Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

de-dwudziestkoczwórkowcy

majki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kamil, a co u Ciebie? Więźba dojechała? Ścianki działowe skończone?

Walkipaw, a Ty masz ten słupek podtrzymujący koszową?

Niestety mała obsuwa była i więźba pojawi się jutro a ścianki działowe też oczywiście nie zrobione. Natomiast mogę obiecać trochę zdjęć na sobotę, coś powinno być widać i jeszcze jedno. Mam oferty na okna i bramę. Myślę, że warto wymienić poglądy. Info też w sobotę.

:wink: [/url]

Witajcie

Jeżeli chodzi o krokwię koszową ( tą na tarasie ) to podpiwram ją słaupkiem drewnianym ( rozmiar 200x200 ) i wygląda całkiem nieżle.

W sobotę zrobię kilka zdjęć więżby to je dołączę

A ta wewnątrz domu?

Sorry, że drążę temat ale jestem na etapie wyszukiwania dostwcy więźby i chcę wiedzieć o co wypytywać (co prawda jest jeszcze sporo czasu ale wolę zrobić to z wyprzedzeniem... :wink: ).

Mam już trzech potencjalnych dostawców z mojego regionu:

Szczecin (najdalej)

Człopa (Poznań) (najbliżej)

Kłecko

Wszyscy są autoryzowanymi producentami Mitek Industries Polska. Mam też lokalnego dostawcę (tartak), z którego mógłbym uzyskać bardzo dobrą cenę, ale nie jest to już Mitek.

Proszę o ewentualne sugestie.

Witajcie

Jeżeli chodzi o krokwię koszową ( tą na tarasie ) to podpiwram ją słaupkiem drewnianym ( rozmiar 200x200 ) i wygląda całkiem nieżle.

W sobotę zrobię kilka zdjęć więżby to je dołączę

A ta wewnątrz domu?

Sorry, że drążę temat ale jestem na etapie wyszukiwania dostwcy więźby i chcę wiedzieć o co wypytywać (co prawda jest jeszcze sporo czasu ale wolę zrobić to z wyprzedzeniem... :wink: ).

Mam już trzech potencjalnych dostawców z mojego regionu:

Szczecin (najdalej)

Człopa (Poznań) (najbliżej)

Kłecko

Wszyscy są autoryzowanymi producentami Mitek Industries Polska. Mam też lokalnego dostawcę (tartak), z którego mógłbym uzyskać bardzo dobrą cenę, ale nie jest to już Mitek.

Proszę o ewentualne sugestie.

Bentul

Zagadaj do Wiązary Burkietowicz

Zajrzyj do dziennika mojego to zobaczysz efekty ich pracy.

:D

Ale rzadko tu zaglądacie klubowicze. :wink:

I dorzucam nowy wątek do dyskusji.

Może to ją ożywi :lol: :lol: :lol:

A mianowicie co dajemy na podjazdy , ścieżki i tarasy.

Miałem pomysł aby położyć odpady z piaskowca, złamane kostka granitową ale popatrzcie na zdjątka. Na ich podstawie myślę, że może warto zainwestować w podjazd i taras a tylko ścieżki zrobić z piaskowca i dodatkowo obłożyc nim cokolik w płocie.

http://www.kamil1967.photosite.com/~photos/tn/2106_348.ts1159500840000.jpg

http://www.kamil1967.photosite.com/~photos/tn/2108_348.ts1159500922000.jpg

• 2 weeks później...

Zgadzam się z Kamilem1967... Rzadko ostatnio tutaj wszyscy zaglądają... :-? Pewnie brak czasu?

Na temat podjazdów na razie się nie wypowiadam - w ogóle jeszcze się nad tym nie zastanawiałem... Ale inni budujący już pewnie o tym myślą?

Walkipaw - jak tam Twoja więźba? Daj wreszcie tych kilka obiecanych zdjęć, please...

Wronceck - a co u Ciebie? Może masz już okna?

A inni? PaF* i mlk ?

Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do wypowiedzi!

Bentul, Kamil1967 zaglądam często, ale co tu pisać, jak czekam już prawie miesiąc na mapy ze starostwa, porażka, nic się w realu u mnie nie dzieje.

Wszystko wirtualne :D.

Co do podjazdu, kostki itp., to w moim przypadku będzie do garażu raczej pod górę, bo zamierzam zlikwidować w nim schody.

Na podjazd, chodniki podoba mi się najbardziej kostka granitowa 9-10 cm, ale to jest koszt.

Betonowe płyty meba jak na foto u Kamil1967 z otworami w których można posiać trawę ciekawie wyglądają i nie powinny być z tej racji śliskie zimą. Myślałem też o jakimś połączeniu tych obu materiałów.

Ciekawym rozwiązaniem jest też bruk drewniany z kołków, np. do ogrodu.

No i jeszcze zwykły polny kamień, taki jak kiedyś w popularnym bruku na drogach. Można f\go tanio nabyć od rolników

Lubie naturalne materiały, beton nie do końca do mnie przemawia.

Kostka betonowa fatalnie wygląda po pewnym czasie jak ją dopadną kwaśne deszcze i inne "kwasiory" z atmosfery lub ulicy w zimie. Jaj zaleta to cena oczywiście.

Bentul, Kamil1967 zaglądam często, ale co tu pisać, jak czekam już prawie miesiąc na mapy ze starostwa, porażka, nic się w realu u mnie nie dzieje.

Wszystko wirtualne :D.

Co do podjazdu, kostki itp., to w moim przypadku będzie do garażu raczej pod górę, bo zamierzam zlikwidować w nim schody.

Na podjazd, chodniki podoba mi się najbardziej kostka granitowa 9-10 cm, ale to jest koszt.

Betonowe płyty meba jak na foto u Kamil1967 z otworami w których można posiać trawę ciekawie wyglądają i nie powinny być z tej racji śliskie zimą. Myślałem też o jakimś połączeniu tych obu materiałów.

Ciekawym rozwiązaniem jest też bruk drewniany z kołków, np. do ogrodu.

No i jeszcze zwykły polny kamień, taki jak kiedyś w popularnym bruku na drogach. Można f\go tanio nabyć od rolników

Lubie naturalne materiały, beton nie do końca do mnie przemawia.

Kostka betonowa fatalnie wygląda po pewnym czasie jak ją dopadną kwaśne deszcze i inne "kwasiory" z atmosfery lub ulicy w zimie. Jaj zaleta to cena oczywiście.

Jeśli chodzi o pomysł na brukowanie ścieżek to mam dostęp do odpadów z piaskowca. Są to złomki płyt po cięciu więc powinno ciekawie wyglądać. Niestety nie nadaje się to na podjazd do garażu.

Zagajam nowy wątek albo bardziej powrót do dyskusji o kominkach. Znalazłem wkład Zuzia , zaczynają je robic z boczną szybą i co najważniejsze można je wyposażyć w możliwość podpięcia wlotu powietrza. Cena za taki wkład to około 2600-2800. Wygląda dosyć atrakcyjnie przy innych. Może macie jakies opinie . :roll:

A i w standardzie mają szyber.

Zagajam nowy wątek albo bardziej powrót do dyskusji o kominkach. Znalazłem wkład Zuzia , zaczynają je robic z boczną szybą i co najważniejsze można je wyposażyć w możliwość podpięcia wlotu powietrza. Cena za taki wkład to około 2600-2800. Wygląda dosyć atrakcyjnie przy innych. Może macie jakies opinie . :roll:

A i w standardzie mają szyber.

To może opowiem jak wglądały nasze rozterki w temacie kominkowym.

Przez długi czas poszukiwaliśmy kominka 2-stronnego.

- był fondis diva

- był spartherm varia

- wreszcie znaleźliśmy suprę "SUPRAVISION" - tu omal nie kupiliśmy wkładu - jeden z dealerów supry wycofywał się z kominków tej firmy

(został przedstawicielem na polskę innej francuskiej firmy przez co był zmuszony zrezygnować z supry) - i miał egzemplaż na ekspozycji z 30% przeceną.

W międzyczasie jednak doszliśmy do wniosku że kominka 2-stronnego prawie wcale nie będzie widać z lewej części salonu z drugiej strony.

I tak zamiast dwustronnego zaczęliśmy rozglądać się za panoramami.

http://preview.wwronka.photosite.com/~photos/tn/5124292_348.ts1160554349526.jpg

Wersja dwustronna z bokiem na jadalnię.

http://preview.wwronka.photosite.com/~photos/tn/5124290_348.ts1160554348142.jpg

Panorama

Moim skromnym zdaniem lepiej widoczny a poza tym tańsza jest panorama. Wszystko oczywiście kwestią gustu.

Pozdrawiam,

Wronceck

Chyba doszedłem do ostatecznej wersji mojego D24.

Załączam obrazek... Chyba nikt jeszcze nie wprowadził takich zmian w tym domku. :)

Pamiętajcie, że wybór tej wersji i wprowadzone zmiany wynikają: po pierwsze - z położenia geograficznego (wjazd od południa), po drugie - z ukształtowania terenu, po trzecie - z sąsiadztwa, po czwarte - widoku.

http://bentul.ovh.org/D24L1.jpg

Zwiększyłem ponadto ocieplenie do 15 cm, powiększyłem garaż i mocno "przebudowałem" wnętrze (m.in. poprzesuwałem kominy). Ogrzewanie - piec na pellety i eko-groszek. Wentylacja - mechaniczna z rekuperacją (stąd zredukowana ilość kanałów w kominach). Podniesiony został również poziom garażu (ale jest o stopień niżej niż reszta domu).

Pozdrawiam!

Pytanko do klubowiczów. :D

Jaką rurę zastosowaliście do doprowadzenia powietrza do kominka. Ja mam 110 a dziś w Muratorze wyczytałem, że minimum to 160. Wybór jest prosty albo kucie i podmiana albo chłopaki przesadzili.

Czekam na sugestie.

Poza tym zamówiłem okna i może warto o tym pogadać. Wziąłem profil Horizont Penta. Jest u mnie na wichurze firma, która produkuje z tego profila więc nie ma problemów z wymiarami i mają okucia Winkhaus. Podobno niezłe , kolor ciemny dąb jednostronny. Do tego rolety zewnętrzne beclever. A za całość 21k PLN. Dodam, że 4 roletki mają napęd elelktryczny. Zamówiłem również bramę segmentową 4,5 m szerokości. Najpierw 3600 PLN brama a potem 1500 napęd.

Nie była to najtańsza oferta. Miałem niższą z profila Avantgarde 7000 z okuciami Siegenia. Ale jak się kupuje okna raz w życiu to trudno być ekspertem :lol:

Jaką rurę zastosowaliście do doprowadzenia powietrza do kominka. Ja mam 110 a dziś w Muratorze wyczytałem, że minimum to 160. Wybór jest prosty albo kucie i podmiana albo chłopaki przesadzili.

Czekam na sugestie.

Poza tym zamówiłem okna i może warto o tym pogadać. Wziąłem profil Horizont Penta. Jest u mnie na wichurze firma, która produkuje z tego profila więc nie ma problemów z wymiarami i mają okucia Winkhaus. Podobno niezłe , kolor ciemny dąb jednostronny. Do tego rolety zewnętrzne beclever. A za całość 21k PLN. Dodam, że 4 roletki mają napęd elelktryczny. Zamówiłem również bramę segmentową 4,5 m szerokości. Najpierw 3600 PLN brama a potem 1500 napęd.

Nie była to najtańsza oferta. Miałem niższą z profila Avantgarde 7000 z okuciami Siegenia. Ale jak się kupuje okna raz w życiu to trudno być ekspertem :lol:

A bramę garażową z oferty jakiej firmy wybrałeś?

Czekam na sugestie.

A bramę garażową z oferty jakiej firmy wybrałeś?

Wstyd się przyznać ale nie pamiętam nazwy firmy. Zamówiłem tam gdzie okna i już.

Jak tylko się dowiem to napiszę .

I Bentul zajrzyj potem na dziennik. Zrobiłem zdjęcia miejsc, które cię interesują.

Czekam na sugestie.

A możesz napisać ile będą Cię kosztowały same okna (bez rolet)? Ja przeprowadziłem wstępną wycenę okien w sklepie internetowym Thermoplast i wyszło mi brutto 9506,40 zł (z montażem).

Okna standardowe:

2 x (2065mm x 1635mm)

2 x (1465mm x 1435mm)

2 x (1465mm x 1135mm)

3 x (565mm x 1135mm)

1 x (565mm x 1435mm)

1 x (1465mm x 2195mm) (drzwi balkonowe)

1 x (865mm x 2195mm) (drzwi balkonowe)

Okno niestandardowe:

1 x (600mm x 1135mm)

Do tego jeden łącznik do połączeń w zestawy okienne (AP 014) oraz 122 kotwy, 3 blokady i 1 ogranicznik. Cena dotyczy okien niestety "tylko" 4-ro komorowych i białych (ale myślę, że za kolor nie trzeba dużo dopłacać).

Co do okuć - brak informacji.

Co o tej propozycji myślisz?

Czekam na sugestie.

A możesz napisać ile będą Cię kosztowały same okna (bez rolet)? Ja przeprowadziłem wstępną wycenę okien w sklepie internetowym Thermoplast i wyszło mi brutto 9506,40 zł (z montażem).

Okna standardowe:

2 x (2065mm x 1635mm)

2 x (1465mm x 1435mm)

2 x (1465mm x 1135mm)

3 x (565mm x 1135mm)

1 x (565mm x 1435mm)

1 x (1465mm x 2195mm) (drzwi balkonowe)

1 x (865mm x 2195mm) (drzwi balkonowe)

Okno niestandardowe:

1 x (600mm x 1135mm)

Do tego jeden łącznik do połączeń w zestawy okienne (AP 014) oraz 122 kotwy, 3 blokady i 1 ogranicznik. Cena dotyczy okien niestety "tylko" 4-ro komorowych i białych (ale myślę, że za kolor nie trzeba dużo dopłacać).

Co do okuć - brak informacji.

Co o tej propozycji myślisz?

Okna bez rolet miały kosztować 13k PLN ale mam 3 okna owys. 2 m w tym 2 na 2 szerokie. Kolor na jedną stronę, 5 komór i okucia Winkhaus. Takie same ale 3 komory to cena niższa o 15 %.

Podsumowując miałem kilka ofert i różnice w ofertach były rzędu 1-1.5k PLN.

Po negocjacjach firmy schodziły z ceną o 10-15%.

Mam wycenę założenia ew. rolet z firmy "Krajewski":

"WYCENA HANDLOWA

Dotyczy: wykonania, dostawy i montażu rolet w systemie Integro lub RKS

I Opcja

W skład rolety w SYSTEMIE INTEGRO wchodzą: prowadnice proste PP 53, skrzynka aluminiowa, listwa dolna z uszczelką LDG, pancerz z zatyczkami, profil PA 39 wypełniony pianką poliuretanową. Skrzynka roletowa po otynkowaniu jest niewidoczna, a pozostałe elementy, czyli pokrywa rewizyjna i prowadnice mogą być dopasowane kolorystycznie do barwy stolarki okiennej. Elementy podtynkowe rolety nie ingerują w konstrukcję okna czy drzwi, dzięki czemu nie powodują utraty ciepła z wewnątrz. W systemie „Integro” istnieje możliwość wykonania rolety tylko w wersji lewoskrętnej.

Wymiary okna

szer. x wys. [mm] Ilość

sztuk Wielkość skrzynki Wymiary gotowe rolet szer. x wys. [mm] Powierzchnia [m2]

2065 x 1635 2 165 2065 x 1800 7,44

1465 x 1435 2 137 1465 x 1572 4,60

1465 x 1135 2 137 1465 x 1272 3,72

565 x 1135 3 137 565 x 1272 3,00

565 x 1435 1 137 565 x 1572 1,00

1465 x 2195 2 165 1465 x 2360 6,92

Powierzchnia łączna 12szt. 26,68m2

Koszt m2 280 zł

Koszt rolet 7.470 zł

II Opcja

Zabudowę rolet w tym systemie należy uwzględnić na etapie projektowania budynku, najlepiej w trakcie wznoszenia ścian. Oferowane skrzynki nadprożowe ”RKS” są gotowymi elementami budowlanymi. Dzięki zastosowaniu ”twardego styropianu” zapewniającego zadowalający stopień izolacji termicznej oraz odpowiednio dobranego nośnika tynku, bezproblemowe staje się wykończenie elewacji budynku. Rolety w tym systemie wykonywane są tylko w wersji prawoskrętnej. Dostępne kolory obudowy rolety: biały, szary, ciemny brąz, brąz.

Akcesoria Ilość sztuk/mb Cena za m²,mb Cena

SKRZYNKA 18,18 120 zł 2.182 zł

PROWADNICE PU 29 36,48 21,00 766 zł

PANCERZ PA 39 24,97 154 zł 3.845 zł

UZBROJENIE 18,18 63,00+(23*SZER.) 1.174 zł

KLAPA REWIZYJNA 15,18 75,00 1.138 zł

MONTAŻ 12 100,00 1.200 zł

KOSZT 10.305 zł

Sterowanie elektryczne

charakterystyka Koszt 1 szt. Ilość sztuk Cena

Sterowanie indywidualne

Silnik elektryczny z przełącznikiem 495 zł 12szt. 5.940 zł

Sterowanie radiowe

Silnik radiowy 740 zł 12szt. 8.880 zł

Pilot 10+1 410 zł 1 410 zł

Koszt sterowania radiowego 9.290 zł

Podane ceny zawierają podatek VAT 22%."

Wygląda na to, że oferta, którą wybrał Kamil1967 jest całkiem niezła...