Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

de-dwudziestkoczwórkowcy

majki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przepraszam, że przerywam takie miłe winkowe tematy....Ale wrocilem dzisiaj z działki i jestem trochę zalamany. Spotkałem sasiada - właściwie dopiero go poznałem i zaczął mi dawać instrukcję co i jak. Pierwsze co się zapytał to czy będę wymieniał ocieplenie fundamentów - dom stoi ok 1,5 roku. Sciany fundamentowe sa ocieplone styropianem, pokryte siatka i zaciągnięten na gładko klejem. Nie są przysypane bo poprzednia właścicielka chciała robić drenaż. Jak uważacie - musze wymieniać te styropiany? Poniżej zdjecie tych fundamentów:

http://img54.imageshack.us/img54/7746/070327vm303bq3.jpg

Dalej sąsiad zalamal mnie że w tych "okopach" gromadziła sie woda nawet do 40cm - w sumie teraz tak mysle, że to normalne w dziurach z regóły gromadzi sie woda. Dodatkowo dowiedziałem się, że oprócz kierownika budowy powinienem zatrudnić inspektora nadzoru. Aha i wracając na zakończenie do sąsiada - nie chce ze mną wody ciągnąć :((-wykopał sobie studnie i mówi, że zimą nie można dojechać do działki bo takie jest błoto - nie ma jak zacząć dobrze weekend i to jeszcze długi. Proszę napiszcie co o tym wszystkim sądzicie?[/img]

Przepraszam, że przerywam takie miłe winkowe tematy....Ale wrocilem dzisiaj z działki i jestem trochę zalamany. Spotkałem sasiada - właściwie dopiero go poznałem i zaczął mi dawać instrukcję co i jak. Pierwsze co się zapytał to czy będę wymieniał ocieplenie fundamentów - dom stoi ok 1,5 roku. Sciany fundamentowe sa ocieplone styropianem, pokryte siatka i zaciągnięten na gładko klejem. Nie są przysypane bo poprzednia właścicielka chciała robić drenaż. Jak uważacie - musze wymieniać te styropiany? Poniżej zdjecie tych fundamentów:

http://img54.imageshack.us/img54/7746/070327vm303bq3.jpg

Dalej sąsiad zalamal mnie że w tych "okopach" gromadziła sie woda nawet do 40cm - w sumie teraz tak mysle, że to normalne w dziurach z regóły gromadzi sie woda. Dodatkowo dowiedziałem się, że oprócz kierownika budowy powinienem zatrudnić inspektora nadzoru. Aha i wracając na zakończenie do sąsiada - nie chce ze mną wody ciągnąć :((-wykopał sobie studnie i mówi, że zimą nie można dojechać do działki bo takie jest błoto - nie ma jak zacząć dobrze weekend i to jeszcze długi. Proszę napiszcie co o tym wszystkim sądzicie?[/img]

Moim zdaniem styropianów nie trzeba wymieniać. Są przecież zabezpieczone klejem. Natomiast warto zrobić drenaż. To, że gromadziła się woda wynika prawdopodobnie z tego, że grunty są nieprzpuszczalne i po każdym deszczusą jeziora. Może warto zapytać sąsiada czy on ma drenaż.

:wink:

Jutro jade na działke to zrobie zdjecia tych styropianow. Chce pozbierac oferty i oszacowac koszty dachówki ale nie moge znalezc nigdzie jaka jest powierzchnia dachu - może któs mi powie gdzie ja to moge znalezc w projekcie.. wiem, że pytanie kompletnie amatorskie:)

O ile pamiętam zaraz na początku opisu projektu jest informacja.

Ale ja pamiętam ze swojej budowy, że trzeba było kupić 330 m2 dachówek i 192 gąsiory. Mała różnica w stosunku do projektu to poszerzony i wydłużony garaż.

:D

Aha - jeszcze jedna sprawa: dziisaj byłem w gminie i okazalo sie, że na podłączenie wody trzeba czekać ok 6 - 8 miesiecy - makabra. Czy wykopanie studni to jest od ręki czy trzeba mieć jakieś pozwolenia - żyly wodne mamy wyznaczone.

Też się chętnie dowiem, ponieważ chcę wywiercić studnię do podlewania ogródka.

Najlepiej poszukać tu na forum. Na 100% ten temat był omawiany.

:D

Dane ze strony Muratora:

Orientacyjne ilości materiałów Murator D24 przewidzianych w projekcie:

Ławy fundamentowe

* żelbetowe szerokości 50 cm, wysokości 30 cm (76,59 m) 15,06 m3

Ściany fundamentowe

* bloczek betonowy 24 cm + styropian 8 cm + rapówka + 3 x roztwór asfaltowy 87,56 m2

* bloczek betonowy 24 cm + rapówka 15,60 m2

Razem 103,16 m2

Ściany zewnętrzne

* murowane, dwuwarstwowe: beton komórkowy 24 cm + styropian 12 cm + tynk wewnętrzny 186,56 m2

Ściany wewnętrzne:

* szkieletowe: płyta gipsowo-kartonowa obustronnie na ruszcie stalowym z wypełnieniem wełną mineralną 131,84 m2

Podłoga parteru

* podsypka piaskowa 10 cm + chudy beton 10 cm + 2 x folia + styropian 10 cm + szlichta betonowa 4 cm + wykończenie podłogi 174,00 m2

Strop

* drewniany (dolny pas wiązara dachowego) + wełna mineralna 18 cm + folia paroizolacyjna + płyta gipsowo-kartonowa 177,60 m2

Konstrukcja dachu

* drewniana (wiązar dachowy) + łaty i kontrłaty 14,60 m3

Pokrycie dachu

* dachówka ceramiczna lub cementowa + folia paroprzepuszczalna 305,10 m2

Elewacja

* tynk cienkowarstwowy 176,86 m2

* na fragmentach ścian płytki klinkierowe 35,43 m2

* na fragmentach ścian deski 9,00 m2

Razem 221,29 m2

Okna i drzwi balkonowe

o powierzchni do 2 m2 (14 szt.) 13,83 m2

o powierzchni od 2 m2 (7 szt.) 17,80 m2

Razem 31,63 m2

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=77&IdKolekcji=

Kamil - ja bedę wiercił studnię. Pisałem już co prawda w dzienniku, ale powtórzę :

Co do pozwolenia to mam pozwolenie na budowę, a w/g obecnych przepisów studnia do 30 m i poboru wody do 5 m3 na dobę bez pozwolenia.

U mnie wiertacze biorą 130 zł/m bieżący robocizny + rura wodociągowa 110.

pozdrawiam, majki

Inspektor nadzoru to chyba nie jest potrzebny, raczej kierownik budowy, no ale macie budowę za sobą teraz to wykończeniówka, która generalnie wykańcza inwestorów :D :evil:

Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Ja dziś dogadałem się z kierownikiem budowy, za 500zł zrobi co trzeba :D i gratis dostanę kosztorys dla banku 8)

Ja płcę swojemu 1000 (+dojazdy). Myślałem, że to tanio... :-?

Szukałem wśród kilku Kierowników i ten był najtańszy... Inni chcieli od 2500 do 5000 zł :o . Niestety, ciężko go namówić na przyjazd na budowę... :x

Myślę, że za 500zł będzie jeszcze ciężej... :wink:

Proszę klubowiczów o wypowiedzi dotyczące dachu - wszystko opisane dzisiaj w moim dzienniku!

Muszę podjąć szybką decyzję, najlepiej już jutro...