Gość M@riusz_Radom 02.06.2005 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Tytuł trochę wojowniczy, ale chyba na miejscu Otóż pisze do mnie coraz więcej ludzi w sprawie projektu, którego schemat mam umieszczony na naszej prywatnej stronce. Projekt wydaje się dość funkcjonalny a co najważniejsze nie powinien być drogi w budowie. Problem w tym, że drugi faworyt silnie pogdryza jego pozycję. Niżej podaję linki do obu projektów 1) http://www.dobry-dom.pl/proj.php?kategoria=pi%EAtrowe&kategoria_pow=do100&numer=457&kategoria_dzial=1 2) http://www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-21.12 I teraz rodzą się w głowie dwa pytania 1) Który powinien być tańszy w realizacji (zakładając wykończenie tylko parteru) 2) Który jest ustawniejszy Obydwa się zmieszczą na działce. W projekcie drugim zrezygnowalibyśmy z balkonu a w 1 oddzielili kuchnię od pokoju dziennego. Do czasu kiedy mieliśmy tylko projekt nr 1 to bylismy prawie zdecydowani, odkąd pojawił się projekt nr 2 życie stało się skomplikowane a wybór wcale nie taki pewny Jakie są Wasze zdania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karin 02.06.2005 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Drugi projekt ma mniejszy dach, mniej otworów, gabarytowo tez mniejszybedzie tańszy w wykonawstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 02.06.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Zabrakło jednej waznej informacji - drugi projekt ma dokoptowany garaż, także w sumie powierzchnie użytkowe wychodzą na podobnym poziomie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 02.06.2005 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Z punktu widzenia "głupiej kobiety" ten drugi po prostu jest ładniejszy. Wiem, że to nie jest podstawowe kryterium wyboru, ale ja dla mnie domek jest prawie doskonały. Sami zastanawiamy się nad wyborem tego właśnie projektu z niewielkimi przeróbkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 02.06.2005 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Tzn co chciałabyś przerobić ? Mam wycenę "wiekszego brata" tj projektu 20.12 - 190.000 brutto. Ten powinien być ciut tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 02.06.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Zmiana najmniejszego kalibru to rezygnacja z balkonu. Kolejne nie wiem, czy realne : 1)wysunięcie klatki schodowej w stronę ogrodu i zamiast schodów zabiegowych, takie z powiększonym spocznikiem (miejsce na fotel, duże okno) - to ze względu na specyfikę działki 2)dobudowa garażu, ale takiego z możliwością wykorzystania poddasza Zapewne te zmiany będą wymagały kolejnych (okna!!!), ale jak do tej pory nie udało mi się znaleźć nic bardziej dopasowanego do naszych potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 02.06.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 http://postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-21.12a To może to ? Z tym, że mi bardziej odpowiada garaż usytuowany mniej więcej "w środku" ściany a nie równo z czołem budynku. Nawet kosztem rezygnacji ze stryszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 02.06.2005 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 W obu projektach nie podoba mi się kszatł sypialni na górze. Sprawiają wrażenie długich a wąskich. Ciekawe jak wysoka jest ścianka kolankowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 02.06.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Pojęcia nie mam jaka jest wysokość ścianki kolankowej. Natomiast z założenia mala sypialnia miałaby być dla nas a większe pokoje dla dzieciaków - będa potrzebować pewnie więcej miejsca. I tak większą część dnia będziemy spędzać "na dole" więc rozmiar sypialni nie jest aż tak wazny. W końcu tam się idzie głównie spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 02.06.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Też mam na myśli garaż dobudowany po środku. I dlatego trzeba by wydłużyć domek o jakiś 1 m w lewo, żeby nie zmniejszając metrażu naszej sypialni (też wybieramy tę mniejszą), zrobić dojście do pokoiku nad garażem. Sama się zastanawiam, czy tych zmian nie za dużo i w dalszym ciągu poszukuję rozwiązania idealnego (projekt indywidualny chyba jednak za drogi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 02.06.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 hm.. na początku myślałam, że przeróbki niewielkie, ale to przecież całą konstrukcję dachu trzeba będzie zmienić To świadczy tylko o tym, że jeszcze bardzo mało wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fprefect 03.06.2005 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Witam to ja jeszcze zamieszam, bo mnie się bardzij podoba na ten przykład to: http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=295 jakies taki zgrabniejszy ten domek, a funkcja chyba ta sama... Pozdrawiam i życzę udanych wyborów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 03.06.2005 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Ja wybralabym projekt drugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baryka 04.06.2005 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 ja też drugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rytunia 05.06.2005 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 drugi + garażw pierwszym daleko do kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 06.06.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Khm, czyli tak jak myślałem projekt nr 2 będzie miał zdecydowanie więcej głosów "za". A co sądzicie o kosztach? Będą porównywalne w przypadku tych dwóch projektów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 07.06.2005 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Oglądałem gdzieś ostatnio projekt Muratora D44 czy D044.Spodobałby Ci się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 07.06.2005 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Głosuję na drugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 08.06.2005 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 D44 jest faktycznie ciekawy, rozmawialismy o nim z Anetą ale ostatecznie stanęło na tym, że garaż konieczie musi być po prawej stronie - ucierpiałoby na tym doświelenie schodów. Dodatkowo szerokość - musimy mieć projekt o szerokości max 8.5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 09.06.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Jeden z forumowiczów podesłał mi wycenę domku z nr 2 - 190.000 Netto Jakby odjąć od tego jakieś 20% - budując systemem gospodarczym - to kwota jest całkiem przystępna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts