Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

de-dwudziestkoczwórkowcy

majki

Recommended Posts

Witajcie ponownie

To co się w tej chwili dzieje z materiałami budowlanymi to .....totalne szaleństwo. Trzeba zamawiac z wyprzedzeniem około 2-3 tygodnii. Wczoraj zamówiłem materiał ( beton komówrkowy 6zł/szt 24x24x59 ) z Faelebetu Warszawa, hurtownik obiecał mi, że najwcześniej może mi go dostarczyć koniec lipca , początek sierpnia. Ogólne braki materiałów w fabrykach, samochody stoją w kolejce 2 -3 dni,, tak że trzeba zamawiaż z wielkim wyprzedzeniam. Ceny też szaleją, np pustak MAX z Plecewic który jeszcze 2 miesiące temu mogłem kupić za 1,85 zł/szt teraz kosztuje 2,4 zł/szt i jeszcze cegielnia nie przyjmuje zamówień bo nie możne się wyrobić z zamówieniami. Tak jest w okolicy Sochaczewa, a jak jest w innych rejonach ?

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Elo

Macie może jakieś doświadczenia w budowie kominka w D24?

Chętnie poczytam, bo przymierzam się u siebie.

Chciałbym dać wkład narożny, z witrynką na front i lewą stronę, w jakiejś prostej zabudowie.

Drugi temat to ogrodzenie.

Koncept jest, gorzej z czasem i wykonawstwem...

No i kasa, hmmm.

Pozdrawiam D24kowców

Kisiel

Elo

Sąsiedzi (też D24) właśnie są przed etapem wykonania kominka. Skusili się na Spartherma, model z serii Varia. Dobra jakość, rozsądna cena. Postaram się też skorzystać z ich doświadczeń. Myślę, że odwiedzę salon Spartherma i coś sobie wybiorę...

Rzeczywiście Kamil, jeszcze trochę przed Tobą. Ale ja miło wspominam ten etap, człowiek był tak nakręcony budową, że mało go inne sprawy obchodziły :) To był czad!

pozdrawiam!

Kisiel

• 2 weeks później...

http://bentul.ovh.org/dom2.jpg

Witam wszystkich!

Chciałbym uzyskać Wasze opinie na temat modyfikacji, które poczyniłem w projekcie D24. Analizując powyższy schemat proszę wziąć pod uwagę kierunki geograficzne, które są na mojej działce. Zmiany w projekcie są podyktowane wieloma uwagami i spostrzeżeniami kilku osób (m.in. wątek na forum "Kierunki geograficzne", za które serdecznie dziękuję.

Moje zmiany przewidują dosyć sporo modyfikacji, z których najważniejsze to:

- powiększenie garażu,

- wyrównanie poziomu garażu z resztą domu (jeśli to możliwe w powiązaniu z powiększeniem garażu),

- likwidacja "wycięcia" w pokoju dziennym,

- zmiana położenia komina w pokoju dziennym (przesunięcie symetryczne na drugą stronę względem kalenicy),

- umiejscowienie kuchni od strony tarasu (czyli od północy),

- likwidacja okien wykuszowych,

- stworzenie dodatkowego pomieszczenia (pralnia+suszarnia+prasowalnia),

- inne położenie ścianek działowych.

Zaznaczam, że planowane ogrzewanie w budynku to piec na pellety, stąd potrzeba wygospodarowania tzw. brudnej kotłowni i pomieszczenia na skład opału. Między innymi dlatego zależałoby mi na wyrównaniu poziomu garażu z resztą domu. Zmiana położenia kuchni m.in. dzięki cennej uwadze osoby o nicku wronceck. Wiele cennych uwag podał Kamil1997 (dzięki za info o reku) do którego będę miał jeszcze wiele innych pytań.

Bardzo proszę o Wasze opinie. Czy od strony zmian w projekcie te zmiany będą trudne do zrealizowania?

Pozdrawiam!

P.S.

Powierzchnie pomieszczeń przyblizone.

http://bentul.ovh.org/dom2.jpg

Witam wszystkich!

Chciałbym uzyskać Wasze opinie na temat modyfikacji, które poczyniłem w projekcie D24. Analizując powyższy schemat proszę wziąć pod uwagę kierunki geograficzne, które są na mojej działce. Zmiany w projekcie są podyktowane wieloma uwagami i spostrzeżeniami kilku osób (m.in. wątek na forum "Kierunki geograficzne", za które serdecznie dziękuję.

Moje zmiany przewidują dosyć sporo modyfikacji, z których najważniejsze to:

- powiększenie garażu,

- wyrównanie poziomu garażu z resztą domu (jeśli to możliwe w powiązaniu z powiększeniem garażu),

- likwidacja "wycięcia" w pokoju dziennym,

- zmiana położenia komina w pokoju dziennym (przesunięcie symetryczne na drugą stronę względem kalenicy),

- umiejscowienie kuchni od strony tarasu (czyli od północy),

- likwidacja okien wykuszowych,

- stworzenie dodatkowego pomieszczenia (pralnia+suszarnia+prasowalnia),

- inne położenie ścianek działowych.

Zaznaczam, że planowane ogrzewanie w budynku to piec na pellety, stąd potrzeba wygospodarowania tzw. brudnej kotłowni i pomieszczenia na skład opału. Między innymi dlatego zależałoby mi na wyrównaniu poziomu garażu z resztą domu. Zmiana położenia kuchni m.in. dzięki cennej uwadze osoby o nicku wronceck. Wiele cennych uwag podał Kamil1997 (dzięki za info o reku) do którego będę miał jeszcze wiele innych pytań.

Bardzo proszę o Wasze opinie. Czy od strony zmian w projekcie te zmiany będą trudne do zrealizowania?

Pozdrawiam!

P.S.

Powierzchnie pomieszczeń przyblizone.

teraz masz taras od północy - najgorsze z możliwych rozwiązań wg mnie - nie myślałeś o przysunięciu go na bok (czyli na wschód - jeśli szerokość działki na to pozwala) oraz zrobieniu odbicia lustrzanego projektu? wtedy miałbyś taras po zachodu, salon też byłby dużo bardziej słoneczny

Taras nie jest dla nas (dla mnie i o dziwo :wink: dla żony) miejscem, które ma być intensywnie nasłonecznione. Tym bardziej, że planujemy zrobić miejsce grillowo-imprezowe nieco niżej (działka ze spadkiem o długości 53m). Ostatecznie przekonało nas o tym tegoroczne lato 8) . Pomysł wysunięcia tarasu na wschód mi się jednak spodobał i pewnie tak będzie (taras drewniany i dzięki spadkowi nad ziemią przy końcu z ciekawym widokiem). O wiele bardziej interesuje nas jasny pokój dzienny (ale też bez przesady). Stąd przesunięcie kuchni na stronę północną z doświetleniem od strony wschodniej przez okno z salonu.

Wiem, że pod względem kierunków geograficznych lepszy byłby projekt bez odbicia lustrzanego. Są jednak pewne względy, dla których taki układ lepiej pasuje na moją działkę (przynajmniej tak myślę). Już o tym pisałem ale krótko jeszcze raz:

- ukształtowanie działki (przy takim kształcie domu powinien się on zmiaścić na w miarę prostym kawałku działki bez znacznych prac ziemnych - jeszcze raz to sprawdzę),

- znany zaprzyjaźniony sąsiad od wschodu (od zachodu nie wiadomo, a są to działki z działalnością),

- zdecydowanie ciekawszy widok w kierunku północno-wschodnim.

W drugiej połowie sierpnia mamy umówione spotkanie z architektem. Zobaczymy co powie. Wolę być jednak przygotowany do tej rozmowy, stąd moja prośba o Wasze opinie. Mlk - dzięki za Twój głos!

Tutaj jest mapka mojej działki:

Mapka działki

W rzeczywistości (w terenie) tam gdzie jest dom, teren jest w miarę płaski, dopiero potem zaczyna się spadek. Przy najbliższej okazji powbijam paliki na rogach domu, porobię zdjęcia i umieszczę na forum.

