Pinus 24.06.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Skosiłam kawałek trawnika na 2 cm i nie pomogło Suche źdźbła zostały Nawóz i woda, woda, woda ! Dużo wody ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 24.06.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 A zapomniałaś o grabieniu. Coś oczywiście suchych źdźbeł zostanie ale ogrodnictwo to nie piekarnia wszystko ma swój odpowiedni czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 24.06.2005 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 A zapomniałaś o grabieniu. Coś oczywiście suchych źdźbeł zostanie ale ogrodnictwo to nie piekarnia wszystko ma swój odpowiedni czas. grabiłam zrobię zdjęcia, sami zobaczycie jak to wygląda - piękną zieloną trawkę szpecą te suche źdźbła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 27.06.2005 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 A zapomniałaś o grabieniu. Coś oczywiście suchych źdźbeł zostanie ale ogrodnictwo to nie piekarnia wszystko ma swój odpowiedni czas. grabiłam zrobię zdjęcia, sami zobaczycie jak to wygląda - piękną zieloną trawkę szpecą te suche źdźbła Jeszcze raz proszę o cierpliwoć. Nie wiem jak u Ciebie ale niemal w całym pasie zachodnim Polski zrobiła się straszna susza i naprawdę trzeba lać hektolitry wody aby trawa była liczna i zielona. Sama widzę co się dzieje u mnie na ogrodzie. Spójrzcie np. na zboża jeszcze tydzień temu zielone a teraz gwałtownie zółknš. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 27.06.2005 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Jeszcze raz proszę o cierpliwoć. Nie wiem jak u Ciebie ale niemal w całym pasie zachodnim Polski zrobiła się straszna susza i naprawdę trzeba lać hektolitry wody aby trawa była liczna i zielona. Sama widzę co się dzieje u mnie na ogrodzie. Spójrzcie np. na zboża jeszcze tydzień temu zielone a teraz gwałtownie zółknš. a jest możliwe że nowa trawa, którą dosiewałam w tym roku, jest śliczna i zielona, a starsza usycha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 27.06.2005 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Jeszcze raz proszę o cierpliwoć. Nie wiem jak u Ciebie ale niemal w całym pasie zachodnim Polski zrobiła się straszna susza i naprawdę trzeba lać hektolitry wody aby trawa była liczna i zielona. Sama widzę co się dzieje u mnie na ogrodzie. Spójrzcie np. na zboża jeszcze tydzień temu zielone a teraz gwałtownie zółknš. a jest możliwe że nowa trawa, którą dosiewałam w tym roku, jest śliczna i zielona, a starsza usycha? Typowe - bo ta nowa ma jeszcze slabo zdrwiele zdzbla. Stara trawa wcale nie pada normalnie reaguje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 27.06.2005 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Typowe - bo ta nowa ma jeszcze slabo zdrwiele zdzbla. Stara trawa wcale nie pada normalnie reaguje. teraz rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 27.07.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 W poziomie wód gruntowych w pierwszym kwartale roku hydrologicznego 2007 w 55% punktów badawczych notowano stany niższe niż miarodajne dla wielole- cia 1991-2005 (mapa - Ryc. 1). W obrębie głębszych poziomów, o zwierciadle napiętym, zwierciadło wody w okresie od listopada 2006 do stycznia 2007 kształtowało się poniżej stanów śred- nich dla wybranego wielolecia w 56% punktów badawczych. Wydajności źródeł w Karpatach wykazały, że były one niższe niż przeciętne w wieloleciu 1991-2005 w 55% źródeł. W Sudetach w pierwszym kwartale liczba źródeł z wydajnościami wyższymi niż przeciętne była taka sama jak liczba źródeł z wydajnościami niższymi (50%)." http://www.pgi.gov.pl/psh/images/stories/prognozy/komunikat2007_01.pdf Nie było zimy i mas śniegu w górach, więc i rzeki mają niższe stany, a ujęcia powierzchniowe nie są uzupełniane. Z tego wynika, że będzie kolejny rok klęski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EFKAkonewka 27.07.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Wróciłam po długim week-endzie do domu i załamałam się ilością chwastów na moim trawniku. Dałbym dużo, by na moim terenie rósł mniszek, perz, jaskry, czy oset. Niestety mam czysty piasek ze śladową ilością humusu... polecam KOSTRZEWY - trawa to i owszem choć nie trawnik w ogólnym pojęciu (bez obrazy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 28.07.2007 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Wróciłam po długim week-endzie do domu i załamałam się ilością chwastów na moim trawniku. Dałbym dużo, by na moim terenie rósł mniszek, perz, jaskry, czy oset. Niestety mam czysty piasek ze śladową ilością humusu... polecam KOSTRZEWY - trawa to i owszem choć nie trawnik w ogólnym pojęciu (bez obrazy ) ten wątek jest sprzed 2 lat teraz to ja na trawniku mam głównie koniczynę :/ nie mogę sobie z nią poradzić i odpusciłam. Koszęregularnie, więc jako-tako to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 31.07.2007 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Ja sobie poradziłam z koniczyną oraz innymi chwastami dwuliściennymi pryskając preparatem Starane - oszczędza on trawę, a wykańcza wszystkie dwuliścienne. Oczywiście nie pomaga na perz i inne dzikie trawska. Efekt był bardzo dobry i szybki. Trawę wstępnie skosiłam dość wysoko, zaczekałam dwa dni, aby koniczyna uwidoczniła się i popryskałam. Ona skręciła się dziwnie i zdechła, przy następnym koszeniu praktycznie znikła. Po pewnym czasie poprawiłam niektóre miejsca i mialam spokój. Trawka zaczęła pięknie rosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts