Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak szybko od poznania zdecydowaliscie sie na ślub?

Jak szybko zdecydowałaś/-eś się na ślub  

115 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak szybko zdecydowałaś/-eś się na ślub

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nam niedawno minęła 6-ta rocznica poznania się a ze ślubem poczekamy aż domek się wybuduje (czekamy dopiero na pozwolenie na budowę, więc jeszcze trochę to potrwa :roll: )...nie widzi mi się spakowanie swoich rzeczy w walizkę i zamieszkanie razem w jednym pokoju u jego rodziców :-?

Stare przysłowie pszczół mówi: Jak w sobote zrękowiny, to w niedziele ślub, a pewno w poniedziałek chrzciny.

Milość jak narkotyk - hormony oslepiają i odbierają rozum.

Dowiedziono naukowo, że pary dobrze "dotarte" przed ślubem statystycznie dłużej i lepiej żyja ze soba. Im krótsza znajomość, tym (statystycznie) większe rozczarowania później. Ale cuda sie zdarzają.

Mojego Marka poznałam 29 grudnia 82 roku. 1 kwietnia 83 postanowiliśmy, że bierzemy ślub. Zatem po trzech miesiącach. Termin lipcowy nie wypalił (moja mama była załamana - minął niecały rok od wesela mojego brata - wychowywała nas sama), więc ostatecznie 22 października 83 r. Dzieci "przyszły" w rok, a potem w niecałe 3 później. Czyli za 4 m-ce obchodzimy "dwudziestki dwójki". I mimo, że "szron" na głowie" - mój mężusio robi się delikatnie szpakowaty - jestem tak samo zakochana i tak samo tęsknię jak dłużej nie ma go przy mnie.

Pobiezne podsumowanie wskazuje ze zaokrąglając 2/3 odczekała co najmniej rok z decyzją o slubie. Jacyś, qurczaki, ostrożni :-) bo 1/3 stanowią Ci którym wystarczyła znajomość do roku, nie wspominając o tych "szalonych" czterech osobach co podjeli decyzje do jednego tygodnia. Ciekawe, ciekawe...

No więc i ja się dołączę do dyskusji.

Dla nas trzeba by utworzyć jakąś osobną kategorię - na 33 lata życia znamy się 25:

- 7 lat w jednej klasie podstawówki,

- 4 lata w jednej klasie liceum,

- zaczęliśmy "chodzić" odrazu po maturze

- od 1 roku studiów zamieszkaliśmy odrazu razem.

Teraz minęło już współnego życia 14,5 roku. Ślub był tydzień temu :D

P.S. Domek czeka na kolejny dopływ gotówki.

• 1 month później...