Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REMONT PIWNICY

Recommended Posts

Wiosną tego roku postanowiłem zrobić remont piwnicy, a żeby było taniej postanowiłem zrobić go samemu, a nigdy tego nie robiłem. Dlatego mam kilka pytań dotyczących tego remontu:

Czy na samym początku radzicie zerwać stare wapno ze ścian - ostatnio malowane 12 lat temu i sama odpada.

Czy jeżeli zerwę farbę to trzeba czymś zagruntować i ile razy?

Czy na ten grunt można bezpośrednio kłaść farbę i jaką farbę poradzicie - nie ma tam raczej ogrzewania tylko 2 zaizolowane rury przechodzą pod sufitem więc zimą nie jest tam najcieplej jednak 5-7 stopni powyżej zera. Ile razy pomalować ściany? Pomimo izolacji i odwodnienia ściany namakają po zimie jak je pomalować?

Jaką farbą należy pomalować rury?

W ścianach znajduje się wiele otworów po kołkach rozporowych - w jaki sposób je zakleić?

Czy gładzilibyście ściany, czy zostawili tak jak jest - nie są nadzbyt krzywe tylko trochę chropowate.

Jaką farbą pomalować podłogę?

Za duzo pytan naraz. Stara powloke na pewno trzeba zerwac (znaczy jej lużne odpadające fragmenty. W piwnicy dobrze jest sciany zabialkowac wapnem (zabija plesnie i bakterie) ale uwaga - z wapnem z dala od rur miedzianych. Dziury po kolkach zagipsowac - radze wziac gips szpachlowy (wolniej schnie, z budowlanego po 10 minutach robi sie twarda klucha i nie da sie nim pracowac, trzeba rozrobic nową porcję) Rury metalowe rzecz jasna malowac farbami do metalu - jak masz duzo wolnego czasu, to najpierw oczyscic, potem odrdzewic/odtłuscic, potem grunt, a na koncu emalia. Jezeli nie, to tylko przejechac druciana szczotką i odkurzyć sucha szmata, a potem 1-warstwowo farbą typu Hammerite, albo inny einfachowy preparat tego typu.

Sciany po zalepieniu otworów i zabieleniu wapnem przejechac podkladem (np "UniGrunt") i malowac - w piwnicy wystarczy najpopularniejsza emulsja ("Jedynka", "Snieżka", etc). Zalezy tez czy poprzednio byla tam farba tzw sucha - kredowy proszek mieszany na miejscu z wodą - na takie farby raczej nie powinno sie dawać nowoczesnych emulsji, bo się wszystko razem może złuszczyć. Lepiej zdrapać wszystko co stare do zera.

Na koniec podloga - zalezy co na niej jest (drewno, goły beton, lastryko,)?

Czy na samym początku radzicie zerwać stare wapno ze ścian - ostatnio malowane 12 lat temu i sama odpada.

do wapna trudno cokolwiek "przyczepic", tym bardziej jesli, samo sie sypie, nalezy je bezwzglednie usunac ze sciany, Mozna to zrobic szczotka druciana. :wink:

Czy jeżeli zerwę farbę to trzeba czymś zagruntować i ile razy?

zdecydowanie tak, aby wyrownac chlonnosc podloza, zredukowac ja, oraz wzmocnic podloze, i zwiazac resztki wapna. polecam Atlas Uni-grunt

Czy na ten grunt można bezpośrednio kłaść farbę i jaką farbę poradzicie - nie ma tam raczej ogrzewania tylko 2 zaizolowane rury przechodzą pod sufitem więc zimą nie jest tam najcieplej jednak 5-7 stopni powyżej zera.

tak, na w/w grunt mozna malowac bezposrednio farba, zreszta jak na kazdy prawie grunt

Ile razy pomalować ściany? Pomimo izolacji i odwodnienia ściany namakają po zimie jak je pomalować?

po zagruntowaniu, 2 powinno wystarczyc, Jednak piszesz ze sciany namakaja, o tu zaczyna sie problem, bo skoro nammakaja, to izolacji nie ma. :roll: Mokre sciany to grzyb, plesn, wigoc, jednym slowem, trzeba najpier zapobiec przenikaniu wody w sciany. Od wewnatzr raczej tego sie nie da wykonac. Konieczne bedzie odkopanie scian od zewnatrz, osuszenie, i wykonanie jeszcze raz izolacji pionowej (poziomej?). Wiaze sie to juz z kosztami, ale innej rady nie ma.

Jaką farbą należy pomalować rury?

jak kolega pisal wyzje, oczyscic, podklad, i jakas emalia zewnatrzna, jesli sa to rury z ciepla woda, dobra inwestycje bedzie specjalna farba do kaloryferow, ktora nie zolknie (znaczy zolknie tylko woooolniej :wink: ).

W ścianach znajduje się wiele otworów po kołkach rozporowych - w jaki sposób je zakleić?

Gipsy nie polecam, tym bardziej jesi jest to piwnica, gips strasznie chlonie wode, mozesz to zrobc zaprawa murarska.

Czy gładzilibyście ściany, czy zostawili tak jak jest - nie są nadzbyt krzywe tylko trochę chropowate.

Ja bym wykonal gladz, bo ubie miec wszytsko ladne i rowne :wink:, ale bez oszuszenia scian, to nie ma co sie za to brac, bo gladz odlezie. kwestia czasu

Jaką farbą pomalować podłogę?

a czy podloga ma izolacje przeciw kapilarnemu podciaganiu wilgoci ?? czy jest wilgotna ? jesli tak, to tez bez wykonania izolacji nie ma sie co brac za jaka kolwiek jej renowacje. Gdy wysokosc pomieszczenia pozwala mozna izolacje wykonac bez skuwania starej wylewki i na nia ulozyc

- papa termozgrzewalna podkladowa

- wylewka + wlokna jako zbrojenie

warto tez ulozyc izolacje termiczna w tedy na ppe dajemy:

-folia, a zeby styropian sie nie rozpuscil (chyba ze papa modyfikowana SBS w tedy bez foli)

-styropian FS 20

- folia

:)

trudno teraz wszystkie szczegolo wszystkiego opisac, ale jak cos niejasne pytaj :)

podłoga to goły beton, czyli starą farbę zdrapię pomaluję wapnem, unigruntem a na końcu emalią, podejrzewam że podobnie należy zrobić z sufitem.

czym proponujesz odtłuścić rury (nie chcę wyjść na głupka w sklepie)

poza tym mam zamiar na inny kolor pomalować ściany a sufit i podłoga na inny (taki sam) chciałem także zrobić taki fajny efekt we wnęce okienek jak się robi np ściany lososiowe a wnęki białe. Czy zrobić to na biało czy np. na kolor sufitu i podłogi??

bo w ogóle to zamierzałem sufit i podłogę na zielono, ściany na żólto a rury na czerowno a dodatkowo regał (bo mam taki skręcany z metalowych kątowników) na niebiesko :-) żeby było ładnie i kolorowo bo tam całe życie było biało i teraz mam taki fajny zamysł i sie do tego zaparłem a po maturze mam trochę wolnego ...heh

a tak w ogólę to bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, bardzo mi pomogłeś :-)

dobra pomalujesz, ale ta wilgoc to mnie niepokoi, bo jak sciany zamakaja to efektem malowanie nie nacieszysz zbyt dlugo, ponaddto jakie kolwiek rzeczy tam przechowywane beda niszczec: gnic rdzewiec... :roll:

z sufitem tak samo jak z scianami sie obchodzisz :wink: a i przy usuwaniu tego wapna, zainwestuj w jakas maske, chocby taka za are zl z marketu, bo ja kiedys sie tak urzadzilem ze przez tydzien oddechu nie moglem zapac :wink:

kolory wybierz jak Ci sie podobaja :) mi sie tez nie podobaja pomieszczenia cale na bilao wymalowane :wink:

rury mozesz odtlusic nawet jakims rozpuszczalnikem, :)

ściany na pewno są zaizolowane ale podejrzewam, że zamakają od tego, że po zimie woda spływa z górki za domem

papa była kładziona (w zasadzie poprawiana) kilka lat temu przy okazji ocieplania (termomodernizacji :D ) domu i wyiany elewacji

zastanawiam się na dodatkowym drenarzem przy ogrodzeniu z tyłu ale to trzeba ogródek rozkopywać :-?