Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z ozdobną wierzbą

Recommended Posts

Mam następujący problem:

W zeszłym roku kupiłem ozdobną wierzbę - taki biało-zielony "wiecheć na patyku". Ten wiecheć był zaszczepiony na pieńku. Rosło sobie toto fajnie, było podlewane, zadbane, brak pasożytów. Niedawno zauważyłem, że zaczyna tracić liście na końcach gałązek zaczyna schnąć i tracić liście. Rzecz w tym, że jednocześnie na pniu zaczęły pojawiać się gałązki z liśćmi, które są w doskonałej kondycji i nie zdradzają żadnych negatywnych objawów. Wygląda to tak, jakby przeszczepiona góra została "odrzucona", a pieniek rozwijał się w najlepsze.

Spotkaliście się kiedyś z czymś takim ?

Te odrosty z pnia trzeba odrywać, bo to osłabia rośline (tak mówiono mi w szkółce) poza tym wierzbe trzeba przycinac, szczególnie tę dwubarwną, ponieważ tylko świerze przyrosty są jasne, później zielenieją.

Ja przyciełam wiosną wszystkie gałązki o 1/3 dlugości, teraz ma piękne prawie różowe końcóweczki.

pozdr

skrzat

Te odrosty z pnia trzeba odrywać, bo to osłabia rośline (tak mówiono mi w szkółce) poza tym wierzbe trzeba przycinac, szczególnie tę dwubarwną, ponieważ tylko świerze przyrosty są jasne, później zielenieją.

Odrosty oberwać, gałązki przyciąć o 20 cm... Toż mi, kurna, sam pieniek zostanie ! :evil:

Mi jest wszystko jedno, czy ta wierzba biędzie biała, zielona, czy może różowa w żółte kaczorki. Byleby nie schła !

Zygmor

u mnie tez sa takie objawy...jak mam ostro przyciac jak one sa długosci okolo 20 cm????

Tesko - chyba masz najbardziej schorowany ogródek :wink:

Ale do rzeczy przedmówcy mieli racje. Jednak gdy mimo tych zabiegów nadal zasychają nam gałązki to trzeba się im dokładniej przyglądnąć. Dosyć pospolicie na wierzbach występuje parch i zamieranie gałązek wierzby. W przypadku parcha młode liście na szczytach więdną , czernieją i zamierają. Choroba niekiedy postępuje bardzo szybko - w ciągu kilku dni szczyty pędów zamierają - zalecenia to usuwanie chorych części, opadłych liści no i na końcu oprysk choćby dobrze nam znanym Topsinem.

Druga bardzo grożna choroba to zamieranie powodowane przez Cytosporę. Na pędach widać wtedy nekrozy i zgnilznę (suchą) drewana. Zalecenia podobne. A i jeszcze na tych martwych częściach są powiększone przetchlinki.