Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

de-dwudziestkoczwórkowcy

majki

Recommended Posts

Ponieważ Bentul dosyć dokładnie opisuje wyceny jakie otrzymał dodam kilka moich uwag i informacji.

Zanim wybrałem to co będę miał sprawdziłem dostępne systemy rolet. Sprawdziłem czyli pytałem firmy jaki system zaproponują dla ściany 24. I co ciekawe nawet ci co mieli w ofercie RKS niespecjalnie go zachwalali. Można długo pisać o jego wadach ale również i o zaletach. Dla mnie najważniejsze była cena, możliwość schowania skrzynki pod tynkiem lub ociepleniem oraz rozwiązanie rewizji. Z tego względu zastanawiałem się nad systemem Integro ale zaproponowano Beclever lub Exte. Cena trzeba przyznać niższa niż w przypadku RKS.

Jeśli chodzi o okna to postanowiłem pracowicie przepisać moją specyfikację :D

Dane ogólne to: kolor ciemny brąz na jedną stronę i profil Horizont Penta. Okucia Winkhaus

Wymiary i ilości:

1. 1960x 2100 szt. 2 3028 PLN

2. 1960x 1500 szt. 1 1092 PLN

3. 2260x 1130 szt. 1 773 PLN drzwi na taras

4. 1350x 1500 szt. 4 3396 PLN

5. 1350x 580 szt. 2 871 PLN

6. 960x 580 szt. 3 1072 PLN szyba matowa

7. 960x 580 szt. 1 372 PLN

8. 760x 580 szt. 2 710 PLN

9. 1160x580 szt. 1 372 PLN szyba ornament

W sumie za okna z montażem na piankę płacę 13100

Do tego dochodzą rolety 6450

4 silniki Simfy 1640

sterowanie Chronis 1B 237

Brama 3600

Napęd bramy z pilotami 1500

Daje to razem kwotę 26427 PLN

uff ale się napisałem

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam po długiej przerwie.

Ale pracy było sporo nie tylko na budowie. Więźba dachowa skończona a za tydzień przychodzi do mie dekarz. Poniżej lika zdjęć z kolejnego etapu budowy.

http://walkipaw.fm.interia.pl/100_3017.JPG

http://walkipaw.fm.interia.pl/100_3026.JPG

http://walkipaw.fm.interia.pl/100_3022.JPG

http://walkipaw.fm.interia.pl/100_3019.JPG

http://walkipaw.fm.interia.pl/100_3020.JPG

A co do okien to porosiłem o ofertę okien drewnianych od Sokółki, Urzędowskiego, Tomstol, Bertrand i ceny wachają się od 20 do 30 tyS.

Witam przyszłych i obecnych mieszkańców najpiękniejszego :D ( moim zdaniem ) domku D24. Dopiero dziś "wpadłam" na ten wątek!

Nasze zmiany w porównaniu z Waszymi są minimalne.

Nie przesuwaliśmy ścian, nie powiększaliśmy garażu, jedyne zmiany to: troszkę kombinacji z grzejnikami (gdzieniegdzie zabraliśmy, gdzie indziej dodaliśmy), wyjście na pseudo stryszek z garażu, w głównym holu w załamaniu, które powstaje w wyniku garderoby z sypialni, zrobiliśmy dodatkowo "garderobę" dla gości, powiększyliśmy taras, podnieśliśmy wieniec o 1 (lub 2 ) cegły LUB :oops: dlatego, że aż wstyd się przyznać, ale na budowaniu to zna się mój mąż, ja przyjeżdżam na budowę, żeby zobaczyć co się nowego zadziało, lub powiedzieć gdzie chcę mieć np. kuchenkę :oops: w garażu i pomieszczeniu technicznym mamy luksfery, okna z wykuszami zrobiliśmy nieotwieralne i to chyba tyle :-?

Zrobiliśmy już tynki zewnętrzne , wewnętrzne, teraz jesteśmy na etapie wszystkiego co będzie z płyt GK.

Trzymam kciuki za Wasze D24.

Z pozdrowieniami

cudka

Witam przyszłych i obecnych mieszkańców najpiękniejszego :D ( moim zdaniem ) domku D24. Dopiero dziś "wpadłam" na ten wątek!

Nasze zmiany w porównaniu z Waszymi są minimalne.

Nie przesuwaliśmy ścian, nie powiększaliśmy garażu, jedyne zmiany to: troszkę kombinacji z grzejnikami (gdzieniegdzie zabraliśmy, gdzie indziej dodaliśmy), wyjście na pseudo stryszek z garażu, w głównym holu w załamaniu, które powstaje w wyniku garderoby z sypialni, zrobiliśmy dodatkowo "garderobę" dla gości, powiększyliśmy taras, podnieśliśmy wieniec o 1 (lub 2 ) cegły LUB :oops: dlatego, że aż wstyd się przyznać, ale na budowaniu to zna się mój mąż, ja przyjeżdżam na budowę, żeby zobaczyć co się nowego zadziało, lub powiedzieć gdzie chcę mieć np. kuchenkę :oops: w garażu i pomieszczeniu technicznym mamy luksfery, okna z wykuszami zrobiliśmy nieotwieralne i to chyba tyle :-?

Zrobiliśmy już tynki zewnętrzne , wewnętrzne, teraz jesteśmy na etapie wszystkiego co będzie z płyt GK.

Trzymam kciuki za Wasze D24.

Z pozdrowieniami

cudka

Właśnie

Domagamy się zdjęć.

:lol: :lol: :lol:

Witam,

zdjęcia wkleję jak tylko do nich dotrę :oops: . Jest ich niewiele, nasz dom z zewnątrz wygląda włąściwie jak ten wzorcowy pod Warszawą. Tak się składa, że mój mąż wybudował kilka D24, więc nasz jest troszkę już na "pamkę" :-? (niestety).

Jeżeli chodzi o okna to kupiliśmy je jeszcze przed wejściem VAT-u :-? więc cen nie ma sensu porównywać. Wybraliśmy okna plastikowe z zewnątrz drewnopodobne, od środka białe. Na poczatku byłam bardzo sceptycznie nastawiona do tego pomysłu, ale z czasem sie przekonałam. Trzyszybowe ze szprosami ( z zewnątrz drewnopodobnymi od środka białymi). Przy temacie okien muszę napisać, że kocham duże okna, bez żadnych podziałów. Najchętniej zrobiłabym jedną wielką szybę. Dużo czasu stracił mój mąż na tłumaczenia, że w tym projekcie nie będzie to dobrze wyglądało. Oglądaliśmy zdjęcia domu Alicjanki- ona ma takie okna w wykuszach, jedna wielka tafla szkła, a jakie widoki :o ech- niemalże mdlałam z zachwytu :wink: i wtedy mój ślubny zawiózł mnie do domu modelowego w którym są szprosy i podziały. Padał leniwie śnieg a w wykuszach paliły się świeczki .... no i zakochałam się w tych oknach ze szprosami i z podziałami.

Acha w projekcie elewacja ma takie drewniane wstawki- zrezygnowaliśmy z nich. Tak w ogóle polecam poczytajcie dziennik budowy Alicjanki- ona wybudowała bardzo podobny dom, nie pamiętam nazwy niestety.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Nikt tu nie zagląda?

Pytanko mam do klubowiczów co mają już dachówki położone. :D

Jak u was rozwiązano położenie gąsiorów na kalenicy na garażu. Mam na myśli koniec kalenicy, odejście w bok i w górę do głównej. U mnie dekarze tak położyli gąsiory, że stykają się tyłem w jednym miejscu.

Widać to na zdjęciu.

http://www.kamil1967.photosite.com/~photos/tn/2300_348.ts1163216628000.jpg

Na tle komina lewego. Mam nadzieję że będzie widoczne jak się powiększy.

http://www.kamil1967.photosite.com/~photos/tn/2300_1024.ts1163216628000.jpg

I co wy na taki wynalazek?

Mają to niby poprawić jutro ale ciekaw jestem waszej opinii.

Witaj Kamil

Nie wiem czy się pomylili ale chyba dobrze że to poprawią bo jeżeli tobie się nie podoba a to zostawisz to zawsze cię będzie raziło w oczy.

Ja osobiście bym odwrócił, bo jak wiem że coś jest źle to mnie to męczy. ( tak właśnie zrobiłem z kominem - był za niski - mały bład projektanta podczas przeróbek - i rozebrałem 6 warstw - do kratek wentylacyjnych a potem podniosłem cały o 3 warstwy.

Ogólnie dach wygląda naprawdę ładnie - chyba Braas podwójne S ? jeżeli tak to dokładnie taki sam materiał będzie u mnie na dachu.

Ja zaczynam pokrycie dachu jutro.

Witaj Kamil

Nie wiem czy się pomylili ale chyba dobrze że to poprawią bo jeżeli tobie się nie podoba a to zostawisz to zawsze cię będzie raziło w oczy.

Ja osobiście bym odwrócił, bo jak wiem że coś jest źle to mnie to męczy. ( tak właśnie zrobiłem z kominem - był za niski - mały bład projektanta podczas przeróbek - i rozebrałem 6 warstw - do kratek wentylacyjnych a potem podniosłem cały o 3 warstwy.

Ogólnie dach wygląda naprawdę ładnie - chyba Braas podwójne S ? jeżeli tak to dokładnie taki sam materiał będzie u mnie na dachu.

Ja zaczynam pokrycie dachu jutro.

Walkipaw a może jakieś zdjęcia byś wkleił?

:wink:

A mój dach to Euronit brązowy podwójne S. Wziąłem go bo był bardziej nasycony kolor choć różnica niewielka. Sprawdziłem i cena była niższa o jakieś 5-7% a gwarancja taka sama

• 2 weeks później...
Witam,

zdjęcia wkleję jak tylko do nich dotrę :oops: . Jest ich niewiele, nasz dom z zewnątrz wygląda włąściwie jak ten wzorcowy pod Warszawą. Tak się składa, że mój mąż wybudował kilka D24, więc nasz jest troszkę już na "pamkę" :-? (niestety).

Jak rozumiem nie tak łatwo do tych zdjęć dotrzeć?

Wysyłam trochę zaczepnie tą wiadomość, bo ostatnio tutaj jakoś ucichło... :wink: Czyżby się skończył sezon budowlany?

U mnie się nie skończył i będzie trwal prze całą zimę:

Za trzy tygodnie mają mi wstawić bramę garażową.

W tej chwili bujam się impregnacją więźby od środka.

W międzyczasie elektryk położył instalacje a tynkarze wytynkowali w środku.

W grudniu zamierzam własnoręcznie zmierzyć się z konstrukcją stropu (zacznę od garażu i pomieszczenia gospodarczego :D żeby technikę podszlifować.)

Po tym kominek (na razie bez obudowy żeby dało się zrobić w środku plusową temperaturę przy mrozach.)

W styczniu ma być robiona wentylacja i instalacja CO

W lutym izolacja podłogi i szlichta .... potem wykańczanie

Pozdrawiam,

Wronceck

U mnie sezon też jeszcze trwa.

Właśnie kończę fundament pod ogrodzenie, a dekarze układają dachówkę.

Po zakończeniu tych robót chcę wprowadzić prąd do budynku i może wystartować z rozprowadzeniem instalacji alarmowej ( żeby można było wstawic okna ).

Myślę jeszcze nad oczyszczlnią w tym roku, tak za 2 -3 tygodnie, ale to jeszcze zobaczymy.

U mnie sezon też jeszcze trwa.

Właśnie kończę fundament pod ogrodzenie, a dekarze układają dachówkę.

Po zakończeniu tych robót chcę wprowadzić prąd do budynku i może wystartować z rozprowadzeniem instalacji alarmowej ( żeby można było wstawic okna ).

Myślę jeszcze nad oczyszczlnią w tym roku, tak za 2 -3 tygodnie, ale to jeszcze zobaczymy.

Może jakieś małe zdjątko fundamentów pod ogrodzenie albo pomysł.

Ja mam zamiar dać niski cokół, który obłożę piaskowcem. Sztachety drewniane dwustronnie.

:D