Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Basen - jak i czym utrzymać czystość wody i odpowiednie PH

Recommended Posts

Pokrowiec mam ale nie używam, nie widzę sensu. Mam niebieską folię bąbelkową, niby solarną. Mam ją drugi sezon i zaczyna się rwać. Kosztowała tyle co 100mb zwykłej białej, więc teraz kupię sobie rolkę białej i posklejam. Odkurzacz używam bardzo rzadko, zazwyczaj wystarczy mi siatka. Ale jak odkurzasz i jest dużo syfu na dnie to filtr szybko się zapycha i należy go często płukać.

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Mam niebieską folię bąbelkową, niby solarną.

Czy folia nie marszczy się pod wpływem ciśnienia/strumienia wtłaczanej wody i nic się z nią nie dzieje gdy pompa filtruje wodę? Niestety moje oryginalne przykrycie basenowe co jakiś czas się zsówa albo leży na/pod lustrem wody i coś muszę na to wymyślić - może dam zwykłą folię i przykryję basen mocując ją śledziami do ziemi tak jak to robi się w przypadku namiotów i tropików, gdyby folia bąbelkowa na wodę nie mogłaby leżeć w trakcie działania pompy.

Czy folia nie marszczy się pod wpływem ciśnienia/strumienia wtłaczanej wody i nic się z nią nie dzieje gdy pompa filtruje wodę? Niestety moje oryginalne przykrycie basenowe co jakiś czas się zsówa albo leży na/pod lustrem wody i coś muszę na to wymyślić - może dam zwykłą folię i przykryję basen mocując ją śledziami do ziemi tak jak to robi się w przypadku namiotów i tropików, gdyby folia bąbelkowa na wodę nie mogłaby leżeć w trakcie działania pompy.
Folia bąbelkowa przecież ma bąbelki z powietrzem, więc sobie pływa na powierzchni i nic jej nie zatapia. Uważam że lepiej się sprawdza niż te przykrycia basenowe.

Jasne, tylko chodzi o siłę wypychanej wody z wylotu przy basenie, którą pcha pompa - czy ten strumień wody nie marszczy/odpycha tej folii za bardzo od tej części basenu przy której woda jest wtłaczana?
Nie wiem co ty masz za pompę, że się o to martwisz :) Mam taką i nic takiego się nie dzieje https://eintex.pl/pol_pl_Pompa-kartuszowa-do-basenu-3785-l-h-filtr-INTEX-28638-2982_3.jpg

• 1 month później...

Witam

Jaki sprzęt możecie poradzić do odkurzenia dna basenu?

Muszę zrobić taką akcje zwykle raz lub dwa w sezonie.

Kupiłem odkurzacz (bardziej to są końcówki z rurami, popularne na allegro) podłączane do pompy ale.. moja pompa piaskowa jest za silna na to ustrojstwo. Po prostu zakleszcza rurę (ścianki rury zasysają się do siebie i woda prawie nie idzie) Ten odkurzacz ma średnicę wlotu wewnątrz około 2,5 cm. To jest dość mało. A dodatkowo rura którą jest podłączony nie jest karbowana na całej długości. I tam właśnie się zakleszcza w takich miejscach. Więc ten sprzęt mi się nie sprawdził.

Czego używacie u siebie z pompą piaskową?

Pozdr.

• 10 months później...

Witam,

Jestem świeża posiadaczka basenu 366/100 Bestway.

Plandeka, naciągana guma. Nie idzie jej naciągnąć tak żeby była sztywna, czy ona winna być tak naciągnięta na prosto. Naciąga się sznurkiem, który i tak z stelażu ześlizguje się i i zatrzymuje na górnej obręczy całego basenu, jak by była nie na wymiar. Przecież jak zacznie padać wszystko będzie lecieć do basenu. Drugie, spada do dna basenu przy większym wietrze. Czy to normalne? Gdy napisałam do Bestway gdzie kupiłam, niby oficjalny sprzedawca na allegro, napisali żeby zgłosić reklamację i tyle z nimi rozmowy.

Jedna osoba pisała tutaj że stosuje tylko i wyłącznie podchloryn sodu (NaClO) roztwór 16%, czy ktoś mógłby to potwierdzić. Wydaje się że to najlepszy/tani i z prostymi aplikacjami co 4 dni, sposób na czystą wodę jak tutaj kolega pisał.

W basenie w zestawie było klika tabletek chloru, 20 mg jednak nic o aplikacji. Mam 9 tys litrów ile mogę tego dać żeby to zużyć? I jak wtedy ustawiać pływak do aplikacji, ma 4 dziurki w regulacji?

Dziękuje bardzo za pomoc.

pozdrawiam

Plandeka, naciągana guma. Nie idzie jej naciągnąć tak żeby była sztywna, czy ona winna być tak naciągnięta na prosto. Naciąga się sznurkiem, który i tak z stelażu ześlizguje się i i zatrzymuje na górnej obręczy całego basenu, jak by była nie na wymiar. Przecież jak zacznie padać wszystko będzie lecieć do basenu. Drugie, spada do dna basenu przy większym wietrze. Czy to normalne? Gdy napisałam do Bestway gdzie kupiłam, niby oficjalny sprzedawca na allegro, napisali żeby zgłosić reklamację i tyle z nimi rozmowy.

Mam taka samą plandekę - one tak mają (to moja 3 sztuka).

Plandeka nie może być naciągnięta na sztywno – zawsze opada na powierzchnię wody.

Deszczówka nie zaszkodzi basenowi

U siebie zrobiłem na trytytkach na dwóch nogach haczyki o które zaczepiam linkę naciągającą plandekę - mocniej można naciągnąć i rzadziej zwiewa pokrywę

Przy mocnym wietrze może ją zdmuchnąć - nie ma na to rady.

Poprzednią plandekę (inny model - miała sznurki do każdej nogi) przy mocniejszym wietrze porwało na kawałki. Obecną po prostu zwiewa

Osobiście mam dwie plandeki - jedną solarną (bąbelki) i na to pełną zakładaną na noc lub w okresie gdy dłużej basen jest nieużywany. Dzięki temu pełna plandeka nigdy nie opada na dno (leży na bąbelkowej)

Sprawdza się to dobrze.

Mam mniejszy basen (305cm), woda napełniana ze studni głębinowej (ok 7 stopni) w niedzielę wieczorem, we wtorek temperatura wody już dobija do 30!

Pompa filtrująca pracuje 24h, do basenu dodaję 15kg soli + stosuje generator chloru (https://intex.pl/generatory-chloru/256-generator-chloru-chlorynator-intex-28662-.html) przez cały sezon nic więcej nie dodaję, woda kryształ, nie ma problemu ze szczypaniem oczu lub podrażnieniem skóry (przedawkowanie chloru) - polecam.

• 2 weeks później...
Jest wiele równie łatwych środków żeby osiągnąć czystą wodę bezpieczną dla Ciebie i dzieci.
Mugatka możesz rozwinąć myśl, proszę. Szukam alternatyw do basenu 7,5m3. Bronię się przed chlorem. Basen uruchomiony 15.06., używany codziennie, filtrowany nieskutecznie - woda robi się śliska i mętna, tablety chlorowe 4szt. w pojemniku nie dają rady. Szukam alternatyw, najlepiej rozsądnych cenowo.

Czy ktoś może próbował perhydrolu do basenu?

Edytowane przez KamaG

Kama są podstawowe zasady dbania o basen.

1. Zaraz po nalaniu wody badasz PH wody i je regulujesz (polecam tester paskowy bestway- najtańsza i najszybsza opcja)

2 Po regulacji PH dajemy szokową dawkę chloru, jak masz dużo żelaza to się wytrąci i woda zrobi się brązowa - trzeba żelazo odfiltrować.

3. Potem pływak i tabletki multifunkcyjne - codzienna kontrola ph i chloru.

4. Zapobiegawczo preparat na algi (wg wytycznych producenta)

5. Basen przykryty gdy nie korzystamy.

6. Pompa musi być włączona tak żeby dziennie przefiltrowała 2-3 krotność pojemności basenu)

7. Gdy woda robi się mętna to preparat do koagulacji i odkurzanie dnia.

Nie znam się na generatorach chloru i tlenach. Ja stosuję chlorowanie i jestem zadowolona.

Potrzebne akcesoria to:

1. Tester ph i chloru

2. Chlor szybko-rozpuszczalny do chlorowania szokowego.

3. Ph minus i ph plus

4. Tabletki wolno-rozpuszczalne tzw multifunkcyjne

5. Preparat na algi

6. Preparat do koagulacji.

7. Odkurzacz basenowy (wystarczy podpiąć rurę od odkurzacza i ssawkę i grawitacja zrobi swoje)

Uwaga. Jeśli mamy brązową wodę po chlorze to wytrąciło się żelazo, trzeba to odfiltrować, nie ma magii, to nie zniknie... nie używaj witaminy C do basenu (kwas askorbinowy).

66218307_432771610611580_8890559908760518656_n.jpg

Edytowane przez mugatka

Dziękuję za odpowiedź,

1.2. nie zrobiłam - błąd nowicjusza:(

3. tabletki 4małe na 7,5m3 wody chodzą od 4 dnia uruchomienia basenu.

4. kupiłam klaryfikator marina - skład taki jak algi stop - dostępny w sklepie, po zastosowaniu chwilowa poprawa

5. nie przykrywam niestety, wiatr zrywa folię, basen użytkowany jest przez prawie cały dzień, dzieciaki włażą co godzine czy dwie. Przerwa tylko w nocy :)

6. pompa chodzi cały czas, z krótkimi przerwami technicznymi na czyszczenie

7. czy preparat można stosować często? (klaryfikator s.o.s. mętna woda marina) używałam dwa razy, czyli raz na tydzień i widzę że znów trzeba

nabyte 1.07. testery paskowe z bestway - wg pomiarów 4x woda jest prawie idealna :) wszystko w normie, czy to w ogóle możliwe? Niestety wizualnie jakby mętna, i skóra mnie swędzi, jakby bardzo wysuszała.

woda uzdatniana tylko tabletkami pewnie multi - dostałam parę sztuk, i tym klaryfikatorem, oczywiście filtrowana i dolewane świeżej z wodociągu w miarę potrzeb (sporo bo mocno wychlapują)

PS. czy możliwe, że ph wody utrzymuje się na dobrym poziomie? bez obniżania? czy woda basenowa ma raczej tendencje do zbyt wysokiego ph, bo gdzieś tak czytałam, czy wręcz odwrotnie?

Edytowane przez KamaG

Opis tabletki 4 małe niczego nie wnosi :( na pudełku powinny być dawki - dobierz do ilości wody...

Klaryfikator i algi to raczej nie to samo... na pewno skład ten sam ?

Pewnie to koagulant po którym powinnaś po zmieszaniu wyłączyć pompę, odczekać około 12 godzin i odkurzyć....

Kup folię pływającą na basenie - wiatr jej nie zerwie...

Jaka pompa ? ile litrów na godzinę ? pamiętaj o wyłączaniu jak dzieci są w basenie....

Preparaty stosuj wg wytycznych producenta... nie nadużywaj preparatów...

pokaż zdjęcie testu - test zrób dokładnie wg instrukcji.... odczytujemy po takim czasie jak napisano... kolory się zmieniają z czasem...

Gdy dolewasz dużo świeżej wody to od nowa w kółko musisz ją uzdatniać, wodę dolewamy mniej więcej raz w tygodniu kilka procent...

W Polsce najczęściej woda ma za wysokie ph ale nie jest to normą, jak wychodzi że masz dobre to się ciesz :)

Mętna woda to zazwyczaj czas na koagulację, ale ciężko doradzać nie widząc wody i nie wiedząc co w niej tak naprawdę siedzi (oprócz dzieci) :)

Nie da się usunąć zmętnienia bez koagulacji i odkurzania ...

Edytowane przez mugatka

• 2 weeks później...

Mam filtr piaskowy, niestety nie wiem co to za model, tabliczka się przetarła, nie można odczytać. Czytając cały ten temat, piszecie że trzeba przepłukiwać często filtr, to przepłukiwanie to pod jaka nazwą, bo u mnie wszystko po angielsku (mam tryb pracy WASTE,RINSE,FILTER, STOP, BACKWASH, RECIRCULATE) BACKWASH to przepłukiwanie??

Zapoznałem się też z literaturą dotyczącą utrzymywania czystości w basenie, kupiłem cały zestaw chemii (ph-,ph+, chlor w granulkach, antyglon, testery chloru i ph), moja woda robi się mętna co kilka dni (basen 16m3), wsypuje chlor w dawce dedykowanej podwójnej, na następny dzień mierzę cholr i go nie ma.... :( Myślę więc że ph za wysokie i owszem, mierzę i wychodzi cos około 8 albo nawet więcej (skala miernika nie obejmuje). Mam środek 1 KG PH MINUS, w info napisali tylko że cały kg jak rozpuszczę i wleję do 100m3 to mi obniży ph o 0,2, to by znaczyło jak wsypę wszystko u siebie to mi może o 1 stopień ph obniży.... niby ok, ale tak od razu cały kilogram mam rozrabiać i sypać....??

co do skimmera to bardzo polecam, u mnie załatwił problem ze syfem z tafli wody, wyłapuje wszystkie robaki, liście, brudy, naprawdę genialna rzecz.

Odkurzacz też mam, używałbym go często tylko ciężko się go podłącza pod pompę, bo w 3 metrowym przewodzie musi być woda, inaczej zapowietrzy pompę, a te 3 metry wodą ciężko się wypełnia, nawet jeśli cały wąż w basenie pod wodą, kto to robił ten zna zapewne problem....