NatkaB 31.05.2005 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Wróciłam po długim week-endzie do domu i załamałam się ilością chwastów na moim trawniku. Mniszek, perz, jaskry, oset. Czym to cholerstwo wyplenić? POtrzebuję czegoś, co nie zniszczy mi trawy, bo muszę zrobić jakiś oprysk "globalny" (pojedyncze "mazanie" nie wchodzi w grę, bo skończyłabym pewnie gdzieś koło Bożego Narodzenia ) Liczę na Waszą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 31.05.2005 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 starane pomoże na prawie wszystko oprócz perzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 31.05.2005 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 starane pomoże na prawie wszystko oprócz perzu a tego perzu jest najwięcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 31.05.2005 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 starane pomoże na prawie wszystko oprócz perzu a tego perzu jest najwięcej Perzem w trawniku nie trzeba sie przejmowac. Na to jest sposob - koszenie, ktore lubi trawa a nie lubi perz. Moja dzialka byla bardzo zaperzona a rolnik zalecil mi zaoranie posianie trawy i nastepnie regularne koszenie. Trawa jest a perz zniknal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 31.05.2005 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Perzem w trawniku nie trzeba sie przejmowac. Na to jest sposob - koszenie, ktore lubi trawa a nie lubi perz. Moja dzialka byla bardzo zaperzona a rolnik zalecil mi zaoranie posianie trawy i nastepnie regularne koszenie. Trawa jest a perz zniknal. to dobra wiadomość, bo koszę dość często :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 31.05.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Wróciłam po długim week-endzie do domu i załamałam się ilością chwastów na moim trawniku. Dałbym dużo, by na moim terenie rósł mniszek, perz, jaskry, czy oset. Niestety mam czysty piasek ze śladową ilością humusu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 31.05.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Natko wszyscy dobrze radzą. Ja jeszcze zapytam jak duże te chwasty? Od tego zależy powodzenie oprysku. Im mniejsze tym lepiej. Jaki duży masz trawnik bo jeśli spory np. powyżej 1000 m kw warto pomyśleć o bardziej rolniczych preparatach. NOTO założył wątek o Chwastoksie. Przy dużych areałach warto kupić 5 - 10 l tego specyfiku i mieć na jakiś czas. U mnie się sprawdza a muszę przytznać że mam bardzo urodzajną ziemie ( lebioda vel komosa w 2 tygodnie 1,5 m wysokości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 31.05.2005 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 z wielkością roślin jest tak - należy je spryskać przed koszeniem bo wchłaniają trutkę przez liście i poczekać aż całkiem uschną, jednak hodowanie do 1,5 m wysokości to przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 31.05.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 z wielkością roślin jest tak - należy je spryskać przed koszeniem bo wchłaniają trutkę przez liście i poczekać aż całkiem uschną, jednak hodowanie do 1,5 m wysokości to przesada Bob jest taka zależność, miedzy Roundupem i komosą, że zastosowanie tego preparatu stymuluje kiełkowanie nasion komosy i jej wzrost (nie mylić z następstwem roślin). Kiedyś po takim zabiegu po ok 6 tyg mieliśmy na ogrodzie (część nazwijmy to ugorowana) łączkę z komosy. Gdy w sierpniu jechaliśmy na wakacje rośliny miały ok 10 cm wysokości. Postanowiliśmy, że kolejny zabieg wykonamy po powrocie (tj. ok 2 tyg). Na nieszczęście było dość wilgotno i po powrocie zastaliśmy las 1,5m wysokiej komosy. Potem zastanawiałam się jak to możliwe - więc koledzy herbolodzy wyjaśnili mi że tak to jest z Roundupem, że potem rośnie las komosy. Tak więc jak widzisz kij ma dwa końce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 31.05.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 ciekawa sprawa jednak chyba Natka nie chce używać Roundapu tylko odchwaścić trawnik, on spala prawie wszystko a już trawę na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 31.05.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Ano, ciekawa. Natka dostała już na wstępie rady dotyczące Starane, ja dorzucam jeszcze do przemyślenia chwastoks. Moja uwaga dotycząca wiekości roślin związana jest z częstym błędem, fanów ogrodnictwa, którzy nauczeni na roundupie, stosują zbyt późno inne herbicydy. Herbicydy są najbardziej skuteczne gdy rośliny mają max do 6 liści właściwych. Potem efekt może być częściowy. Dotyczy to w szczególności roślin wieloletnich - mniszka w trawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 31.05.2005 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Natko wszyscy dobrze radzą. Ja jeszcze zapytam jak duże te chwasty? Od tego zależy powodzenie oprysku. Im mniejsze tym lepiej. Jaki duży masz trawnik bo jeśli spory np. powyżej 1000 m kw warto pomyśleć o bardziej rolniczych preparatach. NOTO założył wątek o Chwastoksie. Przy dużych areałach warto kupić 5 - 10 l tego specyfiku i mieć na jakiś czas. U mnie się sprawdza a muszę przytznać że mam bardzo urodzajną ziemie ( lebioda vel komosa w 2 tygodnie 1,5 m wysokości) chwasty są na szczęście niewielkie, bo na bieżąco usuwam. Teraz tak obficie wyszły po długim weekendzie Mój trawnik nie jest aż tak duży - ma 370 metrów kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 31.05.2005 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 ciekawa sprawa jednak chyba Natka nie chce używać Roundapu tylko odchwaścić trawnik, on spala prawie wszystko a już trawę na pewno roundup wypala wszystko, a paćkać pędzelkiem - trwałoby wieczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia385 31.05.2005 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 No... to Starane. Jestem właśnie po takim zabiegu. Mniszka miałam ogrom, żółciutki trawnik, że o innych nie wspomnę. Efektem działania tego preparatu jestem mile zaskoczona. Została praktycznie sama trawa, która bardzo szybko samoistnie zgęstniała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 31.05.2005 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Natko, tylko Starane na taki temat a reszta to juz koszenie itp. Pamietam jak psikalem Starane na moj trawnik to sie ludzie potem pytali mej zony co jak latam z ta sikawka i sikam tylko co jakis czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 06.06.2005 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Natko, tylko Starane na taki temat a reszta to juz koszenie itp. Pamietam jak psikalem Starane na moj trawnik to sie ludzie potem pytali mej zony co jak latam z ta sikawka i sikam tylko co jakis czas mój sąsiad ostatnio dziwnie na mnie spojrzał gdy - na jego pytanie "czym tak psikam na trawę" odpowiedziałam, że usuwam chwasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 07.06.2005 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Natka, "Olej" sasiada pomysl sobie jak potem zobaczy twoj piekny trawnik to sam moze bedzie tak latal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 08.06.2005 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Natka, "Olej" sasiada pomysl sobie jak potem zobaczy twoj piekny trawnik to sam moze bedzie tak latal olewam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 08.06.2005 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Natka "Olej" i juz a potem przeslij nam swoj trawnik i ma byc lepszy niz tenhttp://img10.echo.cx/img10/815/hpim13942mv.jpgPozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpot 08.06.2005 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Natka "Olej" i juz a potem przeslij nam swoj trawnik i ma byc lepszy niz ten Pozdrawiam serdecznie Piekny ten trawnik, nie ma co mowic! Podlewasz to, czy raczej czekasz na deszcz? Zauwazylem super thuje. Moje rosna \, ale jakos urusnac nei moga i nie wiem w czym rzecz. Szwagier jak sypnal nawozem na takie drzewno zeby jemu nie brazowialy to mu calkiem zbrazowialy Nawozisz thuje jakos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts