Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OKNA Z SZYBAMI 1,1

Recommended Posts

Od niedawna jestem użytkownikiem okien pcv z szybą 1,1 , mam jednak powazne wątpiwości czy rzeczywiście jest 1,1. Jak mogę sprawdzić czy mam rację, bo niechcę, jeśli sie mylę robić zamieszania w firmie w której dokonałem zakupu ( po telefonicznej rozmowie twierdzą, że jest napewno 1,1). Proszę o poradę.

Często na ramkach międzyszybowych jest napisane np U=1,1. W momencie montażu na szybach powinny byc naklejki z parametrami szyby: rodzaj szyb, wypełnienie, współczynnik przenikania ciepła.

Jeśli nie masz pewności niech dostawca wystawi ci certyfikat lub da kopię faktury lub innego dokumentu np. magazynowego z potwierdzeniem parametrów szyb przez ich producenta.

Napis i koreczki to może zrobić każdy.

Masz dwa wyjścia:

albo przebadać w Instytucie Szkła i Ceramiki i jeśli będzie badane wg nowych norm to daję moje obydwie ręce,że nie ma 1,1 W/m2K

Drugie wyjście mniej wymagające mniej zachodu to zażądaj od nich certyfikatu zgodności z PN, no i oczywiście napomknij o pkt.1

pzdr

1,1 - tak sie przyjelo mowic - jakby producent podal ze ma szybe 1,2 to by nikt od niego towaru nie kupil - tak naprawde to te szyby maja 1,3 [z uwzglednieniem ramki]. faktycznie sa oszusci co sprzedaja zwykle szyby - sprawdz co ci radzi jareko - policz liczbe odbic plomienia zapalniczki - z jednej strony bedzie ich wiecej - czy tam jest argon - to juz trudniej sprawdzic - jak cie to dreczy to zazadaj wynikow badan szyby - ale tu ci moga dac dowolny papier - tak wiec spij spokojnie [ta szyba ma z pewnoscia te 1,3] gorzej jak ma 2,8 [bo i taka moze byc] - jaki producent okien i w jakim systemie sprzedal ci te okna - ja mam liste oszustow - moge to sprawdzic

Bez specjalnych badań można zrobic termowizję. Niestety najtańszą jaką znalażlem to była jakaś ekipa z Lublina (400 pln badanie +koszty delgacji), wersja czarno-biała (wystarcza). Do badań trzeba jednakże zimy temp.pomiaru optimum 2 deg i spokojne powietrze.

Bez specjalnych badań można zrobic termowizję. Niestety najtańszą jaką znalażlem to była jakaś ekipa z Lublina (400 pln badanie +koszty delgacji), wersja czarno-biała (wystarcza). Do badań trzeba jednakże zimy temp.pomiaru optimum 2 deg i spokojne powietrze.

Daj mi namiary na tych "magików" co to przy pommocy kamery termowizyjnej są w stanie określić współczynnik przewodzenia ciepła szyb. :o :o Równie dobrze możesz iść do wróżki efekt identyczny. Wywalisz cztery stówki a oni napiszą cokolwiek i tak przecież tego nie sprawdzisz. Tą metodą NIE DA SIĘ TEGO ZROBIĆ.