśmy za mało czasu na dopieszczenie wierzchu płyty. Efekt jest taki, że w części płyty obrabianej na końcu mam garba i dolinę, będę musiał użyć posadzek samopoziomujących. Do wyrównania płyty użyliśmy belki drewnianej 20cmx10cm, którą przesuwano po elementach brzegowych wzdłuż całej płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 27.11.2002 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 A zacieranie ? Miałeś łatę wibracyjną czy zacierałeś takim "kołowrotem" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts