Peterek 01.06.2005 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Jezier, a to nie jest tak, że akcyza zostanie przeniesiona z producentów na dostawców energii elektrycznej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław Kotuszewski 01.06.2005 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Jest. Tyle, ze Jezier ma racje, bo producenci pozostana z cena na obecnym poziomie (czytaj z akcyza) a dystrybutorzy pobiora kolejna akcyze. W ten wlasnie sposob nie przenosza sie podwyzki na ostatecznego odbiorce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 01.06.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Q..wa już gdzieś napisałem "na Marsa".Mam takie pytanie: kiedy ja będę decydować od kogo kupić energię elektryczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 01.06.2005 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Przed chwilką jakiś analityk rynku paliwowego podał w radio, ze cena 1 litra oleju opałowego po podwyzce akcyzy nie powinna przekroczyć 3,- zł. Nie wiem, czy to pociecha czy nie, ale podaje za nim te wiadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 01.06.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Do tego nie trzeba analityka. Wystarczy znajomość tabliczki mnożenia.Wczoraj kupiłem olej po starej cenie 2,15 zł.Dodaj akcyze (ca. 0,8 zł/litr) + Vat, ujmij troszke z ceny producenta i marży sprzedawcy ...... i jest 3 zł.Olej na przyszły sezon grzewczy już mam. Więc spokojnie patrzę na rozwój sytuacji. Mam czas do 2006 roku. Nara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 01.06.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 http://www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_050601/ekonomia_a_1-1.F.jpg Tu mała ilustracja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 01.06.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 http://www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_050601/ekonomia_a_1-1.F.jpg Tu mała ilustracja Ale tam jest chyba jakaś pomyłka. W oleju sie zgadza, 2000l x 2,10 zł = 4200 i 2000l x 3,- zł = 6000 zł (mniej więcej). Ale gaz, skąd im wyszło 1700 kg = 5650 zł czyli około 3,32 zł za kg ?? 1 l = 0,58 kg czyli liczą, że domek 100 m2 zurzyje 2900 l gazu ?? Zresztą oleju tez chyba 2000 l nie zurzyje, naciagane to trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 01.06.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 To są obliczenia szacunkowe, przy założeniu, że ludzie grzeją naprawdę, a nie utrzymują temperaturę na poziomie 18st.C siedziąc w 3 swetrach i 5 parach skarpetek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 01.06.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Zapraszam zima do mnie.Temperatura nigdy w dzień nie jest mniejsza niż 21C.W nocy 19 C i za zime (październik - kwiecień) spaliłem 1700 litrów gazu a domek 145 m2 i 4 osoby i był to pierwszy sezon. W następnych po wygrzaniu murów mam nadzieję na mniejsze zurzycie. Wiec gdzie tu prawda ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 01.06.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Zapraszam zima do mnie. Temperatura nigdy w dzień nie jest mniejsza niż 21C. W nocy 19 C i za zime (październik - kwiecień) spaliłem 1700 litrów gazu a domek 145 m2 i 4 osoby i był to pierwszy sezon. W następnych po wygrzaniu murów mam nadzieję na mniejsze zurzycie. Wiec gdzie tu prawda ?? Zadzwoń do Rzeczpospolitej, może Ci powiedzą, skąd mają takie dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rro 01.06.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 NOTO napisał My mieszkający w domach z ogrzewaniem na olej jesteśmy w mniejszości - nie mamy szansy na wpływ na politykę W gazetach piszą o dwóch milionach gospodarstw domowych grzejących olejem więć nie jest to chyba tak mało. Ciekawe ilu nas jest na tym forum. Może jakiś zbiorowy protest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duszabar 01.06.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 A swoją drogą jakie są szanse że nowy rząd cofnie to rozporządzenie ? Chyba nie warto czekać. Zamawiam olej po 2,2 zł...... I chciałbym na jesieni żałować ze go teraz kupiłem. I pomyśleć ze gdy decydowałem się na ogrzewanie olejowe litr kosztował 0,9 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 01.06.2005 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Sami takich wybraliśmy! A jeżeli nie głosowaliśmy, to jeszcze gorzej. Jak to powiedział kiedyś któryś z satyryków - " jeśli po wyborach nie wstydzisz się za władzę którą wybrałeś, to znaczy że nie głosowałeś" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duszabar 01.06.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 A i dodam tylko że w Niemczech , gdzie tak drogo i podatki miażdżą obywateli itp. cena oleju opałowego poniżej 2 zł/l http://www.tecson.de/pheizoel.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 01.06.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 w dupe z tym rzondeem ! Jaja sobie robią nie mają skąd kasy pozbierac po co oszczedać lepiej dowalić jakąś akcyzę podatek itp ludziska zapłacą bo nie mają wyjscia. Ten kraj to coraz większa kpina. Rywin sobie wyszedł bo kurde wielce CHORY! paranoja wszytskich chorych na serducho ci siedzą w pierdlu niech wypuszczą. Akcyze sobie podniesli supeeer ... promują "ekologiczne" ogrzewanie... wegiel ... a może oponami bedziemy ogrzewać ... duzo tego jest bo aut duzo sprowadzone. Chyba sobie wierzbe energetyczna posadze na całej działce zamiast trawnika drzewek i truskawek. A urzedasy sie i tak przejadą bo dziura ozonowa duzaaaaa ocieplenie klimatu i zimy nie będzie i nikt nie kupic oleju ...... eech ręce opadydowywowywują ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duszabar 01.06.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 a w takich Czechach 12,43 Kč za litr czyli 1,7 zł za litrnie wspomne o USA 0,4 dolara za litr czyli 1,36 zł za litr............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 01.06.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Jak bedzie ciepła zimka to przejedziemy na kominkach, ale jak przymrozi to zaboli, oj zaboli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 01.06.2005 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Lepiej nie piszcie o tych kominkach, bo jeszcze wejdzie akcyza na drewno "opałowe". Wtedy ludzie zaczną palić "budowlanym", to wadza, coby zapobiec takiej nieuczciwości "wyrówna" akcyzę na całe drewno łącznie z sadzonkami drzewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.06.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Najśmieszniejsze jest to że przyjdzie nowy "żont" i jakiś tam geniusz wymyśli że jak to to?? LPG do samochodów nie może być taki tani, (bo przecież, kto to widział by był w tej samej cenie, co gaz do celów, CO) i nawet się nie obejrzymy jak dowalą kolejną akcyzę do LPG samochodowego. Potem będzie to samo, co teraz itp., itd.Zacząłem się poważnie zastanawiać nad emigracją, ile mogę czekać na te lepsze czasy?? Od kiedy pamiętam żaden "żont" nas nie kochał, ale ten wręcz nas nienawidzi i chce nam przypierdykać ile się da. Aha gwoli ścisłości do wyborów chadzam (albo chadzałem, bo teraz to już mi kompletnie wisi, kto będzie), i nie głosowałem na tych onych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 01.06.2005 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Jest. Tyle, ze Jezier ma racje, bo producenci pozostana z cena na obecnym poziomie (czytaj z akcyza) a dystrybutorzy pobiora kolejna akcyze. W ten wlasnie sposob nie przenosza sie podwyzki na ostatecznego odbiorce. To nie tak. Obecnie akcyza jest pobierana od prądu wyprodukowanego w elektrowniach. Część tego prądu - 10% to straty na przesyle. A po zmianie akcyza będzie pobierana od dystrybutorów. Wyszłoby, że zmniejszą się wpływy z akcyzy bo byłaby pobierana od mniejszaj ilości prądu. Dlatego "geniusze" z ministerstwa finansów wymyślili, że podwyższą akcyzę o 11% aby wpływy były na takim samym poziomie. No ale akcyza to niewielka część ceny prądu - 2 gr za 1kWh. Po podwyżce będzie to 2,22 gr. Prąd więc podrożeje symbolicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts