rchmielewski 02.11.2002 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2002 Mój doradca z jotula doradził mi średnicę rury 10 cm, ponieważ na mniejszej średnicy nie da się zamontować automatyki. Oczywiście najlepiej jest poprowadzić rurę (ja mam zwykłą pcv) przed wylaniem podłogi.Wylot rury musi być min. 30 cm nad gruntem aby śnieg nie "zaczopowł" wlotu powietrza. Rura (u mnie pod kątem prostym) wychodzić powinna na środku wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 02.11.2002 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2002 O jakiej automatyce piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 02.11.2002 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2002 Myślę, że jeżeli jest taka możliwość to rura doprowadzająca powietrze do kominka powinna być z lekkim spadem na zewnątrz budynku w celu odprowadzenia ewentualnej wilgoci, która w takim wypadku wypłynie na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 02.11.2002 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2002 Wskazane jest, aby rura doprowadzająca powietrze do kominka wyprowadzona była od zachodniej (nawietrznej) strony. Zalecany przekrój to 160 mm. Może być PCV. Najważniejsze rzeczy przy montażu kominka to wysokość podłączenia wkładu do przewodu kominowego (ok. 180 cm) i unikanie kątów większych niż 45%. Niedopuszczalne są poziome odcinki i kolanka. Tak usłyszałem na wykładzie w Muratorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YALEW 02.11.2002 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2002 Witam , frapujący to temat ten kominek. W zwiazku z tym mam takie pytanie : w którym miejscu sufitu wyprowadzic ciepłe powietrze doprowadzone z kominka? Dalej czy bliżej okna ? Będę wdzięczny za odpowiedż.A-ha , jeszcze jedno. Chodzi o podłaczenie kominka do przewodu kominowego. Jezeli nie mozna prowadzić poziomych rur , to jak podłaczyc kominek , jezeli komin stoi z boku kominka a przewod odprowadzajacy dym z kominka nalezy podłaczyc do komina przez trojnik 90 stopni. [ Ta wiadomość była edytowana przez: YALEW dnia 2002-11-02 22:26 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 04.11.2002 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2002 odp. Yalew Anemostatem ok. 1m na przeciwko okna, równocześnie starając się aby był to punkt jak najbardziej oddalony od drzwi. Generalizując: jak najdalej od drzwi i w pobliżu okna ok. 1m od niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts