nitapablo 21.07.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 witam a wiec tak yreyzgnowalem z podchlorznu sodu wlalem calyestab eisen-ex zapobiega powstaniu osadow wapiennych i zelazowych oraz chroni przedkorozja dam znac jaki efekt narka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cycu225 27.07.2015 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 A Więc tak.. wlewam wodę ,syPię chlor szok, na drugi dzień woda brązowa, leję super flock coagulant. Na trzeci dzień wszystko brązowe na dnie a woda kryształ. Odkurzacz ? Nie,jest do bani i nie potrzebny. Samą rurą zasysam i delikatnie zbieram z dna cały syf wylewam poza basen. Dolewam wody,uzuPełniam To co wylałem ze syfem z dna za basen. Na następny dzień tabletki chlor trio,i płyn alga off co 7 dni(Ile dawkować pisze na opakowaniach) Pompa oryginalna bestway nie jest taka zła. Wkłady filtra to porażka totalna,wyciąganie kasy od klienta.Ja zrobiłem tak: DokuPiłem W akwarystycznym okrągłoą gąbkę do filtra wewnętrznego o średnicy 1cm mniejszej jak otwór w pompie tak żeby cyrkulacja wody była dookoła gąbki. Wyciąłem w gąbce większy otwór wewnątrz i zastąPiłem nią to papierowe badziewie które non stop trzeba dokupować. Zbiera najmniejszy osad z wody a jak już sie zasyfi że zmniejsza się przepustowość (co widać gołym okiem) ,otwieram filtr, wyciskam gąbkę ze syfu pod kranem i wkładam i od nowa. Koszt gąbki 9zł,a wystarcza na cały sezon. Rozmiary i gęstości takich gąbek są różne. Ja wybrałem gęstą,suPer filtruje mętność wody i staje się kryształ. Większe śmieci wyławiam sitkiem. Pozdrawiam i życzę miłego korzystania z basenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cycu225 27.07.2015 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5163087042 Taka gąbka i kłopot z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbolek 07.08.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 a ja mam do was inne pytanie związane z basenami.jakiś czas temu kupiłem basen rozporowy (z oponką) 3m średnicy. Był to najtańszy, prosty zestaw (bez pompy itp).Basen leży na działce, od dłuższego czasu nie używany.Ostatnio do domowego ogródka kupiłem większy basen z pompą w zestawie. Ponieważ standardowa pompa była słabiutka kupiłem nową o większej wydajności.I tu pytanie - czy jest jakiś sposób aby pompę z zestawu (intex o wydajności 1250l/h) jakoś podłączyć do basenu na działce (basen bez przyłączy do pompy)?Czy spotkaliście się z jakimiś zaczepami na oponkę, które przytrzymają wpuszczone węże? Szukam jakiegoś rozwiązania żeby wykorzystać basen (który już jest) i pompę (która lezy nie używana:) Będę wdzięczny za pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.08.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Wkłady filtra to porażka totalna,wyciąganie kasy od klienta.Ja zrobiłem tak: DokuPiłem W akwarystycznym okrągłoą gąbkę do filtra wewnętrznego o średnicy 1cm mniejszej jak otwór w pompie tak żeby cyrkulacja wody była dookoła gąbki. Wyciąłem w gąbce większy otwór wewnątrz i zastąPiłem nią to papierowe badziewie które non stop trzeba dokupować. Zbiera najmniejszy osad z wody a jak już sie zasyfi że zmniejsza się przepustowość (co widać gołym okiem) ,otwieram filtr, wyciskam gąbkę ze syfu pod kranem i wkładam i od nowa. Koszt gąbki 9zł,a wystarcza na cały sezon. Rozmiary i gęstości takich gąbek są różne. Ja wybrałem gęstą,suPer filtruje mętność wody i staje się kryształ. Większe śmieci wyławiam sitkiem. Pozdrawiam i życzę miłego korzystania z basenu. Może i ta gąbka nie głupia, ale ja zużywam jeden, góra dwa filtry papierowe na sezon. Po prostu codziennie je płuczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaga321 15.08.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 witam, czyli jak dobrze zrozumiałam podchlorN sodu + pompa i woda będzie klarowna? A ile czasu dziennie powinna chodzić i jakie ma zużycie prądu ( tak plus minus) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaga321 15.08.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 witam, czyli jak dobrze zrozumiałam podchlorN sodu + pompa i woda będzie klarowna? A ile czasu dziennie powinna chodzić i jakie ma zużycie prądu ( tak plus minus) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baspolwawa 18.08.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Oprócz podchlorynu i pompy potrzeba jeszcze filtra, najlepiej ze złożem typu AFM (szkło). Małe pompy do prywatnych basenów są o mocy od 0.3 kW - 0.7 kW. W zależności od tego ile osób kąpie się w basenie, czy to jest basen zewnętrzny czy wewnętrzny, pompa powinna mieć odpowiednią wydajność. Załóżmy basen o pojemności 60 m3 - pompa o wydajności 11-14 m3/h. Odpowiednio przy basenie o pojemności 90m3 pompa 25-28m3. Przykład szkła: https://www.wszystkodobasenow.pl/pl/searchquery/afm/1/phot/5?url=afm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 28.08.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) U mnie jak nie ma upałów (temp. wody do 30 stopni) wystarcza, jak pompa pochodzi 2 h dziennie, w weekendy puszczam ją na 4 czy 5 h. Do tego mam tabletki wolnorozpuszczające się, raz na 2 tyg dosypuję dodatkowo chlor-szok. Problem zaczyna się przy temperaturze wody powyżej 30 stopni. Wtedy sama tabletka nie starcza do utrzymania krystalicznie czystej wody, wtedy muszę dosypywać chlor-szok raz na 4-7 dni. Niestety na sąsiedniej działce sąsiad ma brzozy, odkurzacz mimo że czasochłonny to się przydaje. Tylko trzeba pamiętać, że do odkurzacza trzeba mocnej pompy. Ja mam 3 m3/h i mam wrażenie, że to jest minimum. Mam standardową pompę z filtrem papierowym. U mnie jeden filtr spokojnie wytrzymuje miesiąc (i więcej), pod warunkiem, że jest regularnie płukany. Oczywiście, filtr piaskowy jest fajniejszy, ale i droższy. Tak w ogóle tego filtrowania wody, jeśli nie przyjmujemy w basenie połowy wsi, to bym tak nie fetyszyzował. Mam jeszcze skimmer, ale wala się obok basenu i tylko mnie irytuje, dużo nie pomaga, bo jak mam włączoną pompę to i tak zazwyczaj basen jest przykryty tzw. folią solarną więc nie ma jak zbierać syfu z powierzchni. Poza tym, dużo ludzi narzeka, że woda w ich basenach momentalnie robi się mętna, niektórzy mają glony. Moim zdaniem to wszystko jest skutkiem zaniedbania higieny basenu i oszczędzania na chemii. Niestety, jak się ma basen, trzeba poświęcić mu raz na tydzień te pół godziny oraz zainwestować albo w chlor albo aktywny tlen. Jak ktoś żałuje kasy, to potem albo kąpie się w brzydko wyglądającej wodzie czy w zielonkawej brei albo co chwilę zmienia wodę. Tylko ja sobie nie wyobrażam co miesiąc spuszczania i nalewania 11 m3 wody Już nie mówiąc o większych basenach. Ja tylko co dwa tygodnie (powinno się co tydzień, ale mi się nie chce) spuszczam trochę wody i dolewam świeżej. Jak ktoś mówi, że wodę i tak co miesiąc trzeba zmieniać, to albo nigdy nie miał basenu i chrzani bzdury albo zwyczajnie nie ma pojęcia jak go prawidłowo obsługiwać. Stosując proste zasady można spokojnie cały sezon na jednym napełnieniu obskoczyć (no nie do końca, bo są te dolewki ). Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez mitch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 29.08.2015 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 czytając Wasze problemy aż nie chce mi się wierzyć.... też jestem posiadaczem baseniku i mam pompę z filtrem papierowym chodzi ona 24 /h przez cały sezon na jednym filtrze - płuczę go od czasu do czasu i tyle do tego kupuję też raz na sezon zasobnik z chlorem który sobie pływa w basenie i sukcesywnie się rozpuszcza zero brudu i zapachu chloru i woda kryształ przez cały sezon a u niektórych jak czytam to istna tablica Mendelejewa ..... pozdrawiam woda na zdjęciu ma 3 miesiące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.08.2015 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 witam, czyli jak dobrze zrozumiałam podchlorN sodu + pompa i woda będzie klarowna? A ile czasu dziennie powinna chodzić i jakie ma zużycie prądu ( tak plus minus) Pompa 24h/ dobę. Zużycie prądu 15zł miesięcznie. Woda nie zmieniana przez cały sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 29.08.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 No tak, chlor to podstawa Natomiast dużo zależy od otoczenia. U mnie zostawienie odkrytego basenu na godzinę kończy się pływającym syfem lecącym z drzew. Co do pompy chodzącej 24h/dobę, to bez przesady, po co? Żeby w nocy wychładzała wodę? Poza tym staram się wyłączać pompę w czasie użytkowania basenu, a to czasami dłuuuugo trwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.08.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Co do pompy chodzącej 24h/dobę, to bez przesady, po co? Żeby w nocy wychładzała wodę? Poza tym staram się wyłączać pompę w czasie użytkowania basenu, a to czasami dłuuuugo trwa Praca pompki w nocy kosztuje mnie 1 grosz na godzinę. Jest jakiś sens wyłączać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 29.08.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Praca pompki w nocy kosztuje mnie 1 grosz na godzinę. Jest jakiś sens wyłączać? Liwko, proszę Cię, ja też znam zalety drugiej taryfy Nie o koszty chodzi. Tak jak napisałem wyżej - praca pompy w nocy wychładza wodę. O ile w upały to nawet dobrze, o tyle w normalnych warunkach, jak ktoś nie ma dodatkowego ogrzewania basenu to bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.08.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Liwko, proszę Cię, ja też znam zalety drugiej taryfy Nie o koszty chodzi. Tak jak napisałem wyżej - praca pompy w nocy wychładza wodę. O ile w upały to nawet dobrze, o tyle w normalnych warunkach, jak ktoś nie ma dodatkowego ogrzewania basenu to bez sensu. U mnie jakoś strasznie szybko woda zarasta. Musiałbym dorzucać więcej chemii więc wolę filtrować. Kiedyś jak było zimno to na dwa dni wyłączyłem pompkę. Zaoszczędziłem złotówkę a roboty miałem później na godzinę. W przyszłym roku spróbuję filtrować tylko w dzień, zobaczymy różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaga321 30.08.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Pompa 24h/ dobę. Zużycie prądu 15zł miesięcznie. Woda nie zmieniana przez cały sezon. Dzięki za odp., na ulotce filtru doczytałam, że może chodzić 8h, Liwko u Ciebie chodzi 24h - to masz inny tak? nie taki jak ja kupiłam z basenem bestway? A i jeszcze dopytam jak radzicie sobie z paprochami na dnie basenu? Ja na razie biegam z sitkem, ale to robota głupiego wokoło mam pełno drzew, basen nakrywam jak tylko kończymy kąpiel (po kilka razy dziennie) a i tak mam pełno na dnie, normalnie jakaś masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 30.08.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Znam ten ból, mam brzozy obok. Raz na tydzień poświęcam 15 minut i odkurzaczem po dnie jeżdżę, to załatwia sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.08.2015 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Dzięki za odp., na ulotce filtru doczytałam, że może chodzić 8h, Liwko u Ciebie chodzi 24h - to masz inny tak? nie taki jak ja kupiłam z basenem bestway? A i jeszcze dopytam jak radzicie sobie z paprochami na dnie basenu? Ja na razie biegam z sitkem, ale to robota głupiego wokoło mam pełno drzew, basen nakrywam jak tylko kończymy kąpiel (po kilka razy dziennie) a i tak mam pełno na dnie, normalnie jakaś masakra... Nie wiem, nie czytałem to i chodzi sobie 24h/dobę Ja na paprochy mam swój ulubiony sposób. Biorę dechę i robię w basenie wir. Po chwili wszystkie grubsze śmieci zbierają mi się w samym środeczku i wtedy siatką je wyłapuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 31.08.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Nie wiem, nie czytałem to i chodzi sobie 24h/dobę Ja na paprochy mam swój ulubiony sposób. Biorę dechę i robię w basenie wir. Po chwili wszystkie grubsze śmieci zbierają mi się w samym środeczku i wtedy siatką je wyłapuje. Taki sposób ma moja żona. Tylko nie z dechą ale z siatką do basenu. Po prostu chodzi w kółko z zanurzoną siatką i robi wir. Po jakims czasie zbiera z dna śmiecie. Drugi sposób to odkurzacz basenowy. Taki co podłącza sie do wlotu pompy i jeździ po dnia. Wada, musi być mocna pompa, najlepiej piaskowa. I trzeci sposób wypróbowałem w tym roku. To robot basenowy. Taki intexu za niecałe 3 stówki z aledrogo. Podłacza się go do (uwaga) wylotu pompy i puszcza na dno. Sam jeździ i zbiera wszystkie śmiecie, włącznie z włosami mojej córki. Wada tego rozwiązania, to tak jak w przypadku odkurzacza potrzeba mocnej pompy. Wadą może byc też to że wymaga płaskiego i zostawia śmieci w rogach basenu (mam prostokatny). Wg mnie raczej nie przydatny do basenów okrągłych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.09.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Drugi sposób to odkurzacz basenowy. Taki co podłącza sie do wlotu pompy i jeździ po dnia. Wada, musi być mocna pompa, najlepiej piaskowa. . Odkurzacza basenowego w zeszłym sezonie używałem ze 20 razy, w tym kiedy filtruję wodę cały czas, nie musiałem ani razu. Wczoraj dopiero zauważyłem, że na dnie jest trochę piasku i przydało by się to wykonać. Ale... jutro basen likwiduję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts