ania303 01.06.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Witam . Mieszkanie około 55 m, mieszkają 2 dorosłe osob. W budynku nie ma i nie będzie raczej gazu. Czym grzać wodę w łazience i kuchni ? co jest tańsze w eksploatacji ? Przepływowy podgrzewacz czy bojler elektryczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 01.06.2005 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 hmmm....ja mam bojler...ale szczerze mówiąc, to nie wiem ile mnie kosztuje,bo korzystam również z ogrzewania elektrycznego i wielu innych urządzeń - 74 m2.Myślałam nad przepływowym podgrzewaczem , ale....okazało się, że to nie jest prosta decyzja. Są różne podgrzewacze o różnej mocy, a do tego trzeba wziąć jeszcze pod uwagę odległość od podgrzewacza do różnych punktów np. łazienka - prysznic, kuchnia - zlew. W moim układzie powinnam mieć dwa. Myślę, że jakiś elektryk/hydraulik lepiej to wyjaśni. pozdrawiam - ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 01.06.2005 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Cena podgrzanej wody mniej wiecej jednakowa, ale charakterystyka obu rozwiazan jest zupelnie inna. Zastosowanie zalezy od mozliwosci technicznych i oczekiwan, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 02.06.2005 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 W skrócie - bojler grzeje cały czas (jeśli jest włączony) i utrzymuje temp.w zbiorniku. W związku ze strata ciepła,co jakis czas musi sie włączyć (ważny jest tez producent - bo może byc taniej i drożej - np galmet/elektromet ma strate ciepła sporo wyższą niz np biawar,ale biawar jest droższy). W przepływówce włącza sie on tylko w momencie odkręcenia wody i jej ruchu w urządzeniu. Może bardziej tu trzeba spojrzec na komfort niż na koszty. Przy przepływówce ilość wody jest dość ograniczona (przy np 3 kranach jest kłopot z gorącą wodą ,podobnie napełnianie wanny - trwa i trwa) ,a w bojlerze masz zapas gorącej wody w ilości... litrów( w zależności od wielkości - im większy tym lepszy) natychmiast do użycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alana 24.07.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 (edytowane) To ja się w takim razie podepnę pod temat. Do tej pory byłam przekonana że w mieszkaniu zamontujemy bojler 80L. Niestety ostatnio ktoś zasiał w mojej głowie wątpliwości w tej kwestii i dał do myślenia. Czytam i czytam ale nic nie rozumiem dlatego proszę Was o pomoc, wytłumaczcie babie, tak na chłopski rozum, co w moim przypadku będzie bardziej ekonomiczne. A tak to wygląda - mieszkanie 52 m2, na razie 2 osoby korzystające w zasadzie tylko z prysznica 2 razy dziennie (kąpiel w wannie raz na pół roku), w przyszłości bobas. Umywalka w łazience, druga w WC i zlew. Początkowo myśleliśmy o bojlerze 80l w łazience i 5l w kuchni. Teraz rozważamy podgrzewacze przepływowe - jeden wielopunktowy na łazienkę (prysznic /2 x umywalka) i jeden jednopunktowy pod zlew. Instalacja 3fazowa. Gdyby były potrzebne dodatkowe informacje proszę pytać Z góry dziękuję za pomoc Edytowane 24 Lipca 2011 przez alana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts