JolaArtur 06.06.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Pytanie do tych co mają już instalacje elektryczną, ile orientacyjnie potrzebowaliście kabla YDY 3x2,5, a ile YDY 3x1,5 na całą instalacje i gdzie jaki stosowaliscie? Mnie się wydaje że 500mb kabla nie będzie za dużo. Według wyliczeń naszego elektryka potrzeba 150m 3x2,5 i 400-500m 3x1,5. Nam udało się kupić na początku maja (promocja w Leroyu) z izolacją 750V w cenie 1,59pln/mtr za 3x1,5 i 2,65pln/mtr za 3x 2,5. Pozdrawiam Jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 06.06.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Pytanie do tych co mają już instalacje elektryczną, ile orientacyjnie potrzebowaliście kabla YDY 3x2,5, a ile YDY 3x1,5 na całą instalacje i gdzie jaki stosowaliscie? Mnie się wydaje że 500mb kabla nie będzie za dużo. Według wyliczeń naszego elektryka potrzeba 150m 3x2,5 i 400-500m 3x1,5. Nam udało się kupić na początku maja (promocja w Leroyu) z izolacją 750V w cenie 1,59pln/mtr za 3x1,5 i 2,65pln/mtr za 3x 2,5. Pozdrawiam Jola Ilość zużytego kabla zależy oczywiście od tego jak będzie wykonana instalacja i jak będzie rozbudowana. Wg elektryka, który u mnie kładł kable 3x1,5 tylko na oświetlenie a wszystkie gniazda i doprowadzenie napięcia 3x2,5. Jak słusznie zauważyli Jola&Artur izolacja powinna być na 750V. U mnie o ile pamiętam poszło w sumie 700-800 m Ceną wyjściową w hurtowniach nie ma się co przejmować bo dają duże upusty jak się kupuje w jednym miejscu, nawet do 40%. Warto szukać w hurtowniach sieci Onninen. Mają korzystne ceny. Poza tym przewody to nie wszystko. Policzcie chociażby gniazdka i wyłączniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 06.06.2007 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Jola&Artur - podobno nie powinno się kupować kabli z "marketów" bo sa marnej jakości zarówno miedź jak i otulina. Tak przynajmniej mi mówili elektrycy jak czasami z nimi gadam. A że ostatnio często mam kontakt z pradem to się nasłuchałem pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 06.06.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Jakość towaru z marketów jest tak w ogóle ciekaweym tematem. Majki tu wspomnaił o przewodach. Ja zaś się nasłuchałem o kafelkach, które mogą być od tego samego producenta, z tej samej kolekcji a mimo wszystko podobno są inne w marketach a inne w hurtowniach. Być może tak i jest ale, ja różnicy nie zauważyłem. Natomiast małe hurtownie mają jedną niezaprzeczalną zaletę, przynajmniej miały do niedawna a mianowicie można było negocjować ceny. Mi udało się kupić kafelki jeszcze z rabatem 15 % ale kostkę brukową tylko 5%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 06.06.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 A propos jakości. Kupiłem drzwi Porta. Zostały dostarczone na budowę zapakowane i wydawało się, że są OK. Zostały zamontowane i w trakcie zauważono, że jedne są wypaczone i jest pęknięta okleina. Poleciłem obejrzeć dokładnie wszystkie pozostałe. Okazało się się, że na połowie są drobne defekty. Dziś sprawdziłem warunki gwarancji i żeby ją uznali to trzeba ją zgłosić przed montażem, mieć opakowanie itd. Ciekawe co będzie dalej ale wygląda na to, że wystawię im super rekomendację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 06.06.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Nam udało się kupić na początku maja (promocja w Leroyu) z izolacją 750V w cenie 1,59pln/mtr za 3x1,5 i 2,65pln/mtr za 3x 2,5. Miałem informacje, że te kable z marketów "nie trzymają przekrojów", są zaniżone przekroje w stosunku do opisu towaru. Wiadomo, że kable to początek, będzie sporo innych dodatków, podobnie z długością kabli zależy co i jak sie zaprojektuje. Dobry pomysł z zakupem w jednym miejscu, zawsze można coś urwać z ceny. Ciekawią mnie te kable z Telefoniki co na Allegro mają. cos takiego było http://www.allegro.pl/item202238503_zwariowalem_prawie_za_dramo_przewod_ydyp_3x2_5.html#photo Kamil1967 czy u Ciebie elektryk nie miał problemu z podłączeniem włączników i gniazd przy tak dużym przekroju kabla 2,5mm, te druty są sztywne? A przy okazji pochwale się kolejną "inwestycją", nabyłem radio CB, jako lekarstwo na fotoradary , polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 07.06.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Straciłem nieco kontakt z cenami materiałów budowlanych (chodzi głównie o cement). Zamówiłem paletę w cenie 480 zł na tonę. To dobra cena na dzisiaj? Ponoć bywają już kłopoty z cementem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 07.06.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 U mnie cement I po ok. 600 pln, Bentul czyli dobra ta Twoja cena.Z tymi problemami to różnie bywa, zależy jaki skład ma układ w cementowni.Gazobeton u mnie po 15 pln, a Max po 9 pln, takie ceny są w przypadkowym składzie i towar mają na placu.(tak dla porównania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 14.06.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Coś ucichło na forum... Czyżby brak czasu? Niektórzy calkowicie zaprzestali pisania! Np. "walkipaw", "Kisiel", "mag_mat" czy "mlk", który całkowicie "odpuścił" sobie naszą grupę... Halo! Panie i Panowie - trochę więcej zaangażowania! Trochę info i może zdjęć by się przydało... Toż to jeszcze nie jest okres wakacyjny?... U mnie wyciągnięto kominy, położono folię i przybito łaty oraz kontrłaty (zdjęcia wkrótce). Pozdro dla Wszystkich i apel o nieco większą aktywność! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 14.06.2007 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Widzisz Bentul, tak jak piszesz, brak czasu ... Ja w swoim dzienniku zdjęcia zamieszczam, ale co tam u mnie ..., na razie zaczynają kopać fundamenty ... Mogę tylko powiedzieć z rzeczy bardzo bieżących, że dziś wpłaciłem zaliczke na dachówkę, będzie BRASS cisar grafitowy + rynny Lindab stalowe + 2 wyłazy dachowe Fakro. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 14.06.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Bentul mam podobne odczucia co Ty. Ja często tu zaglądam, ale nie mam za bardzo co pisać. Mogę dodać tylko, że budowę zaczynam 2 lipca, od jutra urlop, a w ten poniedziałek jadę odpocząć przed budową na Półwysep Helski do Jastarni , będę z synem Bartkiem budował zamki z piasku tak dla rozgrzewki na początek :D. Po za tym badam ceny materiałów, zastanawiam się na pewnymi zakupami na przyszłość, jak przewody do instalacji elektrycznej, obserwuje co sie w tym temacie dzieje na Allegro, mają ceny konkurencyjne, jest kilka ogłoszeń hurtowni. A co do cen po ile u Was jest beton B20 z gruszki? U mnie po 230 netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 14.06.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 A u mnie jutro koniec malowania wnętrz. Od dziś jest ekipa z Komandora a we wtorek pojawią się meble w kuchni. Kafle na podłogach są, panele są, listwy kupiłem takie do malowania ciekawe jakie będą efekty. W łazienkach idzie powoli. I ekipa przymierza się już do tarasu i wjazdu. Powoli się wykańczam. p.s. Zdjęcia pokażę jak będzie na gotowo aby nie straszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 15.06.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Coś ucichło na forum... Czyżby brak czasu? Niektórzy calkowicie zaprzestali pisania! Np. "walkipaw", "Kisiel", "mag_mat" czy "mlk", który całkowicie "odpuścił" sobie naszą grupę... Halo! Panie i Panowie - trochę więcej zaangażowania! Trochę info i może zdjęć by się przydało... Toż to jeszcze nie jest okres wakacyjny?... U mnie wyciągnięto kominy, położono folię i przybito łaty oraz kontrłaty (zdjęcia wkrótce). Pozdro dla Wszystkich i apel o nieco większą aktywność! a skąd możesz wiedzieć czy ja tu zaglądam? masz dostęp do statystyk forum?? FYI, klikam na ten wątek jak tylko dostanę mailowe powiadomienie o nowym poście, tyle że betonu, cegieł itp to ja już dawno nie kupowałem, bo skończyłem budowe z newsów, to ostatnio wysiałem trochę trawy i zasadziłem róże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 15.06.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 a skąd możesz wiedzieć czy ja tu zaglądam? masz dostęp do statystyk forum?? Niestety nie mam... A chodziło mi przede wszystkim o wypowiedzi. Ale jakoś Cię to poruszyło i o to chodziło . Był to typowy "post zaczepny". Wywołanie kogoś "po imieniu" zawsze daje dobre efekty (Mam jednak nadzieję, że ta delikatna nutka agresji wypływająca z Twojego postu nie świadczy o tym, że masz żal, iż Cię z imienia wywołałem do tablicy? ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 15.06.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Bentul Tak "by the way" u Ciebie też od tygodnia w dzienniku nie widać nic nowego. Ale jestem zaczepny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 15.06.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 To ja zaczepnie, tradycyjnie poproszę o jakieś nowe foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 15.06.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Bentul Tak "by the way" u Ciebie też od tygodnia w dzienniku nie widać nic nowego. Ale jestem zaczepny. To ja zaczepnie, tradycyjnie poproszę o jakieś nowe foto Wasze życzenia zostały spełnione. Dziennik Bentula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 15.06.2007 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 (Mam jednak nadzieję, że ta delikatna nutka agresji wypływająca z Twojego postu nie świadczy o tym, że masz żal, iż Cię z imienia wywołałem do tablicy? ). agresywnosc zero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 16.06.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 agresywnosc zero Uff... Ulżyło mi A tak przy okazji - czy 12zł/m2 netto za robociznę przy chudziaku robionym w betoniarce to dobra cena? I dodatkowo 400zł netto za obrobienie kominów (szt.2) płytkami klinkierowymi - do przyjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 22.06.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Uuu i znów cisza w Naszym wątku, to ja zaczepnie pozdrowię z Jastarni . Chwilowo zbieram siły przed budową, słońca tu ostatnio mało, ale piachu pod dostatkiem, usypali nową plażę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts