Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile was kosztował dach.

Recommended Posts

Dach dwuspadowy ok. 180 m2, ceny sprzed 1 maja 2004

więźba impregnowana (w tym 4 słupy podtrzymujące 2 daszki, w tym 2 modrzewiowe, słupy nie impregnowane ) 7000 zł.

dachówki Braas Frankfurter w tym wykończeniowe boczne, szczytowe, gąsiory, 2 ławy kominiarskie, taśmy kominowe 2, stopnie kom., wyłaz, folia dachowe i wróblówka - 11.250 zł

gwoździe i śruby do mocowanie więźby - 750zł

robocizna (cieśla, czasem jeden pomocnik do cieśli oprócz mego męża) - 2100 zł

Folię i dachówki układaliśmy sami z mężem, czasem pomagali znajomi.

Razem: 21. 100 zł (oczywiście w zaokrągleniu). Dach z kominami (2) wyniósł nas razem 26.000zł.

Witam, dach do obejrzenia pod adresem w podpisie, wiezba drewniana, dachowka betonowa Nelskamp, rynny plastik Marley, ciesla 5000, dekarz 5000, towar ok 13-14000, razem to daje ok 25000 z duperelami, ktore wyszly w trakcie (w sensie ilości)

Jakos mi sie zapomnialo o samej wiezbie... koszt 8000, co razem daje kwote 33000, a nie 25000, sorry...

Witam,

U mnie skończą w sobotę za tydzień bo dachówka nie dojechała na czas (roben sie nie wyrabia) :evil: całość 260m2 kopertowy 2 wykusze +4 okna dachowe fakro

Więżba 6 500Netto

deski 3 500netto

łaty 1 700netto

papa 1000 brutto

gwożdzie itp. 1000 brutto

dachówka falista Roben gąsiory,okna,i wszystko do opierzenia

20 000 brutto

robocizna 13 000 brutto

rynny nicol 3 000 bruuto

Razem 49 700 :(

Tak więc z tego co przejrzałem wątek to w normie

u mnie było tak :w kwietniu wynajeliśmy ekipe do budowy,godna polecenia,niestety od nich dekarz wystraszył sie naszego dachu/niestety nie umiem wklejać zdjęć,ani dać linku,ale jest to mieszko z archipelagu/i nie będzie tego robił.mamy więżbę postawioną i szukaliśmy dekarza/i dalej szukamy/przyszedł pan dekarz,który zaspiewał sobie za nasz dach 13,5 netto,więc stwierdziłam że ma ceny warszawskie,dach to 260m,3 okna dachowe,jeden wyłaz ,dwa wole oka.teraz czekamy na drugą ofertę.

pozdro

Dwuspadowy z wciętym prostopadle garażem też dwuspadowym całość 170 metrów m2 + daszek nad wejściem ok 10m2.

Więźba drewno impregonowane 8m3 5.000,

robocizna ok. 2.500,

dachówka roben czarny antracyt szlachetny cały komplet 10.000,

położenie łat, folii, dachówki i montaż okien 4 sztuk 3.000,

orynnowanie szwedzkie metal powlekany plastikiem 2.500,

okna dachowe fakro x 4 szt 3.500,

razem 26.500,

dach prosty, nieskomplikowany

Pozdrawiam

Nam w kalkulacjach za dach dwuspadowy z dużą lukarną (218m2) wychodzi:

- konstrukcja + robocizna 8000

- deskowanie + papa + robocizna ok. 4500

- okna połaciowe x5 ok. 7500

- dachówka ułożenie - w przedziale 3000-4000 (a sama dachówka + rynny jakieś 27000, ale będzie creaton, więc to podwyższa cenę)

No i wychodzi jak nic 50 000, a gdzie jeszcze ocieplenie poddasza, podbitka, instalacja odgromowa itp :x

Po prostu w 128 metrowym domu tego dachu jest 106 m2. Nie musialem kupować dachówek skrajnych, bo dach jest siodłowy, gąsiorów było 13,5 mb, palet dachówek 4, ze wzgledu na małą rozpiętość stropow więźba była krokwiowa z krokwiami o dl 4,7 m. W sumie na dach weszło 2 m3 drewna. Fakt, kupowałem materiał z 7 proc. vatem.

Mój dom to dowód, że największe oszczędności robi się na etapie projektowania.

Gratuluje pomysłu i dobrego wyboru architekta. Czy coś byś jeszcze zmienił ? Warto wskazać innym gdzie można rozważnie zaoszczędzić.

romka : Za całośc tj.postawienie więźby, folia dachowa, ołatowanie, obróbka kominowa, 2 kosze,wybudowanie lukarny, położenie dachówki, zamontowanie 4 okien połaciowych, orynnowanie -październik 2004r- 9 000zł, wydawało mi się, że to rozsądna propozycja, ponadto mam ich " pod ręką" - , skończyli w 3 tygodnie... ale było kilka "przebojów" i dopiero " męska" rozmowa/ czytaj odpowiednio skonstruowana "wiącha" / spowodowała niezbędne poprawki i rozstaliśmy się jak przyjaciele :D Przed wzięciem tej ekipy oglądałem kilka ich dachów/karpiówka/ no i teraz mam prównanie sąsiadów obok... na plus :D