Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

które rynny będą najlepsze?

Recommended Posts

Witam!

Zastanawiam się na kupnem rynien.Nie wiem jakiego mam wybrać producenta.Na składzie budowlanym polecają mi Kaczmarka lub Marleya.A może jeszcze jakieś inne?

Ciekawe, że na stronie producenta brak informacji na temat matriału z jakiego te rynny są wykonane( albo mam kłopoty ze wzrokiem).

Z mojego doświadczenia z rynnami wynika jedno. Rynny PCV lub podobnego plastiku są do d...y. Rozszerzalność i kurczliwość tego materiału jest tak duża, że po każdym sezonie letnim lub zimowym trzeba włazić na drabinę i poprawiać (przesuwać) elementy łączące, ponieważ w tych miejscach ciekną.

Wg. mnie lepiej kupić droższe tytan-cynk lub miedż i zapomnieć o rynnach na całe życie.

My mamy Lindaba. Pięknie przetrwała sezon i nic się z nią nie dzieje. Solidne haki wytrzynały napory śniegu, nic się nie rozszczelnia. Ciężko powiedzieć coś o kolorze bo to dopiero rok, ale się trzyma dzielnie. :D

Słyszałem o tych rynnach że są naprawdę dobre i ... drogie. Ile wyniosło cię orynnowanie - oczywiście sam materiał?

pozdr

chciałem Linadba ...ale mam rukki ze względu na koszt całkowity orynnowania (ok 100 mb ), chyba niezłe ale jak się będą zachowywały zobaczymy jesienią. w chwili obecnej po pierwszych deszczach i 30 stopniowych upałach nic się nie dziej.

Ze względu na charakter domu, plastikowe rynny nie wchodziły w grę ..... tak samo jak podbitka z PCV ( mam czarny dach a czarny plastik wygląda dla mnie upiornie

możną mieć super system ale sp..........ny montaż i tak będę się rozszczelniały lub wyginały, można kupić plastiki, zlecić wykonanie dobremu fachowcowi i przetrwa to nie jedne metalowe założóne przez dyletanta.NIe wierzę że moje rynny przetrzymają bez częściowej wymiany więcej niż 10-12 lat, po tym czasie i metalowe i plaetiki będa do poprawy.

My mamy Lindaba. Pięknie przetrwała sezon i nic się z nią nie dzieje. Solidne haki wytrzynały napory śniegu, nic się nie rozszczelnia. Ciężko powiedzieć coś o kolorze bo to dopiero rok, ale się trzyma dzielnie. :D

Słyszałem o tych rynnach że są naprawdę dobre i ... drogie. Ile wyniosło cię orynnowanie - oczywiście sam materiał?

Czy są drogie... Wyszły taniej niż cynk-tytan. Trochę drożej od Wavina i Nicoll. Dokładnie podam wieczorem jak odszukam FV. Dach mam duży - 340 m2 więc rynny trochę wyszło, ale czy warto teraz oszczędzać i za kilka lat wyzywać i wymieniać lub ciągle uszczelniać. Ostatnio przyszedł do mnie sąsiad oglądać nadbitkę i stwierdził,że: Plastikowa podbitka to był błąd, rynny plastikowe też. Fakt, że jego mają już swoje lata i od tego czasu materiały pewnie się zmieniły, ale przygotowuje się do remontu i więcej plastików nie założy. To są jego słowa. Oczywiście każdy wybiera to do czego ma przekonanie i na co go stać :cry:

Czy są drogie... Wyszły taniej niż cynk-tytan. Trochę drożej od Wavina i Nicoll. Dokładnie podam wieczorem jak odszukam FV. Dach mam duży - 340 m2 więc rynny trochę wyszło, ale czy warto teraz oszczędzać i za kilka lat wyzywać i wymieniać lub ciągle uszczelniać. Ostatnio przyszedł do mnie sąsiad oglądać nadbitkę i stwierdził,że: Plastikowa podbitka to był błąd, rynny plastikowe też. Fakt, że jego mają już swoje lata i od tego czasu materiały pewnie się zmieniły, ale przygotowuje się do remontu i więcej plastików nie założy. To są jego słowa. Oczywiście każdy wybiera to do czego ma przekonanie i na co go stać :cry:

Masz rację, czasami oszczędności są tylko pozorne. Warto jest zaiwestować paręset złotych więcej w dobre rynny - dlatego szukam dobrych w normalnej cenie (nie w cenie złota he, he)

pozdr :)