Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

de-dwudziestkoczwórkowcy

majki

Recommended Posts

Witam wszystkich :D

Najpierw podziękuje za pozdrowienia.

Jestem tym tajemniczym B. o którym jest artykuł. Tajemniczym, a z drugiej strony najbardziej zmaterializowanym 8), bo facjata też jest w artykule.

Z ciekawością będę śledził losy klubu, który miejmy nadzieje będzie się rozwijał i nie upadnie.

Wszystkim życzę sukcesów w budowaniu. W miare możliwości służe pomocą i doświadczeniem (ale zabrzmiało ... hehehe).

Pozdrowienia B.

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich :D

Najpierw podziękuje za pozdrowienia.

Jestem tym tajemniczym B. o którym jest artykuł. Tajemniczym, a z drugiej strony najbardziej zmaterializowanym 8), bo facjata też jest w artykule.

Z ciekawością będę śledził losy klubu, który miejmy nadzieje będzie się rozwijał i nie upadnie.

Wszystkim życzę sukcesów w budowaniu. W miare możliwości służe pomocą i doświadczeniem (ale zabrzmiało ... hehehe).

Pozdrowienia B.

to ja od razu pozwolę sobie skorzystać (też zabrzmiało ;) )

czy korytarz prowadzący do sypialni nie jest za ciemny?

zastanawiam się nad doświetleniem go świetlikiem tunelowym Veluxa (od góry) lub kilkoma lukssferami (od strony łazienki)

Benicio dzięki że wpadłeś do nas do Clubu :D Zapraszamy częściej!

Z Twojej pomocy i doświadczenia chętnie skorzystamy. Z góry wielkie dzięki!

Tak się składa, że większość z Nas buduje raczej wirtualnie, ale uważam, że to dobry moment na zastanowienie, przemyślenie rozwiązań, tak aby później było mniej kłopotów z budową.

Moja wirtualna budowa domu trwa już jakieś 3 lata :D:D

Niedługo coś się zmaterializuje :D 8)

Hej

mlk - wg mnie nie jest za ciemny. Co prawda do poczytania jest nieco za ciemno, ale ... kto czyta w korytarzu :D . Z drugiej strony może to być kwestia gustu. Jesli ktoś lubi jasne i bardzo oświetlone pomieszczenia, to świetlik lub luksfery mogłyby być dobrym rozwiązaniem. Zaznaczam, że nie wiem jak "sprawny" jest taki świetlik, a luksferów wyjątkowo nie lubie (tak mam po prostu :) ), zatem moje zdanie może być nieobietkywne.

Paf* - do dzieła i powodzenia. A dobry plan napewno w budowie pomoże :).

Pozdrowienia B.

• 1 month później...

Pobudka klubowicze.

Jestem z powrotem i czasu nie marnowałem a możecie to sprawdzić na stronce http://kamil1967.photosite.com/

Są tam zdjęcia domku, który jest do kupienia obok mojej wichury w stanie jak na załączonych obrazkach. Nawet brałem pod uwagę, że pozbawię się części szczęścia jakim jest budowa od podstaw i pójdę na łatwiznę.

:wink:

Ale to minęło.

Kilka uwag. Myślę,że mogą być przydatne:

1. Dom chyba idealnie wg projektu.

2. Mam więcej fot, głównie wnętrza, mogę wysłać na priva.

3. Działka musi być dużą ta na zdjątkach ma około 8 ar.

4. Oryginalny garaż jest faktycznie mały, chyba że jesteśmy posiadaczami 126p lub innego wyrobu autopodobnego.

5. Jak widać wersja D24 "Z wykuszami" bez wykuszy też może się podobać.

Nie mam swojego dziennika, ale mam club więc coś napiszę:

u mnie dziś był "wielki dzień", wreszcie ruszyłem temat papierkowy i zamówiłem mapy do celów projektowych.

Miałem to już miesiąc temu zrobić :o

Taka przyjemnośc to u mnie na "wsi" 700zł za 5 sztuk, czas oczekiwania 1 miesiąc. Chyba szybko 8)

Na "wsi" istnieje już plan zagospodarowania przestrzennego, więc następny etap mojej "budowy" to wypis z niego. Panie urzędniczki są miłe i jak się u nich coś prywatnie zamówi, to są bardzo chętne do pomocy i udzielania wskazówek.

Pomimo tego, że nie popieram "mafii urzędniczej" :evil: postanowiłem, że w imię ograniczania sobie dawki stresów, pójdę na współpracę z nimi, bo chcę mieć szybko te papierzyska :evil: :evil:

Pobudka klubowicze.

Jestem z powrotem i czasu nie marnowałem a możecie to sprawdzić na stronce http://kamil1967.photosite.com/

Są tam zdjęcia domku, który jest do kupienia obok mojej wichury w stanie jak na załączonych obrazkach. Nawet brałem pod uwagę, że pozbawię się części szczęścia jakim jest budowa od podstaw i pójdę na łatwiznę.

:wink:

Ale to minęło.

Kilka uwag. Myślę,że mogą być przydatne:

1. Dom chyba idealnie wg projektu.

2. Mam więcej fot, głównie wnętrza, mogę wysłać na priva.

3. Działka musi być dużą ta na zdjątkach ma około 8 ar.

4. Oryginalny garaż jest faktycznie mały, chyba że jesteśmy posiadaczami 126p lub innego wyrobu autopodobnego.

5. Jak widać wersja D24 "Z wykuszami" bez wykuszy też może się podobać.

w pierwszej chwili nie doczytalem dokładnie i zrozumiałem że to są fotki TWOJEGO domu i już chciałem Ci gratulowac ekspresowej budowy! :)

poprosze o fotki, szczegolnie wnetrze mnie bardzo interesuje! dzieki!

ja placilem za mapki 580, czyli bardzo podobnie

Dzięki za zdjątka PaF*. Skrzynka zapchana ale warto było, tym bardziej że jak u mnie lewy układ.

Jestem teraz na etapie głebokich (???) przemyśleń co i jak zmienieć we wnętrzu.

Problemy:

1. Nie podoba mi się układ aranżacji telewizor obok kominka.

2. Jak poustawiać głośniki z kina?

3. Garderobę przerabiam na zaplecze akwarium które będzie w ścianie. Tylko gdzie wtedy poustawiać graty w salonie?

4. Muszę powiększyć pomieszczenie gospodarcze ze względu na planowany piec na ekogroszek.

5. Opcja to piwnica pod garażem i tak kotłownia ale jak się do niej dostać i co z ławami?

Skończy się pewnie na tym że dam szansę architektowi. :D

W końcu chłop chodził do szkoły no nie?

:lol: :lol: :lol:

Dzięki za zdjątka PaF*. Skrzynka zapchana ale warto było, tym bardziej że jak u mnie lewy układ.

Wiem, że warto, jest teraz co pooglądać no nie? :lol:

Jak potrzeba to się zrobi prawy, takie były w oryginale, ale sobie pozmieniałem 8)

Tropię wszystkie fotki dotyczące D24 jakie są w sieci, więc troszku ich już mam na dysku 8) 8)

Popatrzyłem na fotki, poczytałem też o domach modelowych i nic nie znalazłem w opisie, ale wydaje mi się, że to raczej konglomerat, chociaż trudno te materiały odróżnić. (trochę słabej jakości mam zdjęcia)

Konglomerat poza tym jest tańszy od marmuru.

Widziałem takie parapety w jasnym kolorze z dużymi kawałkami tzw. "słoniny" i podobały mi się.

To jest naprawdę kawał parapeciska, można tam urządzić sypialnię dla jednej osoby :lol:

Miałem długą dyskusję z architektem nt. planowanych zmian w projekcie. 2 najważniejsze to piwnica pod garażem a sam garaż poszerzony do 6 m. To, że trzeba pozmieniać fundamenty i wykonać strop to jest jasne ale jak zmieścić pod dachem taką szerokość.???

Propozycje są 2:

1. Od architekta - przedłużyć krokwie z jednej strony i w ten sposób poszerzyć dach. Będzie wtedy niesymetrycznie i być może częściowo będzie obniżony wieniec

2. Moja - zmienić kąt lub podwyższyć kalenicę nad garażem. Diabli wiedzą jak wtędy będzie wyglądać więźba i połacie z różnymi kątami nachylenia.

Co wy na to?

No i na koniec perełka czyli kaska :D

Takie zmiany wykraczają poza zakres standardowej adaptacji czyli trzeba wybulić. Jeszcze nie wiem ile. :o

Jak dla mnie to pierwsza propozycja odpada ze względu na obniżenie wieńca, ciekawe jak ten architekt to wszystko sobie wyobraża.

Pozostał bym przy zmianie konta pochylenia dachu, myślę, że nie będzie się to rzucało w oczy, bo nie będzie jak tego porównywać z innymi częściami dachu, przecież one są widoczne dopiero z innej strony domu. Wysokości kalenicy nad garażem bym nie zmieniał.

Ja też mam w planie zrobienie garażu min. o 1m dłuższego i o 1m szerszego niż w oryginale, wymiar 6x7m to wcale nie jest tak wiele na 2 samochody. Mierzyłem to kiedyś na „żywo” na podwórku, ustawiłem garaż z palików i sznurków, wjechałem samochodami otworzyłem w nich drzwi no i wtedy zobaczyłem co jest grane, to żaden luksus. :-?

W końcu i ja musze odwiedzić architekta, bo jak na razie to sam się w to bawię :roll:

Cieszy mnie to,że mamy podobne zdanie. Wyliczyłem, że poszerzenie garażu o 1,20 m bo o takim mowa zmieni kąt nachylenia z 27 na jakieś 22 stopnie. Dla dachówek zakładkowych nachylenie jeszcze dopuszczalne.

Poza tym oglądałem projekt i przekroje dache. Faktycznie takie wiązary oparte ma obiżanym wieńcu wyglądałyby conajmniej dziwacznie.

Ja myślę, że architekt się przeraził. :D przecież trzeba wrysować zmiany w 4 egz. projektu. :wink:

Cieszy mnie to,że mamy podobne zdanie. Wyliczyłem, że poszerzenie garażu o 1,20 m bo o takim mowa zmieni kąt nachylenia z 27 na jakieś 22 stopnie. Dla dachówek zakładkowych nachylenie jeszcze dopuszczalne.

Poza tym oglądałem projekt i przekroje dache. Faktycznie takie wiązary oparte ma obiżanym wieńcu wyglądałyby conajmniej dziwacznie.

Ja myślę, że architekt się przeraził. :D przecież trzeba wrysować zmiany w 4 egz. projektu. :wink:

ja mam powiększony garaż w stosunku to tego "wynalazku" z D24 który mieści dwa bolidy typu 126p ;)

mój garaż ma ok. 5,70m na 5,70m oraz ma z boku doczepioną kotłownię, więc cała bryła garażu ma pewno koło 7m szerokości (gdzieś powyżej w tym wątku jest rzut poziomy mojego domu)

zapytacie się jak jest to zrobione... hmm do końca to ja nie wiem, ale: dach ma takie same pochylenie nad całym domem (ok. 27 st. czyli 51%), kalenica garażu jest niżej niż pozostałe, garaż ma podłogę niżej niż reszta domu oraz ma niższą wysokość pomieszczenia (pokoje ok. 2,85 a garaż ok. 2,40 - wg mnie to wystarczy).

• 4 weeks później...

No to zrobiłem trochę porządków z fotkami, bo za długo sie wczytywał topic.

Dzięki mlk dziś tj. 10 września, odbyło sie "spotkanie na szczycie" czyli wizja lokalna na budowie :D

Dziś to właściwie jest już 11 wrzesień i chyba wiadomo z czym to się każdemu kojarzy, w 2001r. to był smutny dzień, oby więcej się taka tragedia nie powtórzyła!!! :evil:

Straszna tu cisza panuje...

Ostatnio przeprowadziłem dłuższą rozmowę z pewnym nie do końca uprawnionym architektem, ale facet zna się na robocie.

Planowane zmiany tj.

- poszerzenie ściany garażu i łazienek,

- wydłużenie garażu,

- zmiana stropu na terivę,

- zmiana więźby dachowej na "tradycyjną"

- zmiana rozkładu pomieszczeń

wycenił mi, że przeliczenie obciążeń i narysowanie, to koszt rzędu min. 2000zł.

On też, podobnie do mnie, nie jest zwolennikiem płyt GK i drewna na stropie, zawsze ten kornik może zaatakować, poza tym dobre drewno jest drogie, a beton to beton :)

Popierał moje pomysły, nie mylić z namawianiem mnie na co kolwiek. Najpierw wysłuchał, a potem radził. Dużo mi dała ta rozmowa, sporo wątpliwości rozjaśniła.

I tak w finale sobie pomyślałem, że jeśli będą jakieś problemy przy moich przeróbkach to zawsze mogę zbudować D24 w oryginale.

8)

Najwyżej będę miał mniejsze pomieszczenia.