Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

de-dwudziestkoczwórkowcy

majki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co myślicie o tym producencie więźby i o cenie :-? ?

PARTNER

Cos im sie powaliło z powierzchnią - raczej 277mkw a nie 177

Jeżeli faktycznie za tyle zrobią i zamontują więźbę (wydaje mi sie że montaż to ekstra 5 - 7 tys.), a inne referencyjne wyglądają OK (najlepiej pooglądać z dekarzem co Ci będzie wierzcznią warstwę układał) to ja bym sie nie zastanawial. No chyba że znajdziesz gdzieś jeszcze taniej.

Ja za swoją bardziej tradycyjną (350 mkw) dałem 18,5 tys. "netto" :

- 10 tys - drewno

- 7 tys - budowa konstrukcji

- 1,5 - gwozdzie blachy sruby

- impregnacja wlasnymi ręcami

Za prefabrykowną w technologi MiTek zaspiewali mi 32 tys netto ( z montażem) i mi przeszło. :roll:

Pozdrawiam,

Wronceck

Witam

Kolejny etap za mną. Ściany gotowe (skończyli w tamtym tygodniu ) i od wczoraj układanie i przygotowanie stropu.

Kilka zdjęć poniżej.

Jeżeli chodzi o drewno to tak jak już wcześniej pisałem koszt samego materiału to około 7000zł + zestawienie więźby ale to już miałem w cenie stanu surowego. Ekipie płacę etapami a ten ostatni tj więźba, ścianki działowe + kominy to około 5000zł.

http://walkipaw.fm.interia.pl/P9090041.JPG

widok z innej strony

http://walkipaw.fm.interia.pl/P9090035.JPG

Dla zainteresowanych wykusz

http://walkipaw.fm.interia.pl/P9090037.JPG

I pytanko do wszystkich zaczynam zbierać info o kosztach kolejnych prac: tynkowanie, glazura, parkan inst. el. itd

Jak ktoś ma jakieś info to proszę zarzucić.

Thx

powyższe mało zależy od projektu (szczególnie parkan), a ceny zależą od gustu i możliwości finansowych (np. ceny płytek: 20-500zł, śliczne mozaiki to nawet powyżej 1000zł :o :o :o ), więc można 'popłynąć' nieźle ...

Podnoszę pytanie i wyjaśniam, że chodziło mi tylko i wyłącznie o koszty robocizny. Ta powinna być w miarę porównywalna i mniej zależna od wyboru materiałów ( oczywiście dla identycznycvh lub podobnych rozwiązań)

A co myślicie o tym producencie więźby i o cenie :-? ?

PARTNER

Zna ktoś tego producenta, a może innego z terenu Wielkopolski lub Pomorza Zach. albo Kujaw? Mam jeszcze trochę czasu ale cały czas zbieram info...

Przejrzałem stronkę i mam kilka uwag:

1. To co zauważył Wronceck brak kosztów montażu.

2. Nie widziałem sposobu i systemu zabezpieczenia drewna.

I moje dotychczasowe doświadczenia:

1. Miałem oferty z kilku firm i ceny wahały się od 20 do 35k PLN, oczywiście netto.

2. Firmy stosują różne rozwiązania dotyczące zabezpieczenia drewna z jego całkowitym brakiem włącznie (zabezpieczenie)

3. Różne systemy montażu np. brak murłaty

Ja wybrałem ostatecznie firmę Wiązary Burkietowicz z Odolanowa. Czy był to najlepszy wybór okaże się po zamontowaniu więźby. Do tej pory jestem zadowolony z kontaktu.

Za 2 tygodnie ocena ostateczna.

A co ma być słychać ........robota wre! :D

Jutro zalewam strop !!

Potem taras, więżba i .....dekarz wchodzi około 15 października a potem ogrodzenie.....ale najpierw.......załatwaiamy kredycik.

I cały czas ma m dylemat czy CHF czy PLN?

Frank jest teraz dosyć niski i na to wygląda że Szwajcaria nie pozwoli aby waluta traciła na wartości czyli nie ma co mażyć że frank spadnie, a wzrosną zawsze może !!

No i głowa puchnie !

walkipaw gratulacje , masz tempo!, tu jest coś o frankach:

http://wiadomosci.o2.pl/?s=260&t=271574

Tekst:

"Kredytobiorco, franki będą..."

2006-09-18 00:58

"Mimo perspektywy kolejnych podwyżek stóp procentowych w Szwajcarii, klienci banków spłacający kredyty we frankach nie powinni pochopnie decydować się na zmianę waluty - uważa "Gazeta Prawna".

dalej ť

Według dziennika, nawet jeśli spełni się czarny scenariusz i za pół roku stopy Narodowego Banku Szwajcarii wzrosną o 0,5 pkt proc., to i tak będą wynosiły 2,25 proc., wobec 4-procentowej podstawowej stopy NBP. Oprocentowanie kredytów we frankach nadal więc będzie znacznie niższe niż w złotych.

Niepokoić mogłaby dopiero perspektywa wyraźnego wzrostu kursu franka szwajcarskiego. Ale dopiero gdyby doszedł on do 2,90 zł, czyli zdrożał aż o 17 proc., wysokość raty kredytu we frankach zrównałaby się z ratą pożyczki w złotych. Obecnie takie osłabienie złotego nam nie grozi, ale czarnego scenariusza wykluczyć nie można - ostrzega "GP".

Przed nami batalia o kształt budżetu na 2007 rok. Zerwanie z zasadą kotwicy budżetowej czy nieodpowiedzialna polityka fiskalna byłyby zagrożeniem dla stabilności polskiej waluty. A za nieodpowiedzialność polityków zapłaciliby kredytobiorcy - podkreśla "GP".

Decyzja o zmianie waluty kredytu powinna być jednak przemyślana. Chociaż w większości banków nie płaci się za taką operację prowizji, to często stosowane są niekorzystne kursy przeliczeniowe - zaznacza dziennik. "

Hey!!!

Co tam na budawach słychać? :evil:

walkipaw i wronceck !!!

(Kamil1967 usprawiedliwiony - czeka na więźbę :wink: )

Niektórzy śledzą postępy (np. ja! :D )

Pozdrawiam!

:D Melduję się,

- Pierwsze to co niedobrego słychac. Firma w której zamawiałem okna przesunęłą mi termin dostawy i montażu z bieżącego tygodnia na 10 października :evil:

W przyszłym tygodniu miał wchodzić elektryk a w połowie października tynkarze. W ten sposób wszystko obsuwa się o dobre 2-3 tygodnie.

- Mam drugi tydzień drenowania domu. Takiego sajgonu na działce jeszcze nie było. Gdzie się nie spojrzy to leci jakiś rów z rurą w środku.

- Przy okazji izolujemy fundamenty, a elektryk ma położyć bednarkę do odgromienia.

Kilka zdjęć:

Pytanie - Ile metrów rury drenarskiej można przewieźć Astrą kombi bez przyczepki?

Odpowiedź: 150m :) - plus włóknina i 3 studzienki fi300 wysokie na 80 CM

http://preview.wwronka.photosite.com/~photos/tn/4483660_348.ts1158748788543.jpg

W tak zwanym mięzyczasie zabiliśmy dechami wejście do garażu:

http://preview.wwronka.photosite.com/~photos/tn/4483653_348.ts1158748776530.jpg

Podmurowałem też (osobiście) okna w garażu i pomieszczeniu gospodarczym - ze 145x95 na 95x95 - przy okazji nabrałem szacunku do swoich murarzy :) przecięcie na pół thermopora Leiera tak żeby nie rozleciał się na kawałki to naprawdę nie lada wyczyn.

http://preview.wwronka.photosite.com/~photos/tn/4483654_348.ts1158748778495.jpg

Tu koparkowy montuje zbiornik na deszczówke - fi800 - 3 kręgi

http://preview.wwronka.photosite.com/~photos/tn/4483655_348.ts1158748780468.jpg

A tu dreny i "studzienki" odprowadzające deszczówkę:

http://preview.wwronka.photosite.com/~photos/tn/4483658_348.ts1158748784616.jpg http://preview.wwronka.photosite.com/~photos/tn/4483656_348.ts1158748782571.jpg

Dziś może zrobię kilka zdjęć izolacji fundamentów (izoluje styropianem styropex aqua)

Pozdrawiam,

Wronceck

A co ma być słychać ........robota wre! :D

.....

I cały czas ma m dylemat czy CHF czy PLN?

Frank jest teraz dosyć niski i na to wygląda że Szwajcaria nie pozwoli aby waluta traciła na wartości czyli nie ma co mażyć że frank spadnie, a wzrosną zawsze może !!

No i głowa puchnie !

W zeszlym tygodniu uruchomiliśmy kredyt - 250k we frankach na 15 lat.

Procent mamy Libor3M + 1% marży - czyli na chwilę obecną 2,77%.

Musiałoby stać się coś naprawdę strasznego żeby procenty czy ryzyko kursowe dogoniło poziom opłat przy kredytach złotówkowych.

Poza tym w perspektywie 15 lat raczej na pewno wejdziemy do strefy Euro, moim zdaniem przy tej okazji banki na 100% będą chciały osiągnąć jak najkorzystniejsze dla siebie przewalutowanie narażając klientów na straty.

Pozdr,

Wronceck

Przeglądając projekt - zaczął mnie nurtować stalowy "słupek do podparcia koszowej". Możecie przybliżyć nieco technologię budowy owego słupka? Jest on u Was dokładnie taki jak w projekcie? Czy jest prosty do wykonania czy raczej nastręcza kłopotów? Wydaje mi się, że powinien być bardzo solidny - podpiera dach w newralgicznym miejscu... Na co ewentualnie trzeba zwrócić uwagę przy budowie owego słupka?

Przeglądając projekt - zaczął mnie nurtować stalowy "słupek do podparcia koszowej". Możecie przybliżyć nieco technologię budowy owego słupka? Jest on u Was dokładnie taki jak w projekcie? Czy jest prosty do wykonania czy raczej nastręcza kłopotów? Wydaje mi się, że powinien być bardzo solidny - podpiera dach w newralgicznym miejscu... Na co ewentualnie trzeba zwrócić uwagę przy budowie owego słupka?

Jak napisałem już wcześniej mam więźbę zamówioną u Burkietowiczów z Odolanowa. I ich konstrukcja nie wymaga słupka.

To jest chyba najlepsze rozwiązanie

:D

Nikt nie odpowiedział ale że jestem uparty jeszcze raz zarzucę temat. czy ktoś montował lub zamierza montować deskę czołową pod rynny. U mnie wyliczyli że powinna mieć 18 cm wys.

Też mam deskę czołową - podobno można z niej zrezygnować jak się ma krokwie co 70 cm lub mniej.

Moja ma właśnie 18 cm - chociaż wydaje mi się że gdzyby miała 16 to też było by dobrze. - przy takich długościach połaci dachu jak w D24 na szerszej desce można sensownie ustawić spadek rynien.

Dodatkowo jak więźba jest z mokrego drewna to po złapaniu deską czołową krokwie się nie krzywią.

Pozdr,

Wronceck