Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Matowe czy Połysk ???

kspan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam mat i polysk w roznych miejscach - mat wyglada swietnie caly czas, polysk - coz - swieca sie jak psu **** - a jak sie zapali zarowke to wrecz raza po oczach tym swoim polyskiem. Dobrze ze to tylko na scianie, na podlogach mam wszedzie mat i jest super - ale to pytanie jest o GUST wiec mija sie ono z celem ;) chyba ze tak tylko.

kspan ,

nie piszesz o jakie płytki Ci chodzi : podłogowe czy ścienne .

Jeśli chodzi o podłogowe to odradzam zwykły nie polerowany gres .

Fajnie wygląda , jest matowy ale beznadziejny w utrzymaniu czystości .

Mam go aktualnie w mieszkaniu ( przedpokój i kuchnia ) i codziennie żałuję . Widać na nim wszystko , każde ziarenko piasku czy kropelkę wody , po prostu koszmar . W domku na pewno nie będzie takiego gresu nigdzie , nawet w garażu , choć ze względu na swoje właściwości byłby tam wskazany . Do przedsionka , hallu i kuchni wybraliśmy gres szkliwiony - jest leciutko błyszczący i ma taką nierówną fakturę . Na pewno sprawdzi się lepiej niż zwykły a będzie równie trwały .

Natomiast nie napiszę Ci o matowych płytkach ściennych , bo w mieszkaniu mam błyszczące , ale chętnie o nich przeczytam , ponieważ do domku do obudwu łazienek , kuchni , garażu i pomieszczeń

gospodarczych wybraliśmy właśnie matowe .

Pozdrawiam - Maxtorka

W mieszkaniu mielismy plytki lekko błyszczące - połmatowe, ukladane 5 lat temu, ale ciągle ładny wzor.

Teram w nowym domu mamy plytki matowe i tak do konca nie jestesmy zadowoleni. Wydaje nam sie, że ta poprzednia glazura - delikatny polysk, wg naszego gustu robil wrazenie wiekszej czystosci i elegancji. Ale mozna to dopiero stwierdzic po ulozeniu w swojej wlasnej łazience i jej wykonczeniu. Na probkach to niewiele widac.

Z myciem to jest tak, że kazde trzeba myc i odswiezac. Na matowych płytkach nie widac zaciekow, ale na poprzednich "połmatowych" tez ich nie było widac. Jednak kazde płytki trzeba czyscic, aby bylo przyjemniej.

Płytki mamy podobne jak przedmowcy - duze płytki, ciepłe bezowe kolory, rozne odcienie i faktury powierzchni płytek.

W poprzednim domu wszędzie mieliśmy matowe i byłam bardzo z nich zadowolona. Do nowego domku też na pewno kupię matowe: są ładne i bardzo praktyczne. To nieprawda, że trudne w utrzymaniu czystości, wręcz przeciwnie! Jeśli wybierzesz takie, które mają "równą" powierzchnię to są łatwiejsze w utrzymaniu czystości niż błyszczące, które ciągle trzeba przecierać.

W łazience mam matowe i wyglądają tam świetnie, cały czas są wizualnie czyste, nie widać żadnych zacieków. W miejsca gdzie potrzebna jest duża rzeczywista czystośc i łatwość jej utrzymania (u mnie spiżarka) położyłem błyszczące. Jeśli chodzi o eksploatacje to mniej problemów w łazience sprawiają na pewno matowe. W starym mieszkaniu miałem błyszczące (jeszcze z lat '70 :) ) i wiecznie nad wanną były zacieki. Ale to zależy też od konkretnych płytek a zwłaszcza koloru i wzoru.

kaspan - u mnie na parterze wszędzie jest ten sam gres - duże kwadraty chyba 45 x 45 (nie pamiętam). Salon, jadalnia i kuchnia - gres ułożony w karo, natomiast hall, wiatrołap - gres ułożony normalnie bo tam są mniejsze powierzchnie. Natomiast łazienka na dole ma mniejszą glazurę bo jest malutka i duża niezbyt ładnie by wyglądała.

Ja to się nawet dziwiłam, co Ty tak za plecami żony spiskujesz, obce baby o zdanie pytasz... :D

A na poważnie - u nas pod prąd (jakoś ostatnio coraz częściej zauważam, że nasze gusty nie dotrzymują kroku modzie, czy to już starość? :roll: a może my właśnie WYPRZEDZAMY modę - w końcu ona chodzi w kółko - a brzmi to lepiej :wink:).

Do kuchni na ścianę kupliśmy błyszczące, o takiej falującej powierzchni.

Do łazienki taki "półmat". czyli płytki o delkatnym, jedwabistym połysku (te za to mają gładką powierzchnię).

Za to na podłogi matowy gres szkliwiony.

• 9 months później...
Planuje kupic glazurę i tarakotę. Na rynku jest takiii wybór!! Ale nie oto chodzi. Są kafle z połyskiem takie, które mam w domu od 10 lat łatwo utrzymac je w czystości. W sklepach są kafle matowe, ktore sa bardzo ładne słyszałam ze trudniej je się myje. Poniewaz matowa lub chropowatą powierzchnię trudniej utrzymac w czystosci bród jak by sie wchłaniał. czy ktoś ma takie kafle i jak długo, co moze o nich powedziec ?? Czy ich powierzchnia matowa jest łatwo zmywalna ?? proszę o pomoc, które kafle są bardziej funkcjonalne.