Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam dość :(

Recommended Posts

Natka,

Fajny masz ten trawnik i w ogole ogrod,

mysle ze wiele osob by taki chcialo miec :lol:

Odnosnie mchu to jest jakis srodek ktorym mozna go zniszczyc

(choc mi osobiscie mech sie podoba, pod drzewami)...

Sucha trawa to wykosic badziewie a potem wygrabic (wlasnie sie zastanawiam nad kupnem areatora)...

O kosiarce tez mysle ale juz o bebnowej :wink:

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Natka,

a nawozisz trawnik od czasu do czasu?

U mojej Mamy był podoby problem - trawa zżółkła, ale posypała na nią jakiś nawóz, potem chyba coś co się nazywa substrat i teraz jest coraz lepiej.

Trawa zaczyna się zielenić.

Może Twoja też potrzebuje papu?

właśnie nawożę.. żółknie tylko stara trawa, młoda, dosiana niedawno jest ok

Natka,

Fajny masz ten trawnik i w ogole ogrod,

mysle ze wiele osob by taki chcialo miec :lol:

Odnosnie mchu to jest jakis srodek ktorym mozna go zniszczyc

(choc mi osobiscie mech sie podoba, pod drzewami)...

Sucha trawa to wykosic badziewie a potem wygrabic (wlasnie sie zastanawiam nad kupnem areatora)...

O kosiarce tez mysle ale juz o bebnowej :wink:

wygrabić się nie da :( a może w ramach ćwiczenia cierpliwości wyrywać po źdźbełku? ;)

Natka,

przeciez jak sucha to jak wykosisz to odpadnie za jakis czas a w jej miejsce wyrosnie nowa.

Nawoz o ktorym mowa to chyba Substral jak taki uzywam Substral 100 dni do trawnika.Uzywam go raz na rok i mam spokoj (jako leniwy ogrodnik) :wink:

moze wejdz na ich strone http://www.substral.pl/nawozy.php?id=4#6

tam jest cos na mech tez

a jak nie to rob jak Anglicy: kos podlewaj kos podlewaj :wink:

Natka,

Jak tak dalej pojdzie to bedziesz tutaj pani specjalist od trawnikow

i nie tylko widze :wink:

Marku - teraz się zarumieniłam :) (ale oczko zauważyłam :))

Week-end upłynął pod znakiem trzech kolejnych plag, które nawiedziły mój trawnik :

1) MECH! :evil: :evil: (co z tym zrobić????)

2) po upałach pojawiło się mnóstwo suchych, twardych źdźbeł (po koszeniu to wygląda jak uschnięte ściernisko :( ) - co z tym począć???

3) kosiarka mi wysiadła i wygląda na to, że będę musiała kupić nową :cry:

Nie płacz Natko zaraz zaradzimy Twoim problemom.

1) mech rośnie bo masz kwaśną ziemię tj posyp dolomitem lub innym wapnem nawozowym, zedrzyj mech grabiami, możesz przeprowadzić aeryzację trawnika. To zabiegi agrotechniczne. Gdy to zawiedzie jest jeszcze Mogeton specjalny praparat na mech

2) suchymi źdźbłami się nie przejmuj to prawdopodobnie przez zbyt słabe podlewanie, skoś trawę nisko i po kłoposie. Może tylko chwilowo będzie gorzej wygłądał trawnik ale po podlewaniu i zasileniu wszystko będzie ok

3) kosiarka - cóż zawsze można kupić nową.

1) mech rośnie bo masz kwaśną ziemię tj posyp dolomitem lub innym wapnem nawozowym, zedrzyj mech grabiami, możesz przeprowadzić aeryzację trawnika. To zabiegi agrotechniczne. Gdy to zawiedzie jest jeszcze Mogeton specjalny praparat na mech

2) suchymi źdźbłami się nie przejmuj to prawdopodobnie przez zbyt słabe podlewanie, skoś trawę nisko i po kłoposie. Może tylko chwilowo będzie gorzej wygłądał trawnik ale po podlewaniu i zasileniu wszystko będzie ok

W sobotę zabieram się za walkę z mchem - spróbuję wapnem (czy to można kupić w centrach ogrodniczych?). Teraz koszę na wysokość 5-6 cm, radzisz żeby jeszcze krócej? 2 cm? (kupiłam nową kosiarkę, można kosić o 2 cm do 6)

W sobotę zabieram się za walkę z mchem - spróbuję wapnem (czy to można kupić w centrach ogrodniczych?). Teraz koszę na wysokość 5-6 cm, radzisz żeby jeszcze krócej? 2 cm? (kupiłam nową kosiarkę, można kosić o 2 cm do 6)

Jednorazowo krócej na te 2 cm.

Jednorazowo krócej na te 2 cm.

skosić na 2 cm, a potem wapnować?

za chwilę dostanę przydomek "Największy upierdliwiec na Forum" ;)

Skosić, zgrabić metalowymi grabkami do trawy (lub specjalnym ustrojstwem), posypać wapnem, trochę jeszcze raz zagranbić (tj aby wymieszało się z ziemią), lekko zwałowiać i lac, lać lać

W przypadki bardzo uciązliwego mchu, który będzie się pojawiał mimo wapnowania opryskać Mogetonem.

Skosić, zgrabić metalowymi grabkami do trawy (lub specjalnym ustrojstwem), posypać wapnem, trochę jeszcze raz zagranbić (tj aby wymieszało się z ziemią), lekko zwałowiać i lac, lać lać

W przypadki bardzo uciązliwego mchu, który będzie się pojawiał mimo wapnowania opryskać Mogetonem.

dzięki za cierpliwość :):):)

@NatkaB,

Marku, a co to jest ta roślina po lewej stronie zdjęcia - to, co ma liście podobne do klonu?

To jest bylina o nazwie żurawka (Heuchera) prawdopodobnie odm. Purple Palace. Za nią rosną 2 krzaczki berberysu Thunberga o żóltych liściach np. odm. Aurea lub Maria lub Bonanza (trudno określić ze zdjecia).

A to po prawej stronie tuż obok krzaczka z żółtymi kwiatami?

Kwitnący krzaczek to jakaś odmiana pięciornika, zaś to czerwonawe obok niego wyglada mi na berberys Th. odm. (zgaduje bo słabo widać) Atropurpurea Nana lub Bagatelle.

Porównajcie sobie w moim Przewodniku http://www.pinus.net.pl/p.php?p=katalog

Pozdrawiam

...

To jest bylina o nazwie żurawka (Heuchera) prawdopodobnie odm. Purple Palace. Za nią rosną 2 krzaczki berberysu Thunberga o żóltych liściach np. odm. Aurea lub Maria lub Bonanza (trudno określić ze zdjecia).

Kwitnący krzaczek to jakaś odmiana pięciornika, zaś to czerwonawe obok niego wyglada mi na berberys Th. odm. (zgaduje bo słabo widać) Atropurpurea Nana lub Bagatelle.

Dzięki Pinus!