Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wojna projektów, starcie pierwsze ! Dom do 110m2 użytkowej

Recommended Posts

Gość M@riusz_Radom

Tytuł trochę wojowniczy, ale chyba na miejscu ;) Otóż pisze do mnie coraz więcej ludzi w sprawie projektu, którego schemat mam umieszczony na naszej prywatnej stronce. Projekt wydaje się dość funkcjonalny a co najważniejsze nie powinien być drogi w budowie.

Problem w tym, że drugi faworyt silnie pogdryza jego pozycję.

Niżej podaję linki do obu projektów

1) http://www.dobry-dom.pl/proj.php?kategoria=pi%EAtrowe&kategoria_pow=do100&numer=457&kategoria_dzial=1

2) http://www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-21.12

I teraz rodzą się w głowie dwa pytania

1) Który powinien być tańszy w realizacji (zakładając wykończenie tylko parteru)

2) Który jest ustawniejszy

Obydwa się zmieszczą na działce. W projekcie drugim zrezygnowalibyśmy z balkonu a w 1 oddzielili kuchnię od pokoju dziennego.

Do czasu kiedy mieliśmy tylko projekt nr 1 to bylismy prawie zdecydowani, odkąd pojawił się projekt nr 2 życie stało się skomplikowane a wybór wcale nie taki pewny ;)

Jakie są Wasze zdania ?

Zmiana najmniejszego kalibru to rezygnacja z balkonu.

Kolejne nie wiem, czy realne :oops: :

1)wysunięcie klatki schodowej w stronę ogrodu i zamiast schodów zabiegowych, takie z powiększonym spocznikiem (miejsce na fotel, duże okno) - to ze względu na specyfikę działki

2)dobudowa garażu, ale takiego z możliwością wykorzystania poddasza

Zapewne te zmiany będą wymagały kolejnych (okna!!!), ale jak do tej pory nie udało mi się znaleźć nic bardziej dopasowanego do naszych potrzeb.

Gość M@riusz_Radom

Pojęcia nie mam jaka jest wysokość ścianki kolankowej.

Natomiast z założenia mala sypialnia miałaby być dla nas a większe pokoje dla dzieciaków - będa potrzebować pewnie więcej miejsca.

I tak większą część dnia będziemy spędzać "na dole" więc rozmiar sypialni nie jest aż tak wazny. W końcu tam się idzie głównie spać ;)

Też mam na myśli garaż dobudowany po środku.

I dlatego trzeba by wydłużyć domek o jakiś 1 m w lewo, żeby nie zmniejszając metrażu naszej sypialni (też wybieramy tę mniejszą), zrobić dojście do pokoiku nad garażem.

Sama się zastanawiam, czy tych zmian nie za dużo i w dalszym ciągu poszukuję rozwiązania idealnego (projekt indywidualny chyba jednak za drogi :cry: )

Gość M@riusz_Radom
Khm, czyli tak jak myślałem projekt nr 2 będzie miał zdecydowanie więcej głosów "za". A co sądzicie o kosztach? Będą porównywalne w przypadku tych dwóch projektów ?

Gość M@riusz_Radom
D44 jest faktycznie ciekawy, rozmawialismy o nim z Anetą ale ostatecznie stanęło na tym, że garaż konieczie musi być po prawej stronie - ucierpiałoby na tym doświelenie schodów. Dodatkowo szerokość - musimy mieć projekt o szerokości max 8.5m ;)

Gość M@riusz_Radom

Jeden z forumowiczów podesłał mi wycenę domku z nr 2 - 190.000 Netto

Jakby odjąć od tego jakieś 20% - budując systemem gospodarczym - to kwota jest całkiem przystępna...