walkipaw 18.03.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witam ponownie Odnośnie VAT To można za kilka złotych ściągnąć elektroniczne formularze do wypełnienia do urzędu skarbowego. http://www.pity.pl/druking/ Trochę informacji odnośnie tego zwrotu można się dowiedzić tutaj natomiast w tej publikacji nie ma pełenej listy towarów od których częściowy zwrot VAT się należy. http:/ /www.somarex.pl/ph/index.php?s=news&i=57&t=im Paf , co do ekipy to cena dobra ale trzeba zastanowić się czy dobry murarz jest tez dobrym dekarzem A ja właśnie założyłem instalacje alarmową i wstawiłem okna. W przyszłym tygodniu elektryk a potem już tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 19.03.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Na stronie, którą podałeś jest informacja o tym, że 6.03.07r. weszła w życie nowelizacja ustawy o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym... Czy to poważna jakaś zmiana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 19.03.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Paf , co do ekipy to cena dobra ale trzeba zastanowić się czy dobry murarz jest tez dobrym dekarzem No wczoraj zrobiliśmy wspólnie rajd po budowach tego majstra i wygląda to bardzo przyzwoicie. Wziąłem na pokład mojego ojca, który zajmował się kiedyś dekarstwem i potwierdził, że robota ok. Więc wezmę ich nie ma co długo szukać, czas goni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walkipaw 19.03.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Witam Ustawa poniżej : http://www.pit.pl/att/przepisy/zwrot_VAT.pdf Trochę więcej informacji : http://www.pit.pl/budowlana-vat/index.php Pełny wykaz materiałów do oliczenia części VAT na linku poniżej http://www.pit.pl/att/wykaz_materialow_budowlanych.pdf A dla tych co chcą trochę więcej poczytać : Zmiany w zwrocie VAT osobom fizycznym 6.03.2007 r weszła w życie nowelizacja ustawy o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym. Wprowadza w ustawie kilka istotnych zmian, z których część jest bez wątpienia dla podatników korzystna, i może przyczynić się do wyjaśnienia niektórych wątpliwości i uproszczenia procedury uzyskania zwrotu części VAT. Oto zmiany, w kolejności wprowadzenia ich do ustawy (ujednolicony tekst ustawy można przeczytać tutaj). 1. W słowniczku wprowadzono definicję małżonków (art. 2 pkt. 6). Małżonkami są osoby fizyczne pozostające w związku małżeńskim, z wyjątkiem małżonków w stosunku do których sąd orzekł separację. 2. Zmieniono przepis, który był często niemożliwy do wykonania, z powodu braku możliwości ustalenia ceny 1 m kw. budynku (w momencie składania wniosku cena ta nie była jeszcze ogłoszona). Obecnie do wyliczenia kwoty zwrotu stosuje się cenę 1 m. kw. powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego, przyjmowanej na potrzeby obliczenia premii gwarancyjnej od wkładów oszczędnościowych na książeczkach mieszkaniowych, ostatnio ogłoszonej przed kwartałem złożenia wniosku o dokonanie zwrotu (art. 3 ust. 5 pkt 1 i 2). 3. W dodanym w art. 3 ustępie 6a określono precyzyjnie kwotę łącznego limitu, w okresie obowiązywania ustawy (trwały na ten temat dyskusje, a podatnicy uzyskiwali sprzeczne wyjaśnienia). Obecnie łączna kwota zwrotu, wypłacona osobie fizycznej w okresie obowiązywania ustawy, nie może przekroczyć kwot określonych w art. 3 ust. 5, czyli: 68,18 % kwoty podatku VAT wynikającej z faktur, nie więcej jednak niż 12,295 % kwoty stanowiącej iloczyn: 1) 70 m2 powierzchni użytkowej i ceny 1 m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego, przyjmowanej na potrzeby obliczenia premii gwarancyjnej od wkładów oszczędnościowych na książeczkach mieszkaniowych, ostatnio ogłoszonej przed kwartałem złożenia wniosku o dokonanie zwrotu, w przypadku inwestycji związanych z wydatkami, o których mowa w ust. 1, wymagających pozwolenia na budowę; 2) 30 m2 powierzchni użytkowej i ceny 1 m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego, przyjmowanej na potrzeby obliczenia premii gwarancyjnej od wkładów oszczędnościowych na książeczkach mieszkaniowych, ostatnio ogłoszonej przed kwartałem złożenia wniosku o dokonanie zwrotu, w przypadku inwestycji związanych z wydatkami, o których mowa w ust. 1, niewymagających pozwolenia na budowę. 4. Określono bardziej precyzyjnie sposób ustalania łącznej kwoty zwrotu w przypadku różnych sytuacji dotyczących małżonków (art. 4 ust. 3). W przypadku osoby fizycznej pozostającej w związku małżeńskim w dniu poniesienia wydatków, uprawniających do zwrotu, kwota zwrotu, obliczona zgodnie z ustawą dotyczy łącznie obojga małżonków. Ale jeżeli w okresie obowiązywania ustawy: 1) przed zawarciem związku małżeńskiego otrzymano jakąkolwiek kwotę zwrotu, to kwotę zwrotu obliczoną obecnie pomniejsza się o kwoty uprzednio otrzymane; 2) w czasie trwania związku małżeńskiego lub do momentu orzeczenia przez sąd separacji otrzymano kwotę zwrotu, a następnie związek małżeński ustał lub sąd orzekł separację, przysługującą kwotę zwrotu pomniejsza się o 50 % kwoty uprzednio otrzymanej, jeżeli składany był wspólny wniosek małżonków, lub o kwotę otrzymanego zwrotu, jeżeli składany był odrębny wniosek. 5. Ograniczono (ale jednocześnie i uproszczono) zasady dotyczące terminów składania wniosku. Obecnie wniosek może być złożony raz w roku, z tym że ostatni wniosek może być złożony nie później niż do dnia 30 czerwca 2008 r. (art. 5 ust. 3). 6. Został uszczegółowiony zakres danych podawanych na wniosku (art. 5 ust. 4). Obecnie wniosek powinien zawierać co najmniej: 1) imię i nazwisko, numer NIP albo numer PESEL w przypadku gdy osoba fizyczna nie posiada numeru NIP, a w przypadku gdy osobie fizycznej składającej wniosek nie nadano żadnego z tych numerów - rodzaj i numer dokumentu tożsamości tej osoby, w tym również wystawionego w państwie innym niż Rzeczpospolita Polska, adres zamieszkania osoby fizycznej, a w przypadku małżonków - obojga małżonków; 2) wskazanie właściwego urzędu skarbowego, do którego kierowany jest wniosek; 3) rodzaj poniesionych wydatków, zgodnie z art. 3 ust. 1 ustawy; 4) rok rozpoczęcia inwestycji; 5) wykaz faktur oraz wartość poniesionych wydatków na cele, o których mowa w art. 3 ust. 1 ustawy; 6) kwotę zwrotu, obliczoną zgodnie z art. 3 ust. 5-7 ustawy; 7) oświadczenie o zakresie przeprowadzonego remontu, jeżeli roboty te nie wymagają pozwolenia na budowę; wskazanie sposobu wypłaty kwoty zwrotu; jeżeli wypłata ma nastąpić za pośrednictwem banku - wskazanie numeru rachunku bankowego osoby fizycznej składającej wniosek, a w przypadku wspólnego wniosku małżonków - numeru rachunku bankowego obojga lub jednego z nich, na który ma być dokonany zwrot; 9) podpis osoby fizycznej ubiegającej się o zwrot wydatków, a w przypadku małżonków - podpisy obojga małżonków bez względu na sposób złożenia wniosku: wspólnie z małżonkiem albo odrębnie przez każdego z małżonków. Nie ma już jednak obowiązku dołączania do wniosku pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego, a w razie braku obowiązku jego uzyskania - zawiadomienia o zakończeniu inwestycji, lub dokumentu określającego stopień zaawansowania inwestycji, sporządzonego przez osobę posiadającą uprawnienia budowlane w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane, jeżeli roboty wymagają pozwolenia na budowę. Ten obowiązek przewidywał uchylony punkt 3 w art. 5 ust. 5 ustawy. 7. Całkowicie zmieniono art. 6, regulujący zasady wydawania decyzji o zwrocie i tryb oraz terminy zwrotu (a także zasady wypłaty oprocentowania, w przypadku zawinionej przez organ podatkowy zwłoki). Obecnie procedury są następujące. Naczelnik urzędu skarbowego wydaje decyzję, w której określa kwotę zwrotu - w terminie 6 miesięcy od dnia złożenia wniosku. Ale jeżeli prawidłowość złożonego wniosku nie budzi wątpliwości, następuje zwrot kwoty wykazanej we wniosku bez wydania decyzji. Kwota zwrotu podlega wypłaceniu: 1) w terminie 25 dni – jeżeli została wydana decyzja; 2) w terminie 6 miesięcy od dnia złożenia wniosku – jeżeli nie było konieczności wydania decyzji. W przypadku gdy osoba fizyczna nie posiada zaległości podatkowych, kwota zwrotu podlega wypłaceniu: 1) w kasie albo 2) za pośrednictwem poczty, albo 3) za pośrednictwem banku, z tym, że kwota zwrotu wypłacana za pośrednictwem poczty jest pomniejszana o koszty jej przesłania. Jeżeli decyzja nie została wydana lub kwota zwrotu nie została wypłacona w terminie, kwota zwrotu podlega oprocentowaniu w wysokości opłaty prolongacyjnej, obowiązującej w dniu, w którym upłynął termin wypłaty kwoty zwrotu. Nie należy się jednak spodziewać, aby urzędy zbyt często były zmuszone do wypłaty oprocentowania. Nie przysługuje ono bowiem, jeżeli winę za niewypłacenie kwoty zwrotu w terminie ponosi osoba fizyczna lub opóźnienie w wypłaceniu kwoty zwrotu powstało z przyczyn niezależnych od urzędu skarbowego. Przy tym skomplikowaniu dokumentowania wydatków nie będzie trudno urzędowi skarbowemu sformułować jakieś zarzuty wobec podatnika starającego się o zwrot. Zmiany należy ocenić pozytywnie. Z pewnością do ich wprowadzenia przyczyniły się kłopoty urzędów z właściwym rozpoznawaniem wniosków i niejasności dotychczasowych przepisów. A ponieważ działanie ustawy zbliża się powoli do końca, jest to chyba ostatnia jej nowelizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 19.03.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 walkipaw dzięki za info, muszę to poczytać koniecznie. A ja znalazłem kilka poradników na temat styropianu i docieplania, może ktoś skorzysta, oto "linka": http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=publikacje Pytanie: jakiej grubości dawaliście pręty zbrojeniowe w wieńcu ścian, 4 x fi16, czy 4 x fi12???Oryginał ma 16, a ja zakupiłem sporo 12 i takie zamierzam włożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 21.03.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 walkipaw dzięki za info, muszę to poczytać koniecznie. A ja znalazłem kilka poradników na temat styropianu i docieplania, może ktoś skorzysta, oto "linka": http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=publikacje Pytanie: jakiej grubości dawaliście pręty zbrojeniowe w wieńcu ścian, 4 x fi16, czy 4 x fi12??? Oryginał ma 16, a ja zakupiłem sporo 12 i takie zamierzam włożyć. Super link do styropianu. Tyle, że dziś położyłem ostatniie płyty na podłogę a jutro wylewki a na zewnątrz tylko garaż do ocieplenia. A na wieniec dawałem zgodnie z projektem fi 16. i o ile pamiętam to jest 6xfi16. Przed taką zmianą może lepiej zapytać fachowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 21.03.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 No wieniec będzie jak chciałem 4 x fi 12, po konsultacjach z fachowcami przejdzie to. Tak na marginesie to fi 12 o dł. 12 m kosztuje już 34 zł szt. Za kilka dni odbieram ostateczną wersję mojego-naszego domku , to sie może pochwale Chodzą słuchy, ze blachy dachowe zdrożeją od 1 kwietnia o około 6-8% Co do zwrotu vatu w budownictwie to czytałem, że Rzecznik Praw Obywatelskich zaskarżył kwestię możliwej nieskończenie długiej kontroli przez Urzędy Skarbowe osób co do których mają jakieś podejrzenia o krętactwo z vatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 21.03.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Pytanie z tej działki - jakie pręty dawaliście w fundament tzn. (zgodnie z projektem) fi12 gładkie czy żebrowane (bardziej wytrzymałe i łatwiejsze w uzyciu)? Jutro chcę kupić stal na fundamenty (odbiór w następnym tygodniu). A beton klasy B15 (jak w projekcie) czy mocniejszy B20? U mnie wieniec ma być robiony z betoniarki, a w ten sposób można ponoć wytworzyć max beton klasy B15. W fundament (wytwórnia betonu) chyba wleję droższy ale mocniejszy B20... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 22.03.2007 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Bentul - ja w projekcie mam stal żebrowaną, beton w fundamenty B20.Wieniec będzie na tym samym etapie co kawałek stropu nad garażem, więc może wyleją z gruchy. Na strop mam B20.Zmieniać nic nie będę na swoją rękę. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 22.03.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Bentul ja opieram zbrojenie jak w moim projekcie tzn. wszystko zasadniczo na fi12 żebrowanym.W fundamenty, wieniec i strop gęstożebrowy dam B20, ale jeśli koszty mnie zjedzą to tam gdzie będzie możliwość dam B15. Beton generalnie z "gruchy" decyduje jakość i szybkość oraz "jedorazowość" zalania to do mnie przemawia, uważam taką konstrukcję za najwytrzymalszą. Nie wyobrażam sobie aby fundamenty zalewać z betoniarki i np. 2 dni z przerwą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 22.03.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Popieram opinię PaF*. Beton z gruchy jest szybki, w 2 godziny są wylane ławy, chudziak czy wieniec. Jakość bez dyskusji. I prawdą jest że więcej jak B15 na budowie ukręcić się nie da. Ja miałem ręcznie robione jedynie nadproża nad drzwiami i garażem i np w garażu widać jak się kończyły betoniarki A może to wina "fachowców"? A jeśli chodzi o oszczędności na zbrojeniach, to można jedynie powiedzieć, że ktoś kiedyś liczył obciążenia elementów i pewnie usunięcie kilku prętów nie spowoduje katastrofy, bo każda konstrukcja ma duże zapasy obliczeniowe ale myślę, że ciśnienie może nieźle skakać jak po takich zmianach, nawet niezależnie od nich zaczną pękać ściany. Ciekawe jakie będą pierwsze podejrzenia co jest przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walkipaw 23.03.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 A ja pytanie z innego podwórka.Jestem na etapie wyboru grzejników. Czy ktoś ma zdjęcie wykusza z grzejnikiem? Chciałbym zobaczyć jak to wygląda. W większości zdjęć nie ma grzejników bo jest ogrzewanie podłogowe. Ja chcę mieć drewno na podłodze w salonie więc ogrzewanie podłogowe nie jest preferowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 23.03.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Walkipaw takiego rozwiązania na foto nie mam i nigdzie nie znalazłem do tej pory. Ja też się nad takim rozwiązaniem zastanawiam bo w salonie będzie drewniana podłoga.Jak rozmawiałem z kilkoma majstrami to ogrzewanie podłogowe przy dużych przestronnych pomieszczeniach może nie dać rady dobrze ogrzać pomieszczeń. Podłogówka ma dużą bezwładność, szczególnie czuć to podobno przy rozruchu ogrzewania na początku sezonu grzewczego.Mojej żonie podobają się grzejniki w kanale w podłodze, jest to ciekawe rozwiązanie na nasze bolączki. Jednak jak mi podpowiada wyobraźnia, to taki kanał będzie napełniał się kurzem i potem wraz z ciepłym powietrzem pod wpływem konwekcji będzie sie to wszystko unosiło i krążyło w pomieszczeniu, jeśli sie mylę to mnie poprawcie. Pozostanie częste otwieranie kanału i odkurzanie jego wnętrza. Zwróćcie uwag co się dzieje przy konwekcyjnych kaloryferach na ścianie powyżej, po pewnym czasie pokrywa się kurzem. http://images20.fotosik.pl/156/cf462c52e5afe618m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 23.03.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Dzisiaj dostalem pocztą podkladki dystansowe (ze zdjęcia powyżej) w ilości 252 sztuk (2 gratis ). Przy ok. 80m fundamentów wyjdzie rozstaw co ok. 60 cm. Wyglądają na bardzo solidne. A jak będzie w praktyce? Czas pokaże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 23.03.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Bentul a jakie kupiłeś, te na 50mm wysokie? Jeśli przyzwoicie wyglądają w realu to może i ja się skuszę, na lipca jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walkipaw 24.03.2007 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Walkipaw takiego rozwiązania na foto nie mam i nigdzie nie znalazłem do tej pory. Ja też się nad takim rozwiązaniem zastanawiam bo w salonie będzie drewniana podłoga. Jak rozmawiałem z kilkoma majstrami to ogrzewanie podłogowe przy dużych przestronnych pomieszczeniach może nie dać rady dobrze ogrzać pomieszczeń. Podłogówka ma dużą bezwładność, szczególnie czuć to podobno przy rozruchu ogrzewania na początku sezonu grzewczego. Mojej żonie podobają się grzejniki w kanale w podłodze, jest to ciekawe rozwiązanie na nasze bolączki. Jednak jak mi podpowiada wyobraźnia, to taki kanał będzie napełniał się kurzem i potem wraz z ciepłym powietrzem pod wpływem konwekcji będzie sie to wszystko unosiło i krążyło w pomieszczeniu, jeśli sie mylę to mnie poprawcie. Pozostanie częste otwieranie kanału i odkurzanie jego wnętrza. Zwróćcie uwag co się dzieje przy konwekcyjnych kaloryferach na ścianie powyżej, po pewnym czasie pokrywa się kurzem. http://images20.fotosik.pl/156/cf462c52e5afe618m.jpg Paf. Też zastanawiałem się nad takimi grzejnikami kanałowymi ale żeby ogrzać taki salon to .........ho,ho dlatego prawdopodobnie zastosuję grzejniki jednopłytowe z ożebrowaniem i gładkim panelem PURMO ( DF11) o długości 1800 lub 2000 i będą pod wykuszami. Grzejnik jest cienki, po podłączeniu będzie odstawał około 100 mm id ściany a taki gładki panel też trochę będzie zdobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 24.03.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Bentul a jakie kupiłeś, te na 50mm wysokie? Jeśli przyzwoicie wyglądają w realu to może i ja się skuszę, na lipca jak znalazł Kupiłem właśnie te 50mm (tak jest w projekcie). Wyglądają dobrze a jak będzie w praktyce okaże się już niedługo. Jeśli się Tobie nie spieszy to poczekaj - zobaczymy w praktyce. Co do salonu to planuję ogrzewanie podłogowe wspierane grzejnikami... Tak sobie to wyobrażam przynajmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 24.03.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Bentul a jakie kupiłeś, te na 50mm wysokie? Jeśli przyzwoicie wyglądają w realu to może i ja się skuszę, na lipca jak znalazł Kupiłem właśnie te 50mm (tak jest w projekcie). Wyglądają dobrze a jak będzie w praktyce okaże się już niedługo. Jeśli się Tobie nie spieszy to poczekaj - zobaczymy w praktyce. Co do salonu to planuję ogrzewanie podłogowe wspierane grzejnikami... Tak sobie to wyobrażam przynajmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 28.03.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Hej Dziś nabyłem "kilka" cegieł K-3 i potwierdziło się to czego się obawiałem miesiąc temu. Teraz cena K-3 jest taka jak było na U220, porażka , ale zapewne o tym wiecie. W poniedziałek odbieram projekt, czas na pozwolenie i kredyt, bo czas ucieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 29.03.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Szybkie pytanie: czy warto nabyć pełną cegłę w II gatunku po 0,5zł ???I gatunek bywa, ale oczywiście rzadko po 1,25-1,35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts