Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam dość :(

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A zapomniałaś o grabieniu. Coś oczywiście suchych źdźbeł zostanie ale ogrodnictwo to nie piekarnia wszystko ma swój odpowiedni czas.

grabiłam :) zrobię zdjęcia, sami zobaczycie jak to wygląda - piękną zieloną trawkę szpecą te suche źdźbła

Jeszcze raz proszę o cierpliwoœć. Nie wiem jak u Ciebie ale niemal w całym pasie zachodnim Polski zrobiła się straszna susza i naprawdę trzeba lać hektolitry wody aby trawa była œliczna i zielona. Sama widzę co się dzieje u mnie na ogrodzie. Spójrzcie np. na zboża jeszcze tydzień temu zielone a teraz gwałtownie zółknš.

Jeszcze raz proszę o cierpliwoœć. Nie wiem jak u Ciebie ale niemal w całym pasie zachodnim Polski zrobiła się straszna susza i naprawdę trzeba lać hektolitry wody aby trawa była œliczna i zielona. Sama widzę co się dzieje u mnie na ogrodzie. Spójrzcie np. na zboża jeszcze tydzień temu zielone a teraz gwałtownie zółknš.

a jest możliwe że nowa trawa, którą dosiewałam w tym roku, jest śliczna i zielona, a starsza usycha?

a jest możliwe że nowa trawa, którą dosiewałam w tym roku, jest śliczna i zielona, a starsza usycha?

Typowe - bo ta nowa ma jeszcze slabo zdrwiele zdzbla. Stara trawa wcale nie pada normalnie reaguje.

• 2 years później...

:-?

W poziomie wód gruntowych w pierwszym kwartale roku hydrologicznego 2007

w 55% punktów badawczych notowano stany niższe niż miarodajne dla wielole-

cia 1991-2005 (mapa - Ryc. 1).

W obrębie głębszych poziomów, o zwierciadle napiętym, zwierciadło wody w

okresie od listopada 2006 do stycznia 2007 kształtowało się poniżej stanów śred-

nich dla wybranego wielolecia w 56% punktów badawczych.

Wydajności źródeł w Karpatach wykazały, że były one niższe niż przeciętne w

wieloleciu 1991-2005 w 55% źródeł. W Sudetach w pierwszym kwartale liczba

źródeł z wydajnościami wyższymi niż przeciętne była taka sama jak liczba źródeł

z wydajnościami niższymi (50%)."

http://www.pgi.gov.pl/psh/images/stories/prognozy/komunikat2007_01.pdf

Nie było zimy i mas śniegu w górach, więc i rzeki mają niższe stany, a ujęcia powierzchniowe nie są uzupełniane.

Z tego wynika, że będzie kolejny rok klęski ?

Wróciłam po długim week-endzie do domu i załamałam się ilością chwastów na moim trawniku.

Dałbym dużo, by na moim terenie rósł mniszek, perz, jaskry, czy oset. Niestety mam czysty piasek ze śladową ilością humusu...

polecam KOSTRZEWY - trawa to i owszem

choć nie trawnik w ogólnym pojęciu :lol:

(bez obrazy :wink: )

Wróciłam po długim week-endzie do domu i załamałam się ilością chwastów na moim trawniku.

Dałbym dużo, by na moim terenie rósł mniszek, perz, jaskry, czy oset. Niestety mam czysty piasek ze śladową ilością humusu...

polecam KOSTRZEWY - trawa to i owszem

choć nie trawnik w ogólnym pojęciu :lol:

(bez obrazy :wink: )

ten wątek jest sprzed 2 lat :) teraz to ja na trawniku mam głównie koniczynę :/ nie mogę sobie z nią poradzić i odpusciłam. Koszęregularnie, więc jako-tako to wygląda.

Ja sobie poradziłam z koniczyną oraz innymi chwastami dwuliściennymi pryskając preparatem Starane - oszczędza on trawę, a wykańcza wszystkie dwuliścienne. Oczywiście nie pomaga na perz i inne dzikie trawska. Efekt był bardzo dobry i szybki. Trawę wstępnie skosiłam dość wysoko, zaczekałam dwa dni, aby koniczyna uwidoczniła się i popryskałam. Ona skręciła się dziwnie i zdechła, przy następnym koszeniu praktycznie znikła. Po pewnym czasie poprawiłam niektóre miejsca i mialam spokój. Trawka zaczęła pięknie rosnąć.