owma 02.06.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Od niedawna jestem użytkownikiem okien pcv z szybą 1,1 , mam jednak powazne wątpiwości czy rzeczywiście jest 1,1. Jak mogę sprawdzić czy mam rację, bo niechcę, jeśli sie mylę robić zamieszania w firmie w której dokonałem zakupu ( po telefonicznej rozmowie twierdzą, że jest napewno 1,1). Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 02.06.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 chyba ciężko to będzie sprawdzić, u mnie na szybach była nalepka producenta szyb Starglass i tam były różne zapisy i jeden był K=1.1, na ramce też piszę Termix, więc chyba jest ta ciepła ramka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 02.06.2005 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Często na ramkach międzyszybowych jest napisane np U=1,1. W momencie montażu na szybach powinny byc naklejki z parametrami szyby: rodzaj szyb, wypełnienie, współczynnik przenikania ciepła. Jeśli nie masz pewności niech dostawca wystawi ci certyfikat lub da kopię faktury lub innego dokumentu np. magazynowego z potwierdzeniem parametrów szyb przez ich producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.06.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 powoka niskoemsyjna przy tescie zapalniczka daje inny kolor odbijanego plomienia - fakt powloki mozesz sprawdzic ale czy jest argon czy nie - niestety nie Dawniej byly uzywane koreczki i widac je bylo na ramce - teraz mozna bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 02.06.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Napis i koreczki to może zrobić każdy. Masz dwa wyjścia:albo przebadać w Instytucie Szkła i Ceramiki i jeśli będzie badane wg nowych norm to daję moje obydwie ręce,że nie ma 1,1 W/m2K Drugie wyjście mniej wymagające mniej zachodu to zażądaj od nich certyfikatu zgodności z PN, no i oczywiście napomknij o pkt.1pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 02.06.2005 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 tylko, że koszt badań, telefonów, wolnego dnia, przekroczy Ci zyski jakie daje szyba K-1.1 w porównaniu do K-1.3 przez 10lat. A więc dla spokoju przyjmij, że napewno jest to 1.1 i spokojnie śpij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 03.06.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 1,1 - tak sie przyjelo mowic - jakby producent podal ze ma szybe 1,2 to by nikt od niego towaru nie kupil - tak naprawde to te szyby maja 1,3 [z uwzglednieniem ramki]. faktycznie sa oszusci co sprzedaja zwykle szyby - sprawdz co ci radzi jareko - policz liczbe odbic plomienia zapalniczki - z jednej strony bedzie ich wiecej - czy tam jest argon - to juz trudniej sprawdzic - jak cie to dreczy to zazadaj wynikow badan szyby - ale tu ci moga dac dowolny papier - tak wiec spij spokojnie [ta szyba ma z pewnoscia te 1,3] gorzej jak ma 2,8 [bo i taka moze byc] - jaki producent okien i w jakim systemie sprzedal ci te okna - ja mam liste oszustow - moge to sprawdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 03.06.2005 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Bez specjalnych badań można zrobic termowizję. Niestety najtańszą jaką znalażlem to była jakaś ekipa z Lublina (400 pln badanie +koszty delgacji), wersja czarno-biała (wystarcza). Do badań trzeba jednakże zimy temp.pomiaru optimum 2 deg i spokojne powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 05.06.2005 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 Bez specjalnych badań można zrobic termowizję. Niestety najtańszą jaką znalażlem to była jakaś ekipa z Lublina (400 pln badanie +koszty delgacji), wersja czarno-biała (wystarcza). Do badań trzeba jednakże zimy temp.pomiaru optimum 2 deg i spokojne powietrze. Daj mi namiary na tych "magików" co to przy pommocy kamery termowizyjnej są w stanie określić współczynnik przewodzenia ciepła szyb. Równie dobrze możesz iść do wróżki efekt identyczny. Wywalisz cztery stówki a oni napiszą cokolwiek i tak przecież tego nie sprawdzisz. Tą metodą NIE DA SIĘ TEGO ZROBIĆ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts