Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

de-dwudziestkoczwórkowcy

majki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podsumowałem koszty stanu zerowego (57k PLN) i wnioski są proste:

1. Piwnica fajna rzecz ale potwierdza się, że kosztuje około 20 tys.

2. Dużo tańszy jest domek z poddaszem niż parterówka.

3. Drewniany strop nie zrekompensuje mi wyższych kosztów ław, fundamentów, dachu.

I jak tu byc optymistą?!?!

:wink:

Podsumowałem koszty stanu zerowego (57k PLN) i wnioski są proste:

1. Piwnica fajna rzecz ale potwierdza się, że kosztuje około 20 tys.

2. Dużo tańszy jest domek z poddaszem niż parterówka.

3. Drewniany strop nie zrekompensuje mi wyższych kosztów ław, fundamentów, dachu.

I jak tu byc optymistą?!?!

:wink:

ciężko nie potwierdzić tego co piszesz (no może poza tym, że nie mam piwnicy), ale tak jak pisał walkipaw wygoda użytkowania parterówki jest dużo większa :)

Ale moim zdaniem wygoda użytkowania jest o wiele większa bo nie ma schodów !!!! po których musisz bigać przynajmniej kilkanaście razy na dzień i cała rodzina jest na jednym poziomie.

:D

Potwierdzam, własnie teraz mam taki problem, mieszkam w piętrowym domu. Syn 1,5 roczny lubi chodzić na górę i z góry, a ja z nim :D, nie życzę takich sytuacji nikomu.

Dziennie pokonuję te schody kilkanaście razy. Moze ktoś powie, że: "będziesz zdrowszy", chrzanię to, nigdy więcej schodów w domu, no poza tymi wejściowymi, nawet w garażu zlikwiduję te 2 stopnie, bo czasem są to tylko 2 albo aż 2 stopnie do pokonania, zależy w jakiej jest człowiek kondycji :D :wink:

Dom z piętrem - poddaszem jest dobry jak się na górę chodzi tylko spać.

Dziś poczyniłem pierwsze zakupy związane z działką, długo się wahałem, ale z racji, że stal ciągle drożeje, więc kupiłem materiały na ogrodzenie.

Słupki ogrodzeniowe 1,5" z oczkami do mocowania siatki, z czapkami plastikowymi, pomalowane czarnym chlotrokauczukiem, cena 25zł/szt.

Siatka ocynkowana grubość drutu 3,5mm, cena 14 zł/mb (3mm - 12zł/mb, 4mm - 17 zł/mb)

No i na dokładkę młotek 5kg jakby mi coś na drodze do budowy staneło :D:D

Ale moim zdaniem wygoda użytkowania jest o wiele większa bo nie ma schodów !!!! po których musisz bigać przynajmniej kilkanaście razy na dzień i cała rodzina jest na jednym poziomie.

:D

Potwierdzam, własnie teraz mam taki problem, mieszkam w piętrowym domu. Syn 1,5 roczny lubi chodzić na górę i z góry, a ja z nim :D, nie życzę takich sytuacji nikomu.

Dziennie pokonuję te schody kilkanaście razy. Moze ktoś powie, że: "będziesz zdrowszy", chrzanię to, nigdy więcej schodów w domu, no poza tymi wejściowymi, nawet w garażu zlikwiduję te 2 stopnie, bo czasem są to tylko 2 albo aż 2 stopnie do pokonania, zależy w jakiej jest człowiek kondycji :D :wink:

Dom z piętrem - poddaszem jest dobry jak się na górę chodzi tylko spać.

Dziś poczyniłem pierwsze zakupy związane z działką, długo się wahałem, ale z racji, że stal ciągle drożeje, więc kupiłem materiały na ogrodzenie.

Słupki ogrodzeniowe 1,5" z oczkami do mocowania siatki, z czapkami plastikowymi, pomalowane czarnym chlotrokauczukiem, cena 25zł/szt.

Siatka ocynkowana grubość drutu 3,5mm, cena 14 zł/mb (3mm - 12zł/mb, 4mm - 17 zł/mb)

No i na dokładkę młotek 5kg jakby mi coś na drodze do budowy staneło :D:D

Oczywiście wszyscy macie rację pisząc o schodach. Też kiedyś mieszkałem w domu z piętrem a teraz w bloku na piętrze a szwagier to nawet na 3 :lol: i to już męczy

Niemniej jednak chciałem dać upust swej dezaprobacie na taką różnicę kosztów.

:D :D :D

Ja u siebie zachowałem te 2 schodki pomiędzy garażem a domem. Powód jest prozaiczny, działka ma pochylenie i miałem wybór albo parter w ziemi albo podjazd do garażu jak w górach.

Hej

Jak zapewne uważni czytelnicy a w szczególności De-dwudziestoczwórkowcy pamiętają ostatnio w Muratorze był artykuł o D-24 gdzie udzieliło się kilku zapaleńców i w efekcie jestem teraz szczęśliwym posiadaczem kubka firmowego, który wygląda tak:

http://www.kamil1967.photosite.com/~photos/tn/2007_348.ts1157529632000.jpg

Dzień dobry Wszystkim.

Super sprawa, że zaincjowaliście ten klub.

O momentu jak 3 godziny temu natrafiłem na wątek to przeczytałem cały duszkiem :)

U mnie też D24 w toku.

W samym projekcie, jak wszyscy ;) trochę pozmienialiśmy.

Co do stanu prac to mamy surowy otwarty.

Jutro ma przyjść Pan i zająć się drenami.

Dziś podpisaliśmy umowę kredytową a z dwa tygodnie mają przyechać okna.

Jak będę w pracy to powrzucam kilka zdjęć.

Pozdrawiam,

Wronceck

I pytanko do wszystkich zaczynam zbierać info o kosztach kolejnych prac: tynkowanie, glazura, parkan inst. el. itd

Jak ktoś ma jakieś info to proszę zarzucić.

Thx

powyższe mało zależy od projektu (szczególnie parkan), a ceny zależą od gustu i możliwości finansowych (np. ceny płytek: 20-500zł, śliczne mozaiki to nawet powyżej 1000zł :o :o :o ), więc można 'popłynąć' nieźle ...

Dzień dobry Wszystkim.

Super sprawa, że zaincjowaliście ten klub.

O momentu jak 3 godziny temu natrafiłem na wątek to przeczytałem cały duszkiem :)

U mnie też D24 w toku.

W samym projekcie, jak wszyscy ;) trochę pozmienialiśmy.

Co do stanu prac to mamy surowy otwarty.

Jutro ma przyjść Pan i zająć się drenami.

Dziś podpisaliśmy umowę kredytową a z dwa tygodnie mają przyechać okna.

Jak będę w pracy to powrzucam kilka zdjęć.

Pozdrawiam,

Wronceck

Wronceck, a jakich zmian dokonałeś?

Garaż chyba został podniesiony? Na ile go powiększyłeś to już wiem... (z innego postu).

Ja od wczoraj jestem posiadaczem projektu :D !!! Zabieram się za adaptację (wstępna rozmowa z architektem już się odbyła).

Niestety Murator "zapomniał" włożyć do paczki zgodę na dokonanie zmian... :x Po telefonie zostałem zapewniony, że dotrze. Pożyjemy - zobaczymy :wink: .

Pozdrawiam!

Bentul,

Zmian bylo tyle, ze jakbym mogl zaczac jeszcze raz to na pewno zdecydowalbym sie na projekt indywidualny:

Konstrukcyjne:

• Powiększenie garażu (1m na długość i 0,8 m na szerokość)

• Wydłużenie czesci sypialnianej o ok. 1,5m

• Podniesienie kata dachu do 30 st (wymóg planu zagospodarowania)

• Totalne przeprojektowanie więźby

• Podwyższenie ścian o 25cm (w ten sposób stelaz stropu można przymocować do wienca żeby pracowal niezależnie od wiezby)

• Rezygnacja z komina w pomieszczeniu gospodarczym (CO będzie z rura w scianie, wentylacja będzie mechaniczna + kominek do wentylacji w dachowkach)

Pozostale:

• Przeniesienie spiżarki do pomieszczenia gospodarczego

• Wstawienie gabinetu

• Taras na poziomie gruntu (wyłożony kostką)

Szczegóły na rysunku poniżej:

http://wwronka.photosite.com/~photos/tn/4125550_1024.ts1157669704883.jpg

Jezeli ktos ma ochote to na priva moge podeslac model w ArchiCad'zie.

Pozdrawiam,

Wronceck