anna_d 02.06.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Od dłuższego czasu szykuję się do budowy własnego domu pod Warszawą. Jestem na etapie wyboru projektu i zbierania informacji na temat ceny budowy. Byłam już w pięciu firmach i mam tylko zamęt w głowie. Prosiłabym forumowiczów, którzy już wybudowali domy i w nich zamieszkali, żeby powiedzieli ile ich to naprawdę kosztowało. Prawdobodobnie wybiorę projekt Manuela z Archipelagu i czytałam wiele wątków dotyczących tego domu i nie mogłam znaleźć konkretnej ceny budowy do wprowadzenia. Z góry dziękuje za wszelkie posty z odpowiedziami i myśl, że nie tylko mi pomogą one w wyborze projektu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Witam - juz nie mam siły ............ zresztą nie ważne (pewnie ktoś to zrobi za mnie) Podam Ci kilka manuelowych adresów, bo mam w ulubionych. Też będę budować Manuelkę. Archipelag-Manuela Dziennik budowy - "Manuela" Dom w Puszczy - Dom Barda i Niny To na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 02.06.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Od dłuższego czasu szykuję się do budowy własnego domu pod Warszawą. Jestem na etapie wyboru projektu i zbierania informacji na temat ceny budowy. Byłam już w pięciu firmach i mam tylko zamęt w głowie. Prosiłabym forumowiczów, którzy już wybudowali domy i w nich zamieszkali, żeby powiedzieli ile ich to naprawdę kosztowało. Prawdobodobnie wybiorę projekt Manuela z Archipelagu i czytałam wiele wątków dotyczących tego domu i nie mogłam znaleźć konkretnej ceny budowy do wprowadzenia. Z góry dziękuje za wszelkie posty z odpowiedziami i myśl, że nie tylko mi pomogą one w wyborze projektu domu. ZANIM ZAPYTASZ POSZUKAJ ODPOWIEDZI .... taki tekst widnieje pod Twoim nickiem. Funkcja szukaj ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slack 02.06.2005 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Od dłuższego czasu szykuję się do budowy własnego domu pod Warszawą. Jestem na etapie wyboru projektu i zbierania informacji na temat ceny budowy. Byłam już w pięciu firmach i mam tylko zamęt w głowie. Prosiłabym forumowiczów, którzy już wybudowali domy i w nich zamieszkali, żeby powiedzieli ile ich to naprawdę kosztowało. Prawdobodobnie wybiorę projekt Manuela z Archipelagu i czytałam wiele wątków dotyczących tego domu i nie mogłam znaleźć konkretnej ceny budowy do wprowadzenia. Z góry dziękuje za wszelkie posty z odpowiedziami i myśl, że nie tylko mi pomogą one w wyborze projektu domu. Powtórze się i bez kozery powiem pińcet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 02.06.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Anno, mam nadzieję, że nie podchodzisz w ten sposób, że jeśli ktoś wydał x zł a inny y za dom według tego samego projektu, to u Ciebie powinno być tyle samo albo średnia arytmetyczna. Cena budowy "do wprowadzenia" bardzo zależy od doboru materiałów i konkretnych rozwiązań (standardu wykończenia). Ceny zmieniają się w czasie i są różne w różnych miejscach (szczególnie ceny robocizny). Jedni inwestorzy całą robotę zlecają wykonawcom, inni wkładają dużo własnej pracy. Warunki Twojej działki mogą być zupełnie inne jeśli chodzi o przyłączenie mediów, konieczność nawiezienia ziemi itp. Informacja, że ktoś wydał na Manuelę dokładnie x złotych oznacza tylko tyle, że on właśnie tyle wydał. U Ciebie może być równie dobrze 20-30 % więcej albo mniej. Sorry jeśli to dla Ciebie oczywiste, ale pytanie sugeruje, że niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_d 02.06.2005 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Dziękuję za odpowiedzi, i linki gdzie są podane koszty domów, lecz po przeczytaniu 200 wątków nadal nie wiem ile kosztje dom do wprowadzenia, jest to mniej więcej tak samo jak u fir budowlanych w których byłam, a ja oczekuję prostej odpowiedzi np Manuela w Warszawie 400 000 z podłagami z klepki i glazurami i to jest chyba odpowiedź na którą nie tlko ja byłabym zainteresowana, najbliższa jest moim oczekiwaniom odpowiedź Slacka cytuję "bez kozery powiem pińcset" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_d 02.06.2005 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Oczywiście, że rozumiem, że każdy dom jest budowany trochę inaczej, że koszty przyłaczeń są różne, ale jestem po kilku miesiącach wertowania katalogów, kontaktów z biurami projektowymi i nie mogę znaleźć kompetentnej odpowiedzi. Wydaje mi się, że jeżeli uczestnicytego forum podzielą się faktycznymi ponisionymi przez siebie kosztami to będzie się dodatkowa wiedza np. eliminująca za drogie lub za tanie oferty firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 zastanow sie najpierw na ile realne jest w ogole strzelenie sumy biorac pod uwage chociazby zmiany cen materialow najprosciej bedzie udac sie do jednej dobrej firmy (polecanej - na pewno ktos ci tu cos poleci) i powierzenie jej calej wyceny wtedy bedziesz miala czarno na bialym kosztorys z wyliczeniami co za ile i dlaczego tak drogo..... ten kosztorys powinien ci wystarczyc do celow do ktorych go potrzebujesz ale pamietaj, ze to tylko bedzie zgrubny szkic z dokladnoscia +-30 % (raczej + ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_d 02.06.2005 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Do Agi444 dzięki za świetne linki, z uwagą przeczytałam dziennik Barda , wiem ile uzyskał rabatu na deski, ale nie wiem ile kosztuje go cała budowa domu i wydaje mi się też, że on chyba nie wie (przynajmniej ja się pogubłam w wyliczeniach) . Po za tym nie interesuje mnie tylko Manuela, ale także Dom Pod Orzechem Archona i inne. Myślę, że fajnie by było wiedzieć ile te domy faktyczie kosztowały, a nie znać tylko suchych kosztorysów typu 1500 zł za metr (nie wiadomo jaki zresztą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 02.06.2005 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Na takie pytanie nie ma konkretnej odpowiedzi.Ja zbuduję Manuelę za 250tys a ktoś inny za 400 tys.No i co dadzą Ci te odpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 02.06.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Pattaya - a tak na marginesie, bo chyba o to nie pytałem - w jakiej dzielnicy budujesz ? A co do głównego pytania - z czasem sama się zorientujesz, że takie pytania nie mają racji bytu na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_d 02.06.2005 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Ja nie chcę wycen firm. Ja tylko bym chciała prosić ludzi, którzy wybudowali swoje domy napisali ile to kosztuje w jednym, krótkim poście, żeby nie wertować tyśiąca wątków itd. Po kilku odpowiedziach, znów zaczyna mi się wydawać, że jest to chyba najtrudniejsze pytanie, bo każdy wie (tak jak w firmach budowlanych), ale nie może powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_d 02.06.2005 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Do Pattaji- ja nie chcę wiedzieć za ile zbudujesz ty dom, bo ja naprzykład wiem za ile mogę zbudować dom. Mnie interesuje tylko za ile ZBUDOWAŁEŚ dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 ale uparta jestesjuz ci wielu tutaj pisaloto nei jest problem podac ile kto zaplacilproblem jest po co ci taka odpowiedzskoro ty i tak nie bedziesz wiedziala jak zrobic by miec taka sama cene.... czyli pozwol ze ja ci odpowiemzaplacisz miedzy 200 000 a .....tym ile masz (oczywiscie myslac w gore) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slack 02.06.2005 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Jeszcze tylko dwa zdania....Klamki do okien w Castocośtam są po 2,50. Jeżeli kupisz taką klamkę i mąż ją zamontuje, to koszt operacji wyniesie 2,50. Jeżeli natomiast zlecