Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam podjazd do garażu wyłożony kostką brukową betonową. Od jesieni pomiędzy kostkami pojawił się mech. Jest piękny, zielony , rośnie głównie po bokach, gdzie się nie chodzi i nie jeździ. Zastanawiam się, czy koniecznie trzeba taki mech usuwać, bo podjazd lekko omszały wygląda wcale nieźle, całkiem dostojnie i patynowo. Ale gdyby to miało zaszkodzić kostce, to chyba należy mech usunąć. Tylko jak - czy po prostu wydłubać spomiędzy kostek ( dłuuugi podjazd!!), czy może są jakieś łatwiejsze sposoby?
https://forum.murator.pl/topic/34437-mech-mi%C4%99dzy-kostk%C4%85-brukow%C4%85-czy-zwalcza%C4%87/

Mam podjazd do garażu wyłożony kostką brukową betonową. Od jesieni pomiędzy kostkami pojawił się mech. Jest piękny, zielony , rośnie głównie po bokach, gdzie się nie chodzi i nie jeździ. Zastanawiam się, czy koniecznie trzeba taki mech usuwać, bo podjazd lekko omszały wygląda wcale nieźle, całkiem dostojnie i patynowo. Ale gdyby to miało zaszkodzić kostce, to chyba należy mech usunąć. Tylko jak - czy po prostu wydłubać spomiędzy kostek ( dłuuugi podjazd!!), czy może są jakieś łatwiejsze sposoby?

Szczerze wątpie, zeby mech szkodził kostce. Jeśli juz to spowoduje murszenie kostki, ale w bardzo długim okresie (np. 10 lat) Dlatego myśle, ze prędzej znudzi Ci sie kostka niż zostanie przez mech zniszczona.

Jeśli jednak podejmujesz z nim walke to zaopatrz się w wapno (na składzie ogrodniczym). Ma to być srodek do odkwaszania gleby. Sypiesz to wapno na cały podjazd i albo czekasz na deszczyk, albo zwilżasz wodą.

Sukces nie będzie prędki, ale gwarantowany. Mech lubi kwaśne środowisko, a wapno je zniweluje do co najmniej neutralnego. Resztę załatwi słońce i czas.