Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż czy wiata?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie - ja planuję zrobić garaż i wiatę. Wiata będzie taka mniej formalna - poprostu chcę zrobić trochę wyższe ogrodzenie od strony sąsiada (max 2.20 - bo tyle można) i połaczeć dachem z domem. Wiata sama powstanie. Ale muszę poczekać na odbiór techniczny - a to jeszcze trochę potrwa. :wink:

mialem garaz w bryle budynku i bylem zadowolony tylko z jednego powodu - moglem sobie zima w aucie podlubac i ciepelko rano jak pupa weluru dotykala ale.......

zapominacie o jednym - podstawowy wrog samochodzu zima - sol ktora sypia bez opamietania. Posiadajac garaz w ktorym temperatura noca jest powyzej zera jest hmmmm..... moim zdaniem nieporozumieniem. Sol zzera wszystko o wiele szybciej nizby autko stalo na zewnatrz.

Znajomy majac garaz ogrzewany zawsze - dzien w dzien powtarzal takie oto czynnosci:

- po powrocie do domu pol godziny dla rodziny i do garazu by:

- letnia woda dokladnie splukac sol z zewnatrz jak i z podwozia

Fajne zajecie? ;) Ale jego auto tak garazowane bylo jakby prosto z fabryki wyjechalo mimo ze 20 lat przekroczylo. Poldka (zaraz uslysze zapewne o polskich wyrobach samochodopodonych ;)) przez zime podzarla sol tak ze nastepnej ogrzewanie wylaczylem i temperatura nie przekroczyla powyzej zera

Jaki ja wniosek wyciagnalem?

Gdybym mial okazje budowac jeszcze raz to tylko wiata. Nie trzeba skrobac (sadz nie osadza sie bo zatrzymuje ja wiata - sprawdzone empirycznie :) ) a koszty bez porownania mniejsze i nie jest prawda ze trzeba fundament robic - moze byc to lekka kkonstrukcja drewniana na slupach - jak ktos chce moga byc to slupy fundamentowe zaglebione ponizej przemarzania gruntow ;)

Jareko - masz rację. Ale garaż spełnia też inną rolę - trochę magazynu, trochę małego warsztaciku. Tego w wiacie nie zrobisz!

Z jednym się zgodzę - garaż li i jedynie nie ogrzewany! Teoria z solą jest słuszna - ale w przypadku samochodu większe znaczenie mają duże amplitudy temperatur. + 15 stopni w garażu, -20 stopni na dworze. Ampltuda około 35 stopni. A blacha pracuje (rozszerzalność cieplna). Pojawiają się mikro-pęknięcia lakieru i wierzchniej warstwy blachy, dodatkowo słone otoczenie i po kilku latach ślioczne rdzawe wykwity!

Dużo by o tym pisać. Nie wspomnę o akumulatorze, któy w tych warunkach szybciej się "skończy"

A dlaczego nie rozważacie garażu w piwnicy. Przecież w tym wypadku odpadają koszty dachu i połowy ścian ( fundament i tak przecież wykonujecie). Pozostała ściana nie wymaga elewacji i ocieplenia ( ok 70 zł/m kw). Nie jest potrzebne ogrzewanie a i tak temperatura jest powyżej zera (posadzka poniżej strefy przemarzania). A i inne pomieszczenia da się wygospodarować w piwnicy ( pralnia, suszarnia, kotłownia, pokój hobby.....).

A dlaczego nie rozważacie garażu w piwnicy....

Teoretycznie ma to ekonomiczne uzasadnienie ale..... Mialem garaz w piwnicy, temperatura faktycznie powyzej zera nawet jak grzejnik i zakrecilem ale.....mimo wszystko odradzam. To odsniezanie, to posypywanie sola bo slizgawica i wyjechac nie sposob, to dodatkow duze obciazenie dla silnika zanim temperature pracy osiagnie

Garaz w piwnicy owszem na malej dzialce jesli jzu ktos chce ale na duzej????

Ja imo wszystko pozostalbym przy wiacie a co da narzedzi i innych szpargalow ktore ukryc trzeba predzej zbudowalbym drewniana pakamerke na nie niz zagracal garaz

Jak masz pomieszczeń gospodarczych pod dostatkiem to garaż ma sens, nietety Manuela ma bardzo mało pomieszczeń technicznych i stąd adaptacja garażu na to pomieszczenie. Może jak się pozbędę połowy przydasi to i auto wejdzie. Na razie żal, bo nie wiadomo, co się jeszcze po budowie przyda.

Jeszcze jedna sprawa ...moze blaha, ale chyba nieporuszona tutaj ....

Wjazd do wiaty jest za free ...a za garaz (wolnostojacy!) trzeba placic podatek. I to podatek taki jak za pomieszczenia gospodarcze ---> czytaj duzo wyzszy niz za dom (chyba?? 10 krotnie wyzsza stawka za m2 garazu od stawki za m2 domu).

Wprawdzie to tylko ok. 40 zl miesiecznie, ale rocznie juz 500 zl.

Yoric

w projekcie mam garaż w bryle i tak zbuduję. Lubię majsterkować i będę tam miał mały warsztacik, przechowalnię rowerów i drobnego sprzętu ogrodowego.

Jednak od czasu kiedy zacząłem mysleć o domu sporo czytałem i na dzień dzisiejszy uważam, że są to często nieuzasadnione koszty i dziś starałbym się "poradzić sobie" wiatą. Te ok 25 tys zł za garaż w przypadku długoterminowego kredytu łatwo zamienia się w 50 tys zł do spłacenia, a to już chyba ma silniejszą wymowę. Wiatę możemy wybudować później i w ten sposób odciążyc budżet w pierwszym etapie inwestycji.

Niemniej jednak decydując się na wiatę trzeba pamiętać o miejscu na te wszystkie inne rzeczy które przeważnie w nim stoją tj kosiarka, rowery itp.

Co do garaży na dwa samochody to argumentacja "za" jest już bardzo naciągana.

A ja mam i wiate i garaż. 2 lata temu kupiłem rozpoczętą budowę domu z garażem na jeden samochód, więc na drugi zbudowałem wiatę. Garaż się przydaje nie tylko jako garaż ale też jako pomieszczenie na różne rzeczy. To czy trzeba skrobać szyby ( a w zasadzie szybę przednią) zależy od tego jak się zaparkuje, tzn. czy przednią szybą na zachód, czy na wschóch (czy sie do wiaty wjedzie przodem czy tyłem). Przy wiacie ważne jest odpowiednie jej usytuowanie względem stron świata równierz z powodu wiatru. Czasem przy otwieraniu drzwi wiatr je wyrywa i mogą uderzyć o ścianę - z tego powodu miałem już dwie robótki u lakiernika.

• 3 weeks później...

Dziękuję z za wszystkie podpowiedzi!

Zarówno wiata i garaż mają swoje wady i zalety.

Powoli zaczynam przekonywać się do garażu. Co prawda odstrasza mnie cena jego budowy. Ale w domu nie będzie miejca na przechowywanie rowerów, kosiarki i narzędzi, i mały składzik jest potrzebny.

Dziękuję jeszcze raz wszystkim Forumowiczom i życze powodzenia w realizacji marzeń :D

Jeszcze jedna sprawa ...moze blaha, ale chyba nieporuszona tutaj ....

Wjazd do wiaty jest za free ...a za garaz (wolnostojacy!) trzeba placic podatek. I to podatek taki jak za pomieszczenia gospodarcze ---> czytaj duzo wyzszy niz za dom (chyba?? 10 krotnie wyzsza stawka za m2 garazu od stawki za m2 domu).

Wprawdzie to tylko ok. 40 zl miesiecznie, ale rocznie juz 500 zl.

Yoric

Yoric, czy za wolnostojącą wiatę nie płaci się żadnego podatku?