Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zamieranie pąków u rododendronów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wciornastek

ratuj!!!!

nowe listki u rododendronow poskrecały sie.....nie ma zadnych nalotów tylko jak jest ta nie wiem jak to sie nazywa głowna np zyła..ona jest brazowa...w centrum ogrodniczym zwyrokowano grzyby i popryskałam juz

previcur 650....podobno najlepszy....co myslisz?

Tesko już ratuję, choć boję się, że niewiele pomogę, bo jeœli bršzowiejš żyłki na œrodku liœći po czym liœcie zasychajš to to choroba systemiczna - porażone sš wišzki przewodzšce w całej roœlinie. W rachubę wchodzi kilka grzybów Phytophtora i Phytium i Fusarium. Previcur jest rzeczywiœcie jednym z nielicznych preparatów zalecanych do zwalczania tej choroby. Trzeba nim podlewać. Ale niestety sukces jest pod dużym znakiem zapytania. Możesz jeszcze popóbować zdobyć (obawiam się, że tylko w dużych opakowaniach ) jakšœ strobilurinę np. Amistar i też zastosować do podlewania.

Wciornastek

ja wczoraj zastosowałam na liscie, znaczy spryskałam całe rosliny...czy jeszcze dzis lub jutro podlac???? no i z grupy 6 sa chore 2 ale opryskałam wszsykie te zdrowe tez.

Nie na liście bo to idzie od ziemi. Koniecznie podlej i zdrowe i chore choć nie gwarantuję, że je uratujesz (i chore i zdrowe). To trudne do zwalcznia. I jeszcze jedna istotna infomacja dobrze aby jakiś fachowiec (niestety do tego trzeba mieć mikroskop) rozróżnił czy choroba jest powodowana przez Fusarium czy Phytophtora. W przypadku tego drugiego grzyba można jeszcze zastoswać (podlewać) Curzate, Ridomil (te preparaty które są na zarazę ziemniaka). Torf sprzyja rozwojowi tego grzyba, natomiast dodatek kory kompostowanej ogranicza jego rozwój. [/code]

Jak mała pozwoli to też pojadę - na razie powalił mnie ten pałacyk w zalesiu i kombinuję czy u siebie nie zrobić takiego wjazdu z iglaków. A miałam już sadzić irysy na całej długości.... i znowu zmiana planów.

Mój mąż niedługo wygoni mnie do pracy jak będę miała tyle czasu na myślenie :lol: