MAREK S 20.06.2005 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Natka, Fajny masz ten trawnik i w ogole ogrod, mysle ze wiele osob by taki chcialo miec Odnosnie mchu to jest jakis srodek ktorym mozna go zniszczyc (choc mi osobiscie mech sie podoba, pod drzewami)... Sucha trawa to wykosic badziewie a potem wygrabic (wlasnie sie zastanawiam nad kupnem areatora)... O kosiarce tez mysle ale juz o bebnowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 20.06.2005 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Week-end upłynął pod znakiem trzech kolejnych plag, które nawiedziły mój trawnik : 1) MECH! (co z tym zrobić????) Posyp miejsca gdzie jest mech warstwą piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 21.06.2005 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Natka,a nawozisz trawnik od czasu do czasu?U mojej Mamy był podoby problem - trawa zżółkła, ale posypała na nią jakiś nawóz, potem chyba coś co się nazywa substrat i teraz jest coraz lepiej.Trawa zaczyna się zielenić. Może Twoja też potrzebuje papu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 21.06.2005 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Week-end upłynął pod znakiem trzech kolejnych plag, które nawiedziły mój trawnik : 1) MECH! (co z tym zrobić????) Posyp miejsca gdzie jest mech warstwą piasku. tak zrobię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 21.06.2005 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Natka, a nawozisz trawnik od czasu do czasu? U mojej Mamy był podoby problem - trawa zżółkła, ale posypała na nią jakiś nawóz, potem chyba coś co się nazywa substrat i teraz jest coraz lepiej. Trawa zaczyna się zielenić. Może Twoja też potrzebuje papu? właśnie nawożę.. żółknie tylko stara trawa, młoda, dosiana niedawno jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 21.06.2005 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Natka, Fajny masz ten trawnik i w ogole ogrod, mysle ze wiele osob by taki chcialo miec Odnosnie mchu to jest jakis srodek ktorym mozna go zniszczyc (choc mi osobiscie mech sie podoba, pod drzewami)... Sucha trawa to wykosic badziewie a potem wygrabic (wlasnie sie zastanawiam nad kupnem areatora)... O kosiarce tez mysle ale juz o bebnowej wygrabić się nie da a może w ramach ćwiczenia cierpliwości wyrywać po źdźbełku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 21.06.2005 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Natka, przeciez jak sucha to jak wykosisz to odpadnie za jakis czas a w jej miejsce wyrosnie nowa. Nawoz o ktorym mowa to chyba Substral jak taki uzywam Substral 100 dni do trawnika.Uzywam go raz na rok i mam spokoj (jako leniwy ogrodnik) moze wejdz na ich strone http://www.substral.pl/nawozy.php?id=4#6 tam jest cos na mech tez a jak nie to rob jak Anglicy: kos podlewaj kos podlewaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 22.06.2005 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Natka, przeciez jak sucha to jak wykosisz to odpadnie za jakis czas a w jej miejsce wyrosnie nowa. wczoraj próbowałam wyrywać - trawa jest sucha aż do korzeni i da się to wyrwać. Może wygrabianie pomoże? A mnie ruchu trochę się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 22.06.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Natka, Jak tak dalej pojdzie to bedziesz tutaj pani specjalist od trawnikow i nie tylko widze Marku - teraz się zarumieniłam (ale oczko zauważyłam ) Week-end upłynął pod znakiem trzech kolejnych plag, które nawiedziły mój trawnik : 1) MECH! (co z tym zrobić????) 2) po upałach pojawiło się mnóstwo suchych, twardych źdźbeł (po koszeniu to wygląda jak uschnięte ściernisko ) - co z tym począć??? 3) kosiarka mi wysiadła i wygląda na to, że będę musiała kupić nową Nie płacz Natko zaraz zaradzimy Twoim problemom. 1) mech rośnie bo masz kwaśną ziemię tj posyp dolomitem lub innym wapnem nawozowym, zedrzyj mech grabiami, możesz przeprowadzić aeryzację trawnika. To zabiegi agrotechniczne. Gdy to zawiedzie jest jeszcze Mogeton specjalny praparat na mech 2) suchymi źdźbłami się nie przejmuj to prawdopodobnie przez zbyt słabe podlewanie, skoś trawę nisko i po kłoposie. Może tylko chwilowo będzie gorzej wygłądał trawnik ale po podlewaniu i zasileniu wszystko będzie ok 3) kosiarka - cóż zawsze można kupić nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 22.06.2005 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Nie płacz Natko zaraz zaradzimy Twoim problemom. 1) mech rośnie bo masz kwaśną ziemię tj posyp dolomitem lub innym wapnem nawozowym, zedrzyj mech grabiami, możesz przeprowadzić aeryzację trawnika. To zabiegi agrotechniczne. Gdy to zawiedzie jest jeszcze Mogeton specjalny praparat na mech 2) suchymi źdźbłami się nie przejmuj to prawdopodobnie przez zbyt słabe podlewanie, skoś trawę nisko i po kłoposie. Może tylko chwilowo będzie gorzej wygłądał trawnik ale po podlewaniu i zasileniu wszystko będzie ok 3) kosiarka - cóż zawsze można kupić nową. W sobotę zabieram się za walkę z mchem - spróbuję wapnem (czy to można kupić w centrach ogrodniczych?). Teraz koszę na wysokość 5-6 cm, radzisz żeby jeszcze krócej? 2 cm? (kupiłam nową kosiarkę, można kosić o 2 cm do 6) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 22.06.2005 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 mialo byc to: http://img285.echo.cx/img285/9452/hpim13899ot.jpg Marku, a co to jest ta roślina po lewej stronie zdjęcia - to, co ma liście podobne do klonu? A to po prawej stronie tuż obok krzaczka z żółtymi kwiatami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 22.06.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Nie płacz Natko zaraz zaradzimy Twoim problemom. 1) mech rośnie bo masz kwaśną ziemię tj posyp dolomitem lub innym wapnem nawozowym, zedrzyj mech grabiami, możesz przeprowadzić aeryzację trawnika. To zabiegi agrotechniczne. Gdy to zawiedzie jest jeszcze Mogeton specjalny praparat na mech 2) suchymi źdźbłami się nie przejmuj to prawdopodobnie przez zbyt słabe podlewanie, skoś trawę nisko i po kłoposie. Może tylko chwilowo będzie gorzej wygłądał trawnik ale po podlewaniu i zasileniu wszystko będzie ok 3) kosiarka - cóż zawsze można kupić nową. W sobotę zabieram się za walkę z mchem - spróbuję wapnem (czy to można kupić w centrach ogrodniczych?). Teraz koszę na wysokość 5-6 cm, radzisz żeby jeszcze krócej? 2 cm? (kupiłam nową kosiarkę, można kosić o 2 cm do 6) Jednorazowo krócej na te 2 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 22.06.2005 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Jednorazowo krócej na te 2 cm. skosić na 2 cm, a potem wapnować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 22.06.2005 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Jednorazowo krócej na te 2 cm. skosić na 2 cm, a potem wapnować? za chwilę dostanę przydomek "Największy upierdliwiec na Forum" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 23.06.2005 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Jednorazowo krócej na te 2 cm. skosić na 2 cm, a potem wapnować? za chwilę dostanę przydomek "Największy upierdliwiec na Forum" Skosić, zgrabić metalowymi grabkami do trawy (lub specjalnym ustrojstwem), posypać wapnem, trochę jeszcze raz zagranbić (tj aby wymieszało się z ziemią), lekko zwałowiać i lac, lać lać W przypadki bardzo uciązliwego mchu, który będzie się pojawiał mimo wapnowania opryskać Mogetonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 23.06.2005 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Skosić, zgrabić metalowymi grabkami do trawy (lub specjalnym ustrojstwem), posypać wapnem, trochę jeszcze raz zagranbić (tj aby wymieszało się z ziemią), lekko zwałowiać i lac, lać lać W przypadki bardzo uciązliwego mchu, który będzie się pojawiał mimo wapnowania opryskać Mogetonem. dzięki za cierpliwość :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 23.06.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Witam, Sorry ale ostatnio nie mam za duzo czasu,,,, Natka chyba mnie nie posadzasz,ze wiem jak sie toto nazywa? Zrobie zblizenia ( ) i wysle i ktos z pewnoscia powie jak sie to nazywa. Ten po prawej to berberys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 23.06.2005 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 @NatkaB, Marku, a co to jest ta roślina po lewej stronie zdjęcia - to, co ma liście podobne do klonu? To jest bylina o nazwie żurawka (Heuchera) prawdopodobnie odm. Purple Palace. Za nią rosną 2 krzaczki berberysu Thunberga o żóltych liściach np. odm. Aurea lub Maria lub Bonanza (trudno określić ze zdjecia). A to po prawej stronie tuż obok krzaczka z żółtymi kwiatami? Kwitnący krzaczek to jakaś odmiana pięciornika, zaś to czerwonawe obok niego wyglada mi na berberys Th. odm. (zgaduje bo słabo widać) Atropurpurea Nana lub Bagatelle. Porównajcie sobie w moim Przewodniku http://www.pinus.net.pl/p.php?p=katalog Pozdrawiam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 24.06.2005 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 To jest bylina o nazwie żurawka (Heuchera) prawdopodobnie odm. Purple Palace. Za nią rosną 2 krzaczki berberysu Thunberga o żóltych liściach np. odm. Aurea lub Maria lub Bonanza (trudno określić ze zdjecia). Kwitnący krzaczek to jakaś odmiana pięciornika, zaś to czerwonawe obok niego wyglada mi na berberys Th. odm. (zgaduje bo słabo widać) Atropurpurea Nana lub Bagatelle. Dzięki Pinus! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 24.06.2005 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 skoś trawę nisko i po kłoposie. Może tylko chwilowo będzie gorzej wygłądał trawnik ale po podlewaniu i zasileniu wszystko będzie ok Skosiłam kawałek trawnika na 2 cm i nie pomogło Suche źdźbła zostały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts