Bentul 17.12.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Jak tyko mgła zejdzie to zrobię kilka fortek. Długo u Was ta mgła trzyma... (To znowu taki "zaczepny" post )... Pozdrawiam wszystkich de-dwudziestoczwórkowców! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 17.12.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Wszystkim, którym, mgła pszeszkadza powiem, ale chyba ciężko jest. ! A tak po za tym pchamy każdy swoją taczkę hej. U mnie np ekipa zniknęła tydzień temu. Może to i dobry znak, że zamiast budowy trzeba myśleć o Świętach. W związku z tym kupiłem 2 sadzonki, jak nic się przydadzą na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 17.12.2006 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Ano rzeczywiście pchamy taczkę na przód . Trwa walka z projektem, adaptacja, istotnie ciężko idzie na przód, dużo wątpliwości, zachcianek z jednej i drugiej (czytaj mojej) strony . Po za tym mam warunki z ZE, za przyłącze ziemne 16kW, 25A, do zapłaty 2016pln + Vat. Czekam na warunki z gazowni. Zimy nie ma, wiosna na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walkipaw 18.12.2006 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Mgła u mnie już dawno zeszła a wraz z nią dekarze jestem wściekły bo poszli skończyć jakąś inna robotę i mają wrócić dopiero po świętach a zostało może roboty na kilka dni, ( rynny i gąsiory ) PaF: Ja bym, proponował jeżeli, mogę to aby na okres budowy moc przyłacza była minimalna ( chyba to teraz 7 kW ) bo koszty stałe za energię podczas budowy to chyba 4 zł za każdy przydzielony kW + jeszcze do tego zużycie, ja ostatnio zapłaciłem za 2 miesiące prawie 200 zł. Zawsze można wystąpić po budowie o zwiększenie mocy, poprostu dopłaca się za dotakowe Kilowaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 18.12.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Mgła u mnie już dawno zeszła a wraz z nią dekarze jestem wściekły bo poszli skończyć jakąś inna robotę i mają wrócić dopiero po świętach a zostało może roboty na kilka dni, ( rynny i gąsiory ) PaF: Ja bym, proponował jeżeli, mogę to aby na okres budowy moc przyłacza była minimalna ( chyba to teraz 7 kW ) bo koszty stałe za energię podczas budowy to chyba 4 zł za każdy przydzielony kW + jeszcze do tego zużycie, ja ostatnio zapłaciłem za 2 miesiące prawie 200 zł. Zawsze można wystąpić po budowie o zwiększenie mocy, poprostu dopłaca się za dotakowe Kilowaty To chyba pomór jakiś jest bo moja ekipa też się nagle zwinęła a robota rozgrzebana leży. Standardowo telefonów nikt nie odbiera itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 19.12.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 PaF: Ja bym, proponował jeżeli, mogę to aby na okres budowy moc przyłacza była minimalna ( chyba to teraz 7 kW ) bo koszty stałe za energię podczas budowy to chyba 4 zł za każdy przydzielony kW + jeszcze do tego zużycie, ja ostatnio zapłaciłem za 2 miesiące prawie 200 zł. Zawsze można wystąpić po budowie o zwiększenie mocy, poprostu dopłaca się za dotakowe Kilowaty Muszę się dowiedzieć, poczytać o tym, dobry pomysł. Ale na ten moment to zamierzam "pożyczać" prąd od sąsiada albo od agregatu . Z tymi warunkami w ZE to jak wpłacę ww. kwotę i podpiszę umowę to oni dopiero zaczną o mnie mysleć i planować budowę przyłącza. Terminy kolejnych etapów realizacji przyłącza są dla mnie co najmniej dziwne, ale nic pożyjemy zobaczymy. W warunkach coś jest mowa o zasilaniu placu budowy, ale chyba nie każdy musi z tego korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 19.12.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Jak tak czytuję o tych ekipach to mnie krew zalewa, "bez kija nie podchodź!"Jeszcze na poważnie nie szukałem wykonawców, ale chyba powinienem, zacząć, bo wszyscy w końcu wyjadą z tego pięknego bądź co bądź kraju i kto mi te D24 zbuduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 31.12.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 Witam wszystkich! Mam wstępną wycenę prac budowlanych jednej z firm. Wycenili mi robociznę za pewne roboty, tzn. wykonanie fundamentów (w tym częściowo schodkowych ze względu na spadek), wykonanie ścian zewnętrznych, ścian wewnętrznych, wykonanie kominów (ale prefabrykowanych) oraz zalanie wieńca. Ocenili koszt ww. robót na 11 000 zł (w tym fundamenty 4 500 zł). Mam w związku z tym oczywiste pytanko do Was: czy to jest dobra cena? Facet zatrudnia 5 pracowników i twierdzi, że wykona te roboty w ciągu ok. 1,5 miesiąca. Byłbym też pierwszym klientem w przyszłym roku, czyli roboty ruszyłyby po zejściu ew. mrozów w marcu 2007. Ponadto korzystając z okazji składam wszystkim wszystkiego najlepszego z okazji zbliżającego się Nowego Roku! Aby wszystkie Wasze plany inwestycyjne się udały i aby wszystkie firmy które zatrudnicie należycie spełniały swoją rolę. No i oczywiście, żeby ceny już nie rosły. Pozdrawiam serdecznie ze swojego domu (w tym roku bawimy się rodzinnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 01.01.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 Witam wszystkich! Mam wstępną wycenę prac budowlanych jednej z firm. Wycenili mi robociznę za pewne roboty, tzn. wykonanie fundamentów (w tym częściowo schodkowych ze względu na spadek), wykonanie ścian zewnętrznych, ścian wewnętrznych, wykonanie kominów (ale prefabrykowanych) oraz zalanie wieńca. Ocenili koszt ww. robót na 11 000 zł (w tym fundamenty 4 500 zł). Mam w związku z tym oczywiste pytanko do Was: czy to jest dobra cena? Facet zatrudnia 5 pracowników i twierdzi, że wykona te roboty w ciągu ok. 1,5 miesiąca. Byłbym też pierwszym klientem w przyszłym roku, czyli roboty ruszyłyby po zejściu ew. mrozów w marcu 2007. Ponadto korzystając z okazji składam wszystkim wszystkiego najlepszego z okazji zbliżającego się Nowego Roku! Aby wszystkie Wasze plany inwestycyjne się udały i aby wszystkie firmy które zatrudnicie należycie spełniały swoją rolę. No i oczywiście, żeby ceny już nie rosły. Pozdrawiam serdecznie ze swojego domu (w tym roku bawimy się rodzinnie). Pogoda sprawia, że sezon budowlany może się szybciej zacznie A cena jest moim zdaniem aż podejrzanie atrakcyjna. Może nie wszystko jest ujęte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 01.01.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 Witam wszystkich! Mam wstępną wycenę prac budowlanych jednej z firm. Wycenili mi robociznę za pewne roboty, tzn. wykonanie fundamentów (w tym częściowo schodkowych ze względu na spadek), wykonanie ścian zewnętrznych, ścian wewnętrznych, wykonanie kominów (ale prefabrykowanych) oraz zalanie wieńca. Ocenili koszt ww. robót na 11 000 zł (w tym fundamenty 4 500 zł). Mam w związku z tym oczywiste pytanko do Was: czy to jest dobra cena? Facet zatrudnia 5 pracowników i twierdzi, że wykona te roboty w ciągu ok. 1,5 miesiąca. Byłbym też pierwszym klientem w przyszłym roku, czyli roboty ruszyłyby po zejściu ew. mrozów w marcu 2007. Ponadto korzystając z okazji składam wszystkim wszystkiego najlepszego z okazji zbliżającego się Nowego Roku! Aby wszystkie Wasze plany inwestycyjne się udały i aby wszystkie firmy które zatrudnicie należycie spełniały swoją rolę. No i oczywiście, żeby ceny już nie rosły. Pozdrawiam serdecznie ze swojego domu (w tym roku bawimy się rodzinnie). Pogoda sprawia, że sezon budowlany może się szybciej zacznie A cena jest moim zdaniem aż podejrzanie atrakcyjna. Może nie wszystko jest ujęte. Dlatego mamy umówione spotkanie, na którym mam nadzieję, że dowiem się co dokładnie wchodzi w zakres robót... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 03.01.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Mam wstępną wycenę prac budowlanych z firmy nr 2. Ok. 31 000 zł za budowę, ale do etapu - stan surowy zamknięty (czyli z położeniem dachówki).Ta cena jest chyba bardziej realna? Firma polecana, bardziej sprawdzona w boju (zatrudnia 11 osób), aczkolwiek właściciel ma już 5 zleceń na budowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walkipaw 03.01.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 To dobrze, że ma 5 zleceń bo wiesz że firma jest oblegana czyli powinna być dobra. Cena też nie jest tragiczna. Ja zapłaciłem za stan surowy z więźbą dachową 21 tys + 11 tys kosztował mnie dekarz za pokrycie dachówką ( bo to ponad 300 m2 dachu ).Uważam że firma która nie ma wolnych terminów jest bardziej wiarygodna niż ta która może wejść do pracy już jutro ( a taka moim zdaniem jest poprzednia, jeżeli pod koniec roku nie mają żadnej umówionej budowy na wiosnę , przy takiej dobraj koniunkturze w budownictwie )Ale decyzja należy do ciebie.Poniżej zdjęcie z mojego zakończonego dzień przed sylwestrem stanu surowego z DACHEM !!! [/img]http://walkipaw.fm.interia.pl/IMG_0010.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walkipaw 03.01.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Chyba coś nie zadziałało ze zdjęciem, jeszcze jedna próbahttp://walkipaw.fm.interia.pl/IMG_0010.JPGhttp://walkipaw.fm.interia.pl/IMG_0017.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walkipaw 10.01.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Chyba zaczął się jednak sezon zimowy. Cisza tutaj !!! No to do zobaczenia na wiosnę ...........czyli to chyba już ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 11.01.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Przerwa nastała, ale u mnie robota papierowo - organizacyjna zaczyna się palić w rękach... Firma nr 3: 1. Fundamenty: - zdjęcie humusu, wytyczenie geodezyjne - 700zł, - wykopy, zbrojenie, ławy fundamentowe, ściany, izolacje termiczne i wilgociowe - 8000zł. 2. Ściany nośne parteru (24cm - gazobeton), nadproża, kominy do więźby - 7000zł. 3. Wieniec obwodowy - 3000zł. 4. Krycie dachówką + obróbki blacharskie + rynny - 25zł/m2. 5. Ścianki działowe - 12zł/m2. 6. Chudy beton (poziom "0") - 10zł/m2. 7. Kanaliza zerowa (wewnętrzna) - 1000zł. ROBOTY WYKOŃCZENIOWE: 1. Docieplenie zewnętrzne: - styropian, siatka, klej - 20zł/m2, - struktura - 12 zł/m2, - rusztowania - 2 zł/m2. 2. Docieplenie poddasza - 10zł/m2 Sufit podwieszany z dociepleniem - 30zł/m2. 3. Tynki gipsowe - 12zł/m2 (maszynowe). 4. Posadzki - 14zł/m2. 5. Murowanie komina z klinkieru - (ponad więźbę dachową) - 2,5 zł/szt. Proszę Was o opinię - jak wygląda ta oferta? Firma kilkunastoosobowa - termin wykonania do wieńca - ok. 1miesiąca. Potem więźba prefabrykowana (czekam na oferty od 4 firm) i dachówka ok. tygodnia. Razem ok. 1,5 - 2 miesięcy (zakładając "poślizgi" ). Ile mniej więcej wyszło Wam metrów kwadratowych scianek działowych, ścian zewnętrznych i innych powierzchni wymieniowych w wycenie? Jak wygląda to w porównaniu z Waszymi, realnymi już, kosztami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 17.01.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Zima nastała (a przynajmniej tak mniemam) i wszyscy zapadli w sen zimowy. I dlatego chyba niestety nikt nie zabiera głosu na forum... Ale ja będę wytrwały! Może teraz ktoś się odezwie? Mam już wyceny więźby z dwóch firm: Eurotimber z Poznania (Człopy) i Iner-lers z Kłecka (k. Gniezna) Pierwsza propozycja to 28 880 zł netto (drewno suszone, niestrugane, klasy C27, impregnowane z transportem i montażem), a druga za 26 000zł netto (drewno suszone, strugane, impregnowane, klasyfikowane wytrzymałościowo z transportem i montażem). Czekam jeszcze na wyceny od dwóch firm. Co myślicie o propozycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 17.01.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Wstyd się przyznać ale nie zaglądałem do klubu już ze 2 tygodnie I nawet nie wiedziałem, że tu tak ożywiona dyskusja trwa. Dorzucę więc swoje 5 € 1. Jak wcześniej już pisałem mam więźbę z f-my Wiązary Burkietowicz i z czystym sumieniem moge ich polecić. Za 20k dostałem murłatę, więźbę suszoną struganą, impregnowaną, łaty, kontrłaty i jeszcze czołówkę poza tym deski koszowe i sporo materiału zostało. 2. Za stan surowy otwarty zapłaciłem 21k ale za to z wieloma przygodami i jakością pozostawiającą sporo do życzenia. 3. Od poniedziałku jest nowa ekipa uufffffff mają takie ceny: - tynki tradycyjne 12 PLN/m2 - płyty GK z ociepleniem 25 PLN/m2 - ocieplenie 30 PLN/m2 - wylewka na gruncie z izolacją 25 PLN/m2 - płytki 25-30 PLN/m2 I jeszcze jedno - nie można wprost porównywać ofert. Jedni jeszcze mają stare stawki ale są firmy które za te same prace życzą sobie nawet 2 razy więcej niż napisałem powyżej. p.s. Wracam do wpisywania nowości w dzienniku. Najbliższy odcinek już w sobotę a to dlatego, że powinna być już instalacja do centralnego odkurzacza no i może jakieś tynki i schody do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 18.01.2007 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Plany w przygotowaniu, indywidualna wariacja , 206 m2 wszystkiego. Decyzje zapadły, bloczki fundamentowe zakupione. Pogoda sprzyja budowaniu więc wszyscy zarobieni i nie piszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 22.01.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Od dzisiaj stałem się posiadaczem map do celów projektowych. Kosztowało mnie to 366zł (z VAT). Jest 7 mapek na papierze + 1 mapka na kalce technicznej. Za wytyczenie budynku, geodeta będzie chciał 250zł. Wyprodukowanie map trwało 1 tydzień. Z Odolanowem (więźba) nie udało mi się nic na razie załatwić ze względu na... targi "BUDMA" - wszyscy decydenci i osoby z którymi można "pogadać" tam pojechali . Będą dopiero w środę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 23.01.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Bentul taka cena za mapy to taniocha, ja dałem za 4 mapy 600 pln, a wytyczenie budynku kosztuje ok. 50pln za jeden narożnik. Myślę wytyczyć góra 6 punktów a resztę majster wyznaczy. Dziś znów byłem na zakupach i jestem lżejszy o kilka kpln-ów.Wiem z dość dobrego źródła, że w najbliższym czasie stal zdrożeje, cement również, a w konsekwencji podwyżek nośników energii pewnie i inne materiały. Orientujecie się jak to będzie ze zwrotem podatku vat w budownictwie, za materiały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts