Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dla tych co na j?zyku polskim chodzili na wagary

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem taki rozdzial z poprawna pisownia nie jest niczym szkodliwym. Wszyscy zagladamy na forum, aby zasiegnac informacji na tematy budownictwa. Ale jednak pamietajmy, ze mieszkamy w Polsce i troszke swiadczy o ludziach ich poziom znajomosci pisowni naszego jezyka. Jesli w tym rozdziale beda rowniez przytaczane poprawne nazwe mat. budowlanych wraz z okresleniami jakich uzywamy rownoznacznie , bedzie ono na pewno berdziej rozwijajace dla wszystkich.

Co do porad, to myślę, że jeśli ktoś na dalszym etapie pamięta, że był taki problem omawiany - niech poda rękę pytającemu i podpowie jakiego wątku szukać (czasem takie porady rodzą się w wątku zupełnie nie na dany temat). Człowiek "nowy" na forum patrząc na liczbę postów na poszczególnych kontach, czuje się często jakby wszedł na prywatną imprezę bez zaproszenia. Wiem, bo sama się tak na początku czułam – oczywiście tylko z powodu własnych "urojeń/odczuć".

Z drugiej strony łapię się często na tym, że chciałabym komuś odpowiedzieć na pytanie, ale nie pamiętam już szczegółów na tyle, żeby moja odpowiedź była wartościowa. Dlatego nie odpowiadam - żeby nie zaciemnić tematu jeszcze bardziej. Niestety w miarę posuwania się w zaawansowaniu robót zapomina się szczegółów z poprzednich etapów, bo budując dom ma się coraz więcej na głowie, a nie co raz mniej. Tak że każdy ma trochę racji. :smile:

Alicja

Ale się narobiło ....

Dwie godziny i taaaki wątek. Tylko po co tyle nerwów i obrażania się nawzajem ?

Zgadzam się, że jest to wątek budowlany. Nie zgadzam się, że powinien zostać ograniczony do cegieł, zaprawy, drewna itp..

Nasze domy to nie tylko materiał, z których są zbudowane. Znacznie więcej znaczą ludzie, którzy je tworzą. Jestem na tym forum nie tylko dla dużej ilości postów z poradami. Jestem tu również dla ludzi, których poznaję i których przez to bardziej szanuję. Sam często edytuję swoje posty, jeżeli zauważę błąd (jestem wzrokowcem :smile: i często widzę błędy dopiero po opublikowaniu). Nie oznacza to, że nie popełniam błędów. Nie oznacza to również, że mniej szanuję forumowiczów, którzy takie błędy popełniają.

Idea osobnego wątku "polonistycznego" podoba mi się. Nauki nigdy nie za wiele. Myślę, że cały problem (i ta dyskusja) wynika z jednego założenia - pisania o błędach anonimowo. Dlaczego? Wartość wypowiedzi osób zarejestrowanych polega na możliwości identyfikacji różnych wypowiedzi i poznawania tej osoby (przynajmniej dla mnie). Dlaczego mamy się wstydzić tego, że ó zamiast u w jakimś wyrazie przeszkadza nam? Jeżeli jest to stwierdzenie a nie atak na konkretną osobę - moim zdaniem jest OK. Wypowiedzi anonimowe są naprawdę inaczej traktowane.

No i nie można generalizować - nie wiemy, kto jest dyslektykiem a kto nie. Są ludzie, którzy nie potrafią pisać poprawnie - czy to umniejsza ich wartość?

Na zakończenie - życzę nam wszystkim trochę mniej emocji i więcej prób kompromisowego rozwiązywania problemów - na budowie też się przyda taka praktyka.

Pozdrawiam WSZYSTKICH wypowiadających się na tym forum.

On 2002-10-30 17:15, am wrote:

Zgadzam się, że jest to wątek budowlany. Nie zgadzam się, że powinien zostać ograniczony do cegieł, zaprawy, drewna itp..

Nikt nie mówi, że powinien, tylko odnoszę wrażenie, że się ostatnio proporcje nieco zachwiały a Ci doświadczeni zatracili się nieco w pogawędkach towarzyskich i wykazują jakoś mniej chęci do pomocy innym, nowym uczestnikom forum. Powtarzam - takie odnoszę wrażenie JA.

Chyba się muszę zgodzić z takim wrażeniem. Przeglądam posty "hurtem" i zawsze czytam te wątki, które podejrzewam o jakieś konkrety związane z budownictwem. Bardzo możliwe, że jest to moja subiektywna ocena ale ostanio (powiedzmy tydzień) przeważają wypowiedzi na wątkach towarzysko-zabawowych.

Co wcale nie znaczy , że to jest coś ZŁEGO !!!

Może to odreagowanie na depresje jesienną... :smile:

Mi to nie przeszkadza i jak mam więcej czasu to bardzo chętnie czytam wątki towarzyskie, bo naprawdę można się uśmiać z klasą (bardzo wysoko cenię sobie "generalne" poczucie humor tego Forum).

Wątek o błędach mi się podoba. Sam często jak piszę, zastanawima się jakich liter czy zwrotów użyć i czasem nie jestem pewny.

Jakby się dało w profilu użytkownika ustawić opcję: chcę być korygowany albo nie chcę wtedy może byłby to wolny wybór ?

Myślę, że powinniśmy dbać o czystość języka ojczystego, w końcu to Forum ma zasięg ogólnoświatowy co zobowiązuje !

Kochani, odczytałam wszystkie posty i myślę sobie, że:

1) Forum jest dobrowolnym, wirtualnym światkiem (to od świata!) który całkiem sympatycznie funkcjonuje łącząc ludzi, mających aktualnie jedną wspólną pasję - DOM

2) oprócz tej pasji, mają ochotę, czas (choć z tym bywa różnie) i potrzebę wymiany myśli i uczuć na tematy niekoniecznie tylko budowlane

3)trudno byłoby znaleźć tak dużo życzliwości, BEZINTERESOWNEJ sympatii i fachowości na innych czatach wszelkiego autoramentu

4)nie psujmy tego, nawet za cenę poprawności językowej!!!

A jeśli kogoś bardzo męczą błędy - niech wyśle uwagę na priva.