Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sądzicie o tej działeczce?

Recommended Posts

Jeszcze zależy co po bokach tej działeczki.

Przyjmując głębokość domu 12 m (linka nie działa) zostaje po 4 m z tyłu i z przodu.

Właściwie z drzwi bedziesz wypadał na ulicę a z tyłu na taraz nie zostanie dużo miejsca, dla mnie zbyt duzy dyskomfort.

Nawet nie będzie gdzie auta z przodu postawić.

Jak bliźniak, to jak potem podzielisz na 2 równe działki, skoro dom nie stanie pośrodku ??

Działki nie muszą być podielone na dwie równe części bowiem buduje się z rodzicami i podział mija się z celem.

Co do samochodu to jest to dom bez garaży, więc postawie sobie go z boku działki żebym mógł spokojnie umyć sobie autko na podjeździe

Apropos odległości to nie uważam tak dom ma szerokość 10,5 m

Wieć z przodu od ulicy 5m i zostanie mi 4,5 od sąsiada,a wogole to cały ogródek itp. bezie po bokach domku

Gość M@riusz_Radom
Działki nie muszą być równe ;) Z tą szerokością"czoła działki" masz rację, ja mam jeszcze gorzej bo szerokość działeczki to 17.5m - także z przodu pozostanie mi równe 5.25 m - będę musiał to jakoś przeboleć.

Witaj, mam prawie identyczna działkę (też z linią) - u mnie jest to linia SN. Powiem Ci co Cię czeka:

1. Dom usadowiony w odległości nie mniejszej niż 4 m. - licząc od najbardziej oddalonego rogu do rzutu pionowego przeowdów ele. (na ziemi)

2. Jeżeli jest to linia stara gdzie kiedys były pola, a teraz działki zostały przekwalifikowane na budowlane - będziesz musiał zakładać na własny koszt izolatory na słupach (przystosować linie do zabudowania mieszkalnego) - pewnie wpisze Ci to ZE w warunkach przyłącza - u mnie tak było.

I to chyba na tyle - powodzenia

Dorota

Witaj, mam prawie identyczna działkę (też z linią) - u mnie jest to linia SN. Powiem Ci co Cię czeka:

1. Dom usadowiony w odległości nie mniejszej niż 4 m. - licząc od najbardziej oddalonego rogu do rzutu pionowego przeowdów ele. (na ziemi)

2. Jeżeli jest to linia stara gdzie kiedys były pola, a teraz działki zostały przekwalifikowane na budowlane - będziesz musiał zakładać na własny koszt izolatory na słupach (przystosować linie do zabudowania mieszkalnego) - pewnie wpisze Ci to ZE w warunkach przyłącza - u mnie tak było.

I to chyba na tyle - powodzenia

Dorota

Hej.

Ad 1. to wiem, dlatego kupuję dwie działki

Ad 2. dokładnie masz racje, tam keidyś było pole. Powiedz ile płaciłaś na te izolatory i robocizne ?

PZDR

PW

Wykonawcą bedzie (jeszcze nie zrobione) ZE. Wyliczyli, że koszt wyniesie około 3000 - 4000 zł, ale u nas rozłozy się to na 3 rodziny (linia przechodzi przez 3 działki - i wszyscy mamy juz wydane warunki). W ZE powiedzieli mi, że każdy kto będzie sie podłączał będzie miał podobny warunek i, że mozna bedzie tak skonstruować umowę tak, aby nowi uzytkownicy, przez których działki przechodzi linia zwracali Ci część kosztów.

Dorota

Wiesz - najlepiej zgłoś sie do ZE - tam Ci wszystko powinni powiedzeć. Myślę, że jak juz ktoś tam mieszka i linia przechodzi przez jego dzialkę to powinienes mieć to z głowy. Z drugiej jednak strony w grudniu 2004 była nowelizacja prawa energetycznego - więc lepiej zapytać.

Dorota

Jest to linia doprowadzająca prąd do domów.

Sama linia nie byłaby dla mnie problemem, ale problemem może być prąd który tą linią "płynie".

Co amsz na myśli pisząc o prądzie?

Prąd o wysokim napięciu jest szkodliwy dla zdrowia, ale w tym przypadku nie jest to linia wysokiego napięcia więc o względy zdrowotne bym się nie obawiał. Nie będziesz mógł sadzić wysokich drzew w okolicach przebiegu linii. Jeśli nie jest to dla Ciebie uciążliwe to ja bym działke brał, oczywiście pod warunkiem, że pasuje Ci ona pod innymi względami.

Pozdrawiam