Bentul

Miszę przyznać, że rewolucyjne zmiany. Nie przypominam sobie aby do tej pory ktoś tak to zaaranżował. Pewnie częściowo to wynika z położenia działki. Poza tym taki kominek jak planujesz jest dużo tańszy niż narożny.

Jeśli mogę coś zasugerować to może warto zrobic drzwi zewnętrzne prosto do kotłowni. Nie trzeba będzie biegać przez garaż. :D :D :D

Hej.

Robił ktoś kosztorys taki szczegółowy, np. w excelu. Ile metrów betonu na ławy ile bloczków na fundament, itd. znalazłem taki kosztorys kiedyś na innym forum inny dom. Może wspólnymi siłami coś stworzymy.

Wyczytałem w innym wątku, że zrobiliście częściowe podpiwniczenie pod sypialniami. Ponieważ też rozważam taką mozliwość, prosiłbym o rozwinięcie tego tematu (jaka duża, gdzie wejście, szacowany koszt i przeznaczenie).

Wyczytałem w innym wątku, że zrobiliście częściowe podpiwniczenie pod sypialniami. Ponieważ też rozważam taką mozliwość, prosiłbym o rozwinięcie tego tematu (jaka duża, gdzie wejście, szacowany koszt i przeznaczenie).

Wszystko narazie w planach, niepodpiwniczone zostają salon z jadalnią, kuchnia i garaż, powierzchnia około 95 m2. Wejście schody w pomieszczeniu gospodarczym. Zamierzamy podzielić piwnicę na 5 pomieszczeń i komunikacja (kotłownia, pralnia, suszarnia, spiżarnia i hobby). Jeśli chodzi o koszty dopiero liczymy.

Witajcie

No i stało się, łopaty, kilenie , betoniarki poszły w ruch, stan zero zamknięty i rozpoczęte ściany nośne. Kilka niespodzianek mnie nie ominęło:

opsypująca się ziemia wykopów

różnica poziomów, której gołym okiem nie było widać

zakopjące się wywrorki, samochody dowożące materiały a nawet pompa betonu w sypkim piachu

ulewa podczas zalewania chudego betonu

....a to dopiero początek i.......już nie ma 20 tys :cry:

Co do kosztów to liczyłem że stan surowy z docelowym dachem z dachówki cementowej Brass będzie mnie kosztował około 140-150 tys.

Witajcie

No i stało się, łopaty, kilenie , betoniarki poszły w ruch, stan zero zamknięty i rozpoczęte ściany nośne. Kilka niespodzianek mnie nie ominęło:

zakopjące się wywrorki, samochody dowożące materiały a nawet pompa betonu w sypkim piachu

Co do kosztów to liczyłem że stan surowy z docelowym dachem z dachówki cementowej Brass będzie mnie kosztował około 140-150 tys.

A może jakieś zdjęcia?

:D

Witajcie

WOW!!

gratuluję i zazdroszczę! bardzo fajnie wspominam te czasy jak mury zaczynały rosnąć :)

Powodzenia!

ps.

z moich zeszłorocznych doświadczeń, to można zamknąć się w ciut mniejszej kwocie (jeśli doooobrze pilnuje się budżetu ;) ) mimo że na dachu mam angobowanego robena

ps2.

u mnie nie zakopały się samochody dowożące materiały tylko pełna gruszka 9m3, czyli jakieś 37ton! :o

Witajcie

WOW!!

gratuluję i zazdroszczę! bardzo fajnie wspominam te czasy jak mury zaczynały rosnąć :)

Powodzenia!

ps.

z moich zeszłorocznych doświadczeń, to można zamknąć się w ciut mniejszej kwocie (jeśli doooobrze pilnuje się budżetu ;) ) mimo że na dachu mam angobowanego robena

ps2.

u mnie nie zakopały się samochody dowożące materiały tylko pełna gruszka 9m3, czyli jakieś 37ton! :o

Ode mnie wykonawca (na razie pierwszy zapytany) chce za stan surowy otwarty wziąć 160 tys. Myslę, że to trochę dużo... Możesz napisać ile to jest "ciut mniejsza kwota"? Ten wspomniany wykonawca robi wszystko od a do z, ale za to oczywiście się ceni...