Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile was kosztował dach.

Recommended Posts

Dostałem ofertę z firmy która ma mi postawic cały dach łącznie z więźbą. pokryciem papą, dachówka ceramiczna Jungmaier, rynny, okna dachowe itd. Dach ok 230m2, kopertowy, 6 okien dachowych, dwie lukarny. Wygląda na to ,że będzie mnie to kosztowało pow 50tys zł. Jle płaciliście za swoje dachy, czy to naprawdę tyle kosztuje?

Witam !!!!

Ja dopiero będę płacił na jesieni za dach 250 mkw . Robocizna (więźba , folie ,pokrycie dachówką ,rynny ,7 okien dachowych ,obróbki ) to będzie 10 tyś zł . Materiały na więźbę około 8 tyś zł ,materiały na pokrycie około 15 tys zł ,okna dachowe około 8tys zł = 41 tys zł niestety .

pozdro D.RZ

Dach dwuspadowy, powierzchnia ~240m2, dwa okna połaciowe, wyłaz dachowy, portyk nad wejściem, daszek nad balkonem (dom z garażem dobudowanym czyli jakby dwa dachy). Zakres prac foliowanie, łaty kontrłaty, pokrycie, okna, obróbki, rynny czyli wsio (bez podbitki). Dla blachy (bratex, okna Fakro, rynny plastic) wycena ok. 25tys. Dla dachówki (najtańszy koramic, okna Velux, rynny stal Lindab) wycena ok. 35tys.

Dach ok.315m2.

Euronit ,4 okna Roto 78*140,orynnowanie,folia,blacha,ułożenie z obróbkami kominów,deski czołowej itp,na gotowo,super ekipa-całość 33,000 brutto

więźba+łaty kontrłaty ,drewno impregnowane ciśnieniowo,potężne przekroje-13,900

postawienie więźby+elementy do montażu belek(drogie płaskowniki,czwórnik z blachy 1cm na szczyt koperty itp)-6000

Razem 53,000

gm Nieporęt.

Dach łącznie 260m2= nad domem dwuspadowy - dodatkowo mały nad garażem. (zdjęcia możesz zobaczyć w Dzienniku Budowy)

Dwie proste lukarny, cztery okna dachowe + wyłaz.

Ceny:

- więźba (przewymiarowana nawet jak na dachówki) - materiał 7 tys, robocizna 3500;

- folia, ułożenie dachówek, obsadzenie okien, obróbki blacharskie, orynnowanie - 11500 zł;

- materiał na dach (łaty, kontrłaty, blachy, rynny itd - komplet) oprócz dachówek - około 8000 (folia Tyvek Pro);

- okna dachowe velux - ok 4000 zł

- ceny dachówki nie podaję bo specyficzna.

Łącznie bez dachówki: ok 33 tys.

Po prostu w 128 metrowym domu tego dachu jest 106 m2. Nie musialem kupować dachówek skrajnych, bo dach jest siodłowy, gąsiorów było 13,5 mb, palet dachówek 4, ze wzgledu na małą rozpiętość stropow więźba była krokwiowa z krokwiami o dl 4,7 m. W sumie na dach weszło 2 m3 drewna. Fakt, kupowałem materiał z 7 proc. vatem.

Mój dom to dowód, że największe oszczędności robi się na etapie projektowania.

Ja mam dach kopertowy ok.220m2 z dwoma wypustami (lukarnami).

Moje koszty to (jesień2004):

Drewno na wierzbę i strop 9500zł

Dachówka cem. Brass+folia+dodatki+rynny+opierzenie 13500zł z VAT

Klinkier na 3 kominy 700zł z VAT

Robocizna za wszystko bez VAT-u 10500zł

Czyli razem 34200zł. okolice Poznania.

I muszę powiedzieć że jest zrobiony solidnie, mam nadzeje że starczy na długie lata.

Dostałem ofertę z firmy która ma mi postawic cały dach łącznie z więźbą. pokryciem papą, dachówka ceramiczna Jungmaier, rynny, okna dachowe itd. Dach ok 230m2, kopertowy, 6 okien dachowych, dwie lukarny. Wygląda na to ,że będzie mnie to kosztowało pow 50tys zł. Jle płaciliście za swoje dachy, czy to naprawdę tyle kosztuje?

Niestety - w tej wersji wykonania dachu musisz się liczyc z podanymi kosztami. Temat wałkowany od zarania Muratora - im bardziej skomplikowany dach tym więcej kosztuje. Same okna dachowe to 25-30 procent kosztów.

ja jestem przed, ale moja kalkulacja:

'podwojny' dach kopertowy 215m2

material dachowka lub blacha

ceny: material / robocizna

wiezba - ok. 4500pln / 2000pln

pokrycie blacha - ???? / 10zl/m2

pokrycie dachowka - ???? / 20zl/m2

obrobki - ???? / 10zl/mb

kominy (obr) 100zl/szt

okno polac. robocizna - 150zl/szt

cen materialow nie podaje - nie wiem jeszcze jakie beda.

przewidywany calk. koszt ~27k zl brutto =>126zl/m2 dachu dla blachy.

• 1 month później...

jaka papa do papowania deskowanego dachu????

czym imregnować deski do deskowania????

mnie wyceniono dach 240m2 : 4 okna dachowe 1 wyłaz

dachówka Roben angoba miedz, rynny siba, blach Plannja do obróbek

całość materiałów około 23500 DROGO ?????????