Tommco 31.05.2005 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Witam! Opowiem Wam w skrócie jak wygląda moja sytuacja. 19 kwietnia się obroniłem i zostałem magistrem. Studia więc skończone...teraz jestem na etapie poszukiwania dobrej pracy, która będzie ciekawa i da mi satysfakcję (hehe - ładnie brzmi) Ale...no właśnie...co z moim ubezpieczeniem? Studentem już nie jestem. Pracy jeszcze nie mam. Nie wiem ile to może potrwać... Stąd moje pytanie...czy mam jakiś okres karencji po studiach, przez który jestem jeszcze ubezpieczony? Czy też może powinienem natychmiast się zarejestrować jako bezrobotny? A może zacząć opłacać sobie ZUS...ale czy to ma sens...? Co mi radzicie... Tommco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 31.05.2005 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Kiedyś ubezpieczenie 'studenckie' obowiązywało jakiś czas po zakończeniu studiów. Ale to się pozmieniało.Najlepiej dowiedz się u źródeł. I zarejestruj się - to nic nie kosztuje, a może pomóc - są bazy danych, są bezpłatne kursy. Masz swój urząd Wojewódzki Urząd Pracy w Łodzi Trochę lepszy portal WUP Mazowsze - link do fajnej stronyPoradnik bezrobotnego i szukającego pracy Trochę linków: 1. praca job pilot @ praca.pl bezrobocie.net praca oferowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 01.06.2005 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Dżizas....Ponury...Ty niesamowity jesteś Myślałem, że przez jakiś czas nie będę musiał tam pójść. Jakoś słowo "bezrobotny" średnio mi pasuje. A pracę chyba znajdę...nie? Tak myślę przynajmniej Jeśli jest tak jak mówisz, to muszę skoczyć do urzędu Dzięki Tommco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 01.06.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Nie pamiętam dokładnie, ale ten okres [zarejestrowania jako osoba bezrobotna] chyba liczy się jakoś do okresów nieskładkowych. Na pewno powiedzą Ci tam wszystko bez gdybania. Ja przeszedłem w WUP Warszawa świetny bezpłatny kurs aktywnego szukania pracy. Do WUP-ów idą spore pieniądze, m. in. w ramach kasy z Unii. Szkoda tego nie wykorzystać. Powodzenia w znalezieniu takiej pracy, do której chciałbyś chodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 01.06.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 W te pędy do urzedu pracy - będziesz miał bezpłatne ubezpieczenie zdrowotne. A tak na margiesie to na poczatku nie nastawiaj się na super satysfakcjonującą pracę - jak zdobędziesz doświadczenie to pewnie i pracę zmienisz na bardziej satysfakcjonującą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 01.06.2005 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Posłuchaj M@riusza. Tak z pół roku po studiach to chyba jeszcze jesteś chroniony, a potem to jedynie na jakąś doczepkę np. do rodziców, albo samodzielnie opłącać comiesięczne zdrowotne. Tylko skąd, jeżeli legalnych dochodów nie posiadasz. Zawsze możesz powiedzić, że z nierządu (ciekawe co na to Panie w ZUSie lu US ). Pilnuj się bo się opałca. Jak nie dopilnujesz składki zrowotnego, a wyskoczy ci wyrostek robaczykowy, to jak długo będziesz spłacał łoperacyjkę? Że o innych przypadkach nie wspomnę. Pilnować ciągłości zdrowotnego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 01.06.2005 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 rejestrujesz się w urzędzie pracy i jesteś wtedy ubezpieczony, dodatkowo możesz zostać objęty różnymi programami, typu "absolwent", polegającymi na stażach i ciekawych szkoleniach. Moja Żona jak kończyła licencjat to została wysłana na 5 miesięczny staż w Banku (dostawała nawet małą wypłatę) i na dosyć ciekawe bezpłatne, a normalnie płatne i to sporo szkolenia, kończące się egzaminami i dobrymi papierami. Teraz będzie bronić magistra i znowu stanie się absolwentem, więc będzie korzystała od nowa z wszystkich przywilej. Jest jeszcze kilka innych możliwości..............., ale ..... trzeba trochę podreptać..................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 01.06.2005 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 teraz dla bezrobotnych po studiach , takich jak np. ty (bez obrazy) sa bardzo fajne programy ( dopłaty z Unii, kredyt z umorzeniem ) trzeba mieć pomysła ( jak to mówi Kiepski ) można dostać kredyt na rozpoczęcie własnej działalności, potem umarzany, dotacje z unii) moja przyjaciółka zakłada tak lecznicę weterynaryjną, jak masz pomysła i chcesz coś więcej wiedzieć to pisz na priva, dowiem się dokładniej co jest potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts