e-radek 01.06.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Witam.Znacie może jakis sposób aby sie zabezpieczyć w momencie kupowania/sprzedawania mieszkanie do czasu uregulowania zabowiązań pieniężnych? Chodzi mi np. o to że gdy kupuje mieszkanie sprzedający może chcieć dostać cała kwotę przed podpisaniem aktu notarialnego. A jesli ja mu ja przeleję to np. może nie zechcieć podpisać aktu. Dzieki za wszelkie infopozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmer 15.07.2005 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Jednym z rozwiązań może być wręczenie sprzedającemu czeku potwierdzonego przez bank w obecności notariusza podczas podpisywania umowy sprzedaży. Innym rozwiązaniem jest zapis w umowie, że nieruchomość przejdzie na własność kupującego po zapłaceniu ceny sprzedaży i wydaniu przedmiotu umowy kupującemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 16.07.2005 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Jeżeli przelejesz pieniądze przed podpisaniem aktu notarialnego, a sprzedający nie podpisze tego aktu, to znaczy, że bezpodstawnie się wzbogacił (bo za co wziął w takim razie pieniądze od Ciebie?), a to już nadaje się do sądu.Najlepiej, aby obie strony podpisały akt, a następnie zdeponowały go u notariusza i poszły do banku. Tam robisz przelew, wracacie do notariusza, każdy bierze swój egzemplarz aktu i wszyscy są zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 16.07.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Ty podpisujesz oraz kupujący, ale notariusz nie. Po zapewnieniu przez Ciebie, że kasa jest, podpisuje notariusz i daje Wam odpisy. Najlepiej chyba płacić via internet u notariusza.hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 16.07.2005 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 jak moża przelac kasę przed aktem? samobojstwo???!!!! jest notariusz, jest akt, jest zapis, np. do 3 dni roboczych kasa na konto sprzedająego wskazana w akcie, jest bank, jest przelew... i po ptakach. Ni ema co udziwniać, przerobiłem 4 transakcje K_S u natariusza i zawsz było tam samo, niezależnie czy byłem kupującym czy sprzedającym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts