Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podziękujmy naszej ,,wadzy"

Recommended Posts

witam

wladowalismy sie w Irak - trzeba tam te armie wyzywic :D

zont ma 4 miechy a nie ma co krasc - trzeba mu pomoc :D

a tak na powaznie to nie rozumiem problemu z samochodami na paliwo opalowe zamiast ropy - niemiecki policjant z drogowki ma zawsze przy sobie papierowa serpentyne i nie z powodu ze wlasnie z sylwestra wraca tylko wlasnie do kontroli paliwa - jak mu sie papierek zaczerwieni to biedny kierujacy takim pojazdem

po 1 mandacik :)

po 2 zawiadomienie do skarbowki o przewinieniu a oni licza cakowity przebieg pojazdu/zuzycie paliwa i do delikwenta idzie rachunek wyrownawczy powiekszony o odpowiednia kwote :D

cholera czy to tak trudno w tym kraju wprowadzic w zycie ?

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

wladowalismy sie w Irak - trzeba tam te armie wyzywic :D

zont ma 4 miechy a nie ma co krasc - trzeba mu pomoc :D

a tak na powaznie to nie rozumiem problemu z samochodami na paliwo opalowe zamiast ropy - niemiecki policjant z drogowki ma zawsze przy sobie parierowa serpentyne i nie z powodu ze wlasnie z sylwestra wraca tylko wlasnie do kontroli paliwa - jak mu sie papierek zaczerwieni to biedny kierujacy takim pojazdem

po 1 mandacik :)

po 2 zawiadomienie do skarbowki o przewinieniu a oni licza cakowity przebieg pojazdu/zuzycie paliwa i do delikwenta idzie rachunek wyrownawczy powiekszony o odpowiednia kwote :D

cholera czy to tak trudno w tym kraju wprowadzic w zycie ?

No jasne że trudno! Myślisz ,że naszego rządu myślenie nie boli?

Premier wstrzymał podwyżkę akcyzy

(IAR, pb/03.06.2005, godz. 18:28)

Premier polecił wstrzymać do 1. sierpnia podwyżkę akcyzy na olej opałowy i gaz płynny do ogrzewania mieszkań. Podwyżka miała wejść w życie w połowie czerwca.

Marek Belka zaapelował jednocześnie do posłów, by do 1. sierpnia przeanalizowali program osłonowy, który rząd zaproponuje osobom dotkniętym przez podwyżkę i następnie zdecydowali, czy podwyżka może wejść w życie. Premier powiedział jednak, że utrzymywanie obecnego systemu to - jak się wyraził - "żywienie masowej nieuczciwości". Dodał, że mafie paliwowe to nie są jednostkowe przypadki.

Deklaracja premiera była zaskoczeniem. Jeszcze wczoraj Marek Belka zapewniał, że podwyżka wejdzie w życie. Uzasadniał to koniecznością walki z nadużyciami na rynku obrotu paliwami.

O stanowisku rządu zadecydowała postawa posłów, którzy zadeklarowali, że poprą ustawę blokującą podwyżkę akcyzy. Rano sejmowa komisja finansów publicznych jednomyślnie przyjęła jej projekt.

Bez komentarz :o a. Brak słów.

Już nie długo wybory i uważajcie żebyście nie byli mocno zawiedzeni.

Rząd potrzebuje pieniedzy i to dużo na rozrastającą sie administracje.

Ostatnio byłem w kilku urzędach po kilku latach przerwy oczom nie wierzyłem jakie te pomieszczenia są teraz elegackie nie które w ręcz luksusowe to kosztuje. Prawie nigdzie nie widac monitorów kineskopowych tylko nowoczesne plazmowe a te są kosztowne. Któś musi za to zapłacic. I nie wazne kto bedzie rzadził SLD. PiS, PO , czy LPR.

Także nie cieszcie sie wyborami. Chyba pozostaje kominek i blisko las.

Sytuacja raczej jest dość prosta - dlaczego oni żondzą- żeby im było lepiej -kiedy im jest lepiej? - jak w warszawce będzie więcej kasy- kiedy będzie więcej kasy ?-jak podwyższą istniejące i wymyśla nowe podatki.

NO i teraz od naszej strony Dlaczego głosujemy? - bo łudzimy sie że będzie nam lepiej-Kiedy nam będzie lepiej ? - Jak więcej kasy zostanie mam w kieszeni a mniej w warszawce.

CZYLY nr 1- w naszym interesie jest aby budżet Państwa był jak najmniejszy bo więcej zostanie w naszej kieszeni a my wydamy 100 razy bardziej rozsądniej nasza kasę- nie będziemy siebie okradać - powiększymy popyt - zatrudniający ludzi zatrudnią następnych itp. itd.

CZYLY nr 2 - nie powinniśmy głosować na ludzi którzy coś nam chcą dać bo wcześniej z 10 razy więcej nam zabiorą .

TYLKO powinniśmy głosować na ludzi którzy jak najmniej chcą nam zabrać.

@zibicwikla -piszesz o prawie janosikowym - jedni mówią że on łupił biednych ,a w serialu łupił bogatych. Jednych i drugich Państwo nie powinno łupić - skutki tego łupienia każdy widzi wokół siebie.

@beno11 -Ty znowu piszesz że u sąsiadów z ludźmi którzy działają pro państwowo i pro swoja kieszeń powinna się dziać krzywda.

No nie bardzo - raz że wierzysz w kłamstwa ludzi którzy Cię lub twoich współobywateli okradają i chcą bardziej okradać - dwa że tak naprawdę rozwój a raczej rozwojek naszego kochanego kraju zawdzięczamy właśnie szarej strefie.

Tak jeszcze do @bena11 i innych a propos kłamstw pamiętacie podatek paliwowy ten w litrze i ten wprowadzony przez WinieTu od tony paliwa dla importerów niby na autostrady - czy ktoś je widział?

witam

powiem krotko juz dawno im nie wierze i chyba zdania nie zmienie

za dlugo zyje zeby nie zdawac sobie sprawy z tego ze "koryto jest jedno tylko przy nim sie swinki zmieniaja a im swinka chudsza tym ma wiekszy apetyt" pozylem sobie w PRL-u , poznalem co to system kartkowy , co stan wojenny ,co to " nowa demokracja " i wiem jedno " Robcie Swoje "jak spiewal W.Mlynarski

oni sa tylko po to zeby nam zycie utrudniac a dlaczego sa tak od wyborcow odizolowani ? zeby nas swoja glupota i zlodziejstwem nie zarazac :D

pozdrawiam

Zastanawiam się nad założeniem partii konsumenckiej. Może już jest taka?? Bo federacja konsumentów to cioty (chodzi mi tu o ich skuteczność).

Co o tym myślicie?

Każda partia, czy to komuchy czy to prawica nie wnikając w inne zainteresowania jakie je wyróżniają, po wyborach zapominają o NASZYCH KIESZENIACH.

Nikt nie chroni nas przed bankami, notariuszami, telekomunikacją, energetyką,..... lista jest bardzo długa.

List tej tresci skierowałem na dres e-mail Kancelarii Prezesa Rady Ministrów: http://www.kprm.gov.pl/email.php

Na ręce Pana Premiera przesyłam podziękowania za "zrównanie" uczciwych obywateli z bandytami poprzez podniesienie akcyzy na olej opałowy czym udowodnił Pan totalną nieudolność swojego rządu w walce z przestępczością.

Myslę, że zarówno ja, jak i inni poszkodowani obywatele zapamietamy Pańską osobę przy urnie wyborczej bez względu do jakiej partii skieruje Pan swoje kroki.

Cholera, premier już drugi raz zatrzymuje tę akcyzę. Będzie z tego jakies zatwardzenie. Teraz obiecał program ochrony: uwaga!-najuboższych. Tak jakby najubożsi w tym kraju swoje wille opalalli gazem bądź olejem. Kurde, co za problem wprowadzić kolejną rubryczkę w sprawozdaniu podatkowym i odliczyć za każdy metr powierzchni ogrzewany olejem jakies pieniądze. Jeszcze raz apeluję o zapisywanie sie do PSD (pinuj swojej d...). Stanowisko skarbnika obsadzone ,na innych sa wakaty.

Działanie rządu ustawione jest na przetrzymanie i prędzej czy później uda im się wprowadziź tę akcyze. Chyba,że rzeczywiście będzie USTAWA o zamrożeniu wysokości akcyzy na obecnym poziomie. Na cały lipiec posłowie pojadą na wakacje (jak co roku) i w nocy z 31 lipca/ 1 sierpnia nowa akcyza będzie zatwierdzona.

Słowo 'AKCYZA" jak i samo pojęcie powinny być wykreślone z użycia. Należy je zastąpić poprawnym słowem 'PODATEK".

Jakiś rządowy cwaniaczek (może ktoś pamięta, kto i kiedy?) wymyślił to słowo wytrych i co najlepsze, wielkość akcyzy zmienia rząd a nie tak jak podatki, parlament! Tu leży pies pogrzebany! Przy sprowadzaniu używanych samochodów także słowo "CŁO" zamieniono sobie na akcyzę, gdyż cła są w Unii be!

Dlatego nie mówmy o akcyzie a o podatku, nie mówmy o znaczkach skarbowych a o podatku, itd.

Jak gówno nazwiemy czekoladą to jednak ciągle będzie gównem.

Żądajmy od posłow zniesienia pojęcia akcyzy i nie wprowadzania innych pojęć na słowo "PODATEK".

Rolnik

Znowu wsadzę kij w mrowisko...

Po pierwsze- w żadnym przypadku nie jest moim założeniem czerpanie satysfakcji z tego, że tysiącom uczciwych użytkowników oleju opałowego zafundowano podwyżkę kosztów... :-?

Jednak z drugiej strony- jestem zadowolony z tego pomysłu, gdyż zawodowo jestem związany z transportem samochodowym i ja tylko wiem ile się namęczyłem starając się nawiązać konkurencję cenową z moją pseudo-konkurencją typu "Józek-Trans" jeżdżącą bezczelnie na oleju opałowym. Niestety, jeżeli mamy w kraju takie organy ścigania jakie mamy, nie potrafiące sobie poradzić z procederem nagminnego "tankowania" oleju opałowego do ciężarówek, decyzję rządu uważam za słuszną.

Oczywiście też wolałbym, żeby akcyzę i inne podatki zmniejszano a nie podwyższano...

I jeszcze jedna uwaga: jakoś dziwnie większość osób które znam i które ogrzewają się olejem opałowym stało się nagle gorącymi zwolennikami samochodów osobowych z silnikami Diesla... :wink:

Znowu wsadzę kij w mrowisko...

Po pierwsze- w żadnym przypadku nie jest moim założeniem czerpanie satysfakcji z tego, że tysiącom uczciwych użytkowników oleju opałowego zafundowano podwyżkę kosztów... :-?

Jednak z drugiej strony- jestem zadowolony z tego pomysłu, gdyż zawodowo jestem związany z transportem samochodowym i ja tylko wiem ile się namęczyłem starając się nawiązać konkurencję cenową z moją pseudo-konkurencją typu "Józek-Trans" jeżdżącą bezczelnie na oleju opałowym. Niestety, jeżeli mamy w kraju takie organy ścigania jakie mamy, nie potrafiące sobie poradzić z procederem nagminnego "tankowania" oleju opałowego do ciężarówek, decyzję rządu uważam za słuszną.

Oczywiście też wolałbym, żeby akcyzę i inne podatki zmniejszano a nie podwyższano...

I jeszcze jedna uwaga: jakoś dziwnie większość osób które znam i które ogrzewają się olejem opałowym stało się nagle gorącymi zwolennikami samochodów osobowych z silnikami Diesla... :wink:

Skoro już - to czy nie mozna było zrobić "w pół drogi" - czyli obniżyć akcyzę na napędowy i podnieść na opałowy, tak aby się spotkały cenowo w środku. Czy u na zawsze należy dowalić na maksa. Wiem, wiem - pytanie retoryczne.

Akcyza jest tak "wygodnym" podatkiem dla rządzących (decyduje o niej minister, rząd a nie parlament), że jeszcze nie raz będą próbować tej samej sztuczki.

Należy znieść wszelkie tego typu tylne furtki dla podnoszenia i wprowadzania nowych obciążeń fiskalnych dla obywateli!

Rolnik.

Kierowca Tira niech się nie cieszy, bo po 0,5 roku znów mu podniosą akcyzę.