Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dla tych co na j?zyku polskim chodzili na wagary

Gość

Recommended Posts

Wytykanie błędów językowych na forum internetowym jest zupełnie nie na miejscu. Większość z nas pisze posty w pośpiechu, w mniejszym lub większym ukryciu, po prostu pracując. Pewnie rzadko kto sprawdza kłopotliwe wyrazy w słowniku bo przecież trzeba mieć go pod ręką i mieć na to czas.

Zresztą forumowej komunikacji bliżej do mowy potocznej niż do języka oficjalnego, stąd wiele form a nawet błędów jest tutaj dopuszczalnych. Jeśli ktoś tego nie rozumie znaczy się, że jest bardzo niewyrozumiały i czepialski w imię mającego tutaj trzeciorzędne znaczenie puryzmu językowego.

Purystom polecam pisanie postów w Wordzie - jest to sposób na ominięcie 99% błędów. Można tez korzystać z:

http://slowniki.onet.pl/index.html?tr=pol-ort

Anonimowym purystom polecam jednak p.w. zarejestrowanie się. Nic nie utrudnia komunikacji bardziej jak to, gdy nie wiadomo do kogo się mówi. Nawet orty w każdym wyrazie będą lepsze.

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ckwadrat i reszta, Wy chyba podchodzicie do sprawy na zasadzie, że jak wymyslił coś anonimowy to zaraz musi być złe, złośliwe, itd. Nie rażą Was błędy, które czasem widzicie w postach? Dotyczy to i tego forum i pisaniny internetowej w ogóle. Jeżeli każdy będzie się tłumaczył pośpiechem w pisaniu postów, maili, itd. to ten potoczny język polski stanie się naprawdę bardzo niechlujny. Wasze dzieci w szkole też się potem zaczną tłumaczyć, że wypracowanie napisały z błędami bo robiły to w pośpiechu, a poza tym to forma nie jest istotna, liczy się tylko treść.

Apel pierwszy: Drogi Forumowiczu/Droga Forumowiczko, jeżeli masz wątpliwości zajrzyj do słownika przynajmniej z szacunku dla ojczystego języka, szacunku dla siebie i tych co będą czytać to co napisałeś!

Apel drugi: Przestańcie w końcu podchodzić do anonimowych jak do jeża! Nie wszyscy z nich mają złe intencje!

Pozdrawiam wszystkich niezwykle pokojowo!

:grin: Jeśli chodzi o poprawność polskiego języka to jest to to samo co robotnik budowlany w dziurawych gumiakach i porozwalanym waciaku. Razi nas [chyba nas] taki obszarpaniec. Na porządnych budowach robotnicy są co najmniej schludni. tak samo jest z językiem polskim - powinien być czysty i bez błędów.

A że na forum BUDOWLANYM mamy dyskusję w niniejszym temacie - to może tylko cieszyć, znaczy, że nie jesteśmy samymi "robolami" co budują własne lub cudze domy i względy estetyczne lub duchowe też nas interesują. Ponadto zbliża się "sezon ogórkowy" na budowy, daczowicze wracają do domów, pogoda paskudna więc czymś trzeba się zająć by nie świrnąć.

Pozdrawiam [Pchelek - też]

On 2002-10-31 08:59, Anonymous wrote:

Czy zaapelowanie do ludzi, żeby sprawdzili pisownię jeśli mają wątpliowści to jest coś nagannego???

Nie - to nie jest naganne

można komuś zwrócić uwagę na privie i podpowiedzieć jak można edytować i poprawić.

Ale samym apelem chyba nie można nauczyć poprawnej pisowni jak też nie można pisania nie na temat wykluczyć z tematycznych wątków

Pewno dlatego to Forum jest takie ciekawe - bo jest "żywe" i spotyka się tu właśnie wszystko - ciekawych ludzi, błedy ortograficzne, uczucia sympatii i wrogości

i przede wszystkim dużo wiedzy budowlanej i prawnej.

Odnoszę jednak wrażenie, że to już nie dyskusja tylko przekrzykiwanie się - kto głośniej, dłużej, częściej i ma więcej czasu na to.

Anonymous - jak myślisz ? czy gdybym założył wątek "Ludzie - podajcie sobie ręce !" zmieniłoby coś ?

zapewne jedni by to poparli inni skrytykowali - i o to chyba chodzi w forum ?

pozdro

sam "połknąłem literę i raziło mnie to tak, że nie oparłem się pokusie edytowania :grin:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: brzoza dnia 2002-10-31 09:56 ]

Nie wiem co Ci odpisać brzoza? Spotykają się tu ludzie na poziomie a zwrócenie im uwagi, żeby wykazywali większą dbałość o język, którym się posługują spotyka się z totalną krytyką (głosów poparcia było niewiele). Ja w każdym bądź razie zwracałem, zwracam i będę zwracać uwagę zarówno na treść jak i na formę tego co wychodzi spod mojej klawiatury.

Proszę. Anonim, źle mnie zrozumiałeś. Idea poprawności językowej (nie mylić z polityczną) jest ze wszech miar pozytywna i podpisuję się pod nią. Dałem nawet konkretne propozycje jak ją urzeczywistnić. Porównanie niechlujnego pisania z niechlujstwem na naszych budowach jest dobre. Ale nie rób z tego afery. Można było to wszystko powiedzieć z otwartą przyłbica i pewnie osiagnąłbyś lepszy skutek. A przecież o to Ci chyba chodzi, skoro jak mówisz nie jesteś złośliwy...

PS. Edytowałem literówki :wink:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: ckwadrat dnia 2002-10-31 11:05 ]

Tu jest kilka osób wypowiadających się anonimowo. To ja Ci podziękowałem i zrobiłem szczerze bo wcale nie twierdzę, że zjadłem wszystkie rozumy, wszelkie sprostowania mojej pisaniny przyjmuję bez zająknięcia.

Ja przynajmniej nie robię z tej sprawy afery, ot, uważam po prostu, że to jest jakiś tam problem. Dla mnie być może większy niż dla innych. Tylko tyle. Nie podpisałem się nickiem (przyznam szczerze, że teraz to już robię to trochę z rozpędu) właśnie dlatego, żeby nie być później posądzonym o zbyt wygórowane mniemanie o swoich zdolnościach językowych czy coś w tym rodzaju.

• 4 weeks później...
ludzie, jak macie coś napisać z "u,ó,rz,ż" a nie macie pojęcia jak to się pisze, miejcie pod ręką jakiś słownik i skorzystajcie z niego!!!!!!!!!!!!Jak czytam zdanie, w którym facet robi bład na błędzie, to nie wierzę mu, że to o czym pisze jest zrobione dobrze! Sorry- nie da się tego czytać, to jest żenujące.