Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sie zabezpieczyć przy sprzedaż/kupnie mieszkania - KASA?

e-radek

Recommended Posts

Witam.

Znacie może jakis sposób aby sie zabezpieczyć w momencie kupowania/sprzedawania mieszkanie do czasu uregulowania zabowiązań pieniężnych? Chodzi mi np. o to że gdy kupuje mieszkanie sprzedający może chcieć dostać cała kwotę przed podpisaniem aktu notarialnego. A jesli ja mu ja przeleję to np. może nie zechcieć podpisać aktu.

Dzieki za wszelkie info

pozdr

• 1 month później...

Jednym z rozwiązań może być wręczenie sprzedającemu czeku potwierdzonego przez bank w obecności notariusza podczas podpisywania umowy sprzedaży.

Innym rozwiązaniem jest zapis w umowie, że nieruchomość przejdzie na własność kupującego po zapłaceniu ceny sprzedaży i wydaniu przedmiotu umowy kupującemu.

Jeżeli przelejesz pieniądze przed podpisaniem aktu notarialnego, a sprzedający nie podpisze tego aktu, to znaczy, że bezpodstawnie się wzbogacił (bo za co wziął w takim razie pieniądze od Ciebie?), a to już nadaje się do sądu.

Najlepiej, aby obie strony podpisały akt, a następnie zdeponowały go u notariusza i poszły do banku. Tam robisz przelew, wracacie do notariusza, każdy bierze swój egzemplarz aktu i wszyscy są zadowoleni.

jak moża przelac kasę przed aktem? samobojstwo???!!!!

jest notariusz, jest akt, jest zapis, np. do 3 dni roboczych kasa na konto sprzedająego wskazana w akcie, jest bank, jest przelew... i po ptakach. Ni ema co udziwniać, przerobiłem 4 transakcje K_S u natariusza i zawsz było tam samo, niezależnie czy byłem kupującym czy sprzedającym