PaF1719499921 13.10.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Ja mam w planach teriwę i tradycyjną więźbę, a jak to nie wyjdzie to jak w projekcie, zamówię gotową więźbę z firmy z moich okolic http://www.hatek.com.pl/ to technolagia Mitek http://www.mitek.pl/ http://www.mitek.pl/downloads_index.htm robią swój projekt więźby przy pomocy programu komputerowego i załączają jako aneks do planu, tak więc jeśli zrobię zmiany co do ścian, to z więźbą nie będzie problemu, tylko wtedy czekaja mnie znów te płyty GK Dom który fotografowałeś miał więźbę tradycyjną?, a tam są płyty GK na sufitach, myślałem, że tam jest jak w oryginale. Co do kosztów tego rozwiązania, to nie jestem do końca zorientowany, ale wydaje mi się na chłopski rozum, że to co ma orygD24 nie jest najtańszym rozwiązaniem. Mój konsultant o którym wspoominałem, mówi że teriwa wyjdzie podobnie do płyt GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 13.10.2005 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Zacznę od domu na zdjęciach. Wydaje mi się, że to nie ma znaczenia jaka więźba. Po prostu daje się dodatkowo belki i do nich montuje płyty GK. Ostatnio widziałem to kumpla. Więźba robiona na miejscu i strop GK. Może to można nazwać wiązary "home made"??? Minusem takiego rozwiązania - to co widziałem - to był brak jakiegokolwiek zabezpieczenia drewna. Oczywiście można to zrobić na gotowej konstrukcji ale odnoszę wrażenie, że nie jest to to samo. Pozostaje więc otwarte pytanie co jest tańsze. Jak architekt skończy i odda projekt to zacznę się pytać po producentach. Zobaczymy jakie będą efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 13.10.2005 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 A ja przy okazji chyba ruszę na zwiady do tej firmy Hatek, ciekawe ile by policzyli za gotową więźbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 15.10.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 Dziś nurtował mnie temat wymiarów garażu. Tak jest w oryginale http://img402.imageshack.us/img402/552/gara380576x4864fe.th.png Tak było by w moim przypadku Przewiduję obowiązkową umywalkę podręczną w garażu http://img405.imageshack.us/img405/7863/gara380670x5746ni.th.png A tak było by bardzo komfortowo http://img422.imageshack.us/img422/6148/gara380700x7004lt.th.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 15.10.2005 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 Dziś nurtował mnie temat wymiarów garażu. a który samochód ma szerokość 130cm tak jak ten po prawo u Ciebie?? wg mnie nie ma co ściemniać - oryginalny garaż w D24 NIE jest na dwa samochody (ewentualnie na samochodziki!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 15.10.2005 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 I właśnie dlatego u mnie garaż będzie 5,70x6,50 A MLK ma rację Byle autko np Astra albo Focus mają 1,65-1,70 ( o lusterkach nie wspomnę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 15.10.2005 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 Taką szerokość ma np. Cinquecento i pobobne ścigacze , to tylko przykładowo. Ten po lewo to chyba wiecie jaki wózek Tak sobie kombinowałem w wolnym czasie, ale widzę, że wątek "się rusza" i odwiedzacie go :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 15.10.2005 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 Toyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 17.10.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Taką szerokość ma np. Cinquecento i pobobne ścigacze , to tylko przykładowo. Ten po lewo to chyba wiecie jaki wózek Tak sobie kombinowałem w wolnym czasie, ale widzę, że wątek "się rusza" i odwiedzacie go :D nie mam nic do Twojego garażu, chciałbym tylko zasugerować: 1. 126p ma ok. 137cm szerokości 2. cinquecento ma 149cm 3. yaris ma już 166cm (nowy yaris 169) 3. coraz nowsze samochody rosną, także na szerokość (np. golf5 ma 176cm) wnioski nasuwają się same (wszystkie wymiary bez lusterek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 17.10.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 No to sie wkradła mała pomyłka z tymi wymiarami cienki ma 1487mm bez lusterek. A mnie wyszedł super cienki samochodzik rodem jak z kraju kwitnącej wiśni, dla super cienkich ludzików. mlk dzięki za uświadomienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walkipaw 20.11.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Witam znowu !!!!! Właśnie jutro mam otrzytmać projekt od architekta do pozwolenia na budowę. W ostatniej chwili zdecydowałem się dodać piwnicę pod garażem ( nie wiem czy to dobry pomysł ale jeżeli będzie kosztowało to zbyt dużo to zawsze w fazie budowy można jej nie robić ). Sam już nie wiem czy to dobry pomysł ? ale kusi mnie fajna piwniczka na wino !! Kamil 1967, ty planujesz piwnicę, skalkulowałeś już koszty. znajomy budowlaniec powiedział mi że będzie to mnie kosztowło dodatkowo około 20 tyś., a jak u ciebie ? Zasatnawia, się jeszcze nad dołożeniem 2- 3 warstw cegieł na stropie i co się z tym wiąże podniesienia dachu co może w przyszłości dac dodatkoe pomieszcenia na poddaszu. Ale zobaczymy. Jak tylko dostane projekt to staruję do kilku poleconych ekip budowlanych po wycenę stanu surowego. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 20.11.2005 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Walkipaw Decyzje już zapadły i mój projekt możesz obejrzeć tutaj http://kamil1967.photosite.com/ Jest tam plan działki, domu jak i piwnicy. Jeśli chodzi o koszty to przyznam się szczerze, że tego nie liczyłem. Po prostu piwnica jest potrzebna przy takim ogrzewaniu (ekogroszek) a koszt jest tutaj drugorzędny. Czy to będzie 20 tys. tego nie wiem. Póki co, za zmianę projektu (dołożenie piwnicy, strop i fundamenty) 1,5 tys. Cała reszta to wykonanie. Strop ma być lany żelbetowy ze względu na małą grubość i cenę. Jak odliczę koszty wylewki standardowej w garażu to chyba nie będzie koszmaru. Jeśli chcesz to oryginalne pliki z Acada mogę ci wysłać na priva to obejrzysz szczegóły i gabaryty. Projekt jest praktycznie zatwierdzony czekam teraz na końcową wersję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaba73 18.12.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2005 Kochani! Odzywam się po raz pierwszy. Też przymierzamy się do D24 i bardzo mnie ta Wasza dyskusja wciągnęła. Strasznie jestem ciekawa, jakie są Wasze ostateczne projekty. Zwłaszcza u Walkipaw'a, bo ta wersja prawie 200 metrowa bardzo interesująca, ale dla nas tez zdaje się zbyt duża. Ciekawa jestem, czy zostaliście przy niej, czy też zmniejszaliście nieco.Chetnie też poznam ostateczne wymiary Waszych garazy.PozdrawiamG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 18.12.2005 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2005 U mnie garaż ma 5,80x6,50 ale trzeba pamiętać o schodach do piwnicy więc naprawdę długość garażu to 5,70. Jak chcesz to mogę wysłać na priva rysunek w CAD bo to co jest wklejone jest mało czytelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaba73 19.12.2005 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 Super! Rzeczywiście mało czytelny. Już próbowaliśmy się w niego wgryźć, także ze wzgledu na zmiany w części nocnej. Podaje maila: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaba73 20.12.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 MLK i Kamil1967, dzieki za Wasze rozkładówki. Wczoraj studiowaliśmy cały wieczór - dają dużo do myślenia i pozwalają sprecyzować, co my tak naprawdę od "naszego" domu oczekujemy. MLK - Wasze zmiany bardzo odwazne, co mi się podoba. Wejście z przedsionka prosto do salonu może nie każdemu pasować, ale tu zdaje się ma to sens (wykorzystaliście kawał niewykorzystanej przestrzeni). Plan wykonany: jest jeden pokój więcej i garaz słusznych rozmiarów. Co do Twojej jedynej watpliwości - rzeczywiście szkoda, że nieco większe te pokoje nie wyszły, ale chyba wiele więcej z tej powierzchni się nie da wykroić. My ciągle się łamiemy, bo bardzo długo byliśmy zdecydowani na D26, tylko tam garaz jest całkiem wysunięty przed dom i przy założeniu że jeszcze jakiś podjazd trzeba, to traci się dużo podwórka z przodu (wolałabym tę przestrzeń zachować na tył działki, bo tam południowa strona. Więc mamy dylemat, bo nie wiem, czy zmiany, które chcielibyśmy w D24 nie będą zbyt dużo kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 22.12.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 MLK i Kamil1967, dzieki za Wasze rozkładówki. Wczoraj studiowaliśmy cały wieczór - dają dużo do myślenia i pozwalają sprecyzować, co my tak naprawdę od "naszego" domu oczekujemy. MLK - Wasze zmiany bardzo odwazne, co mi się podoba. Wejście z przedsionka prosto do salonu może nie każdemu pasować, ale tu zdaje się ma to sens (wykorzystaliście kawał niewykorzystanej przestrzeni). Plan wykonany: jest jeden pokój więcej i garaz słusznych rozmiarów. Co do Twojej jedynej watpliwości - rzeczywiście szkoda, że nieco większe te pokoje nie wyszły, ale chyba wiele więcej z tej powierzchni się nie da wykroić. My ciągle się łamiemy, bo bardzo długo byliśmy zdecydowani na D26, tylko tam garaz jest całkiem wysunięty przed dom i przy założeniu że jeszcze jakiś podjazd trzeba, to traci się dużo podwórka z przodu (wolałabym tę przestrzeń zachować na tył działki, bo tam południowa strona. Więc mamy dylemat, bo nie wiem, czy zmiany, które chcielibyśmy w D24 nie będą zbyt dużo kosztować. mój projekt ma większe zmiany, bo to jest projekt indywidualny, a nie pozmieniany "gotowiec" D26 jest całkiem całkiem - łatwo można modyfikować rozmiar garażu, bo stoi prawie samodzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walkipaw 06.01.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Witam Po długie przerwie pojawiam się znowu. Przed samymi świętami dostałem pozwolenie na budowę więc.......około maja ,czerwca rozpoczynam budowę. Na początku muszę wykonać przyłacza i przeprowadzić pod okiem Pani archeolog sondaże ( w Sochaczewie prawie każde pozwolenie na budowę ma taki zapis - szukają osady średniowiecznej ) a potem zaczynam.......no chyba że coś się znajdzie Podpisałem już umowę z fachowcamiu za wykonanie stanu surowego z więżbą dachową ( bez deskowania ). Za stan surowy ( z piwnicą pod garażem i pomieszczeniem gospodarczym )) z pustaka MAX 26.000 zł z betonu komórkowego 24.000 zł. Oceniam że stan surowy przykryty dachówką ( z przyłaczami) będzie mnie kosztował około 130.000 ....... a to podobnież dopiero 1/3 kosztów a ciekaw jestem jakie u was są kosztorysy. Pozdrawiam walkipaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 06.01.2006 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Witam Po długie przerwie pojawiam się znowu. Przed samymi świętami dostałem pozwolenie na budowę więc.......około maja ,czerwca rozpoczynam budowę. Na początku muszę wykonać przyłacza i przeprowadzić pod okiem Pani archeolog sondaże ( w Sochaczewie prawie każde pozwolenie na budowę ma taki zapis - szukają osady średniowiecznej ) a potem zaczynam.......no chyba że coś się znajdzie Podpisałem już umowę z fachowcamiu za wykonanie stanu surowego z więżbą dachową ( bez deskowania ). Za stan surowy ( z piwnicą pod garażem i pomieszczeniem gospodarczym )) z pustaka MAX 26.000 zł z betonu komórkowego 24.000 zł. Oceniam że stan surowy przykryty dachówką ( z przyłaczami) będzie mnie kosztował około 130.000 ....... a to podobnież dopiero 1/3 kosztów a ciekaw jestem jakie u was są kosztorysy. Pozdrawiam walkipaw trochę "obślizgnąłem" się o tą kwotę, a nie mam piwnicy, ale za to zrobiłem docelowe ogrodzenie z 3ch stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 06.01.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Dzięki Walki za info. Ja w dalszym ciągu czekam na pozwolenie a to dlatego, że miałem problemy z przyłączem elektrycznym. Mam już zgodę sąsiada na podłączenie się więc teraz pójdzie szybciej. Chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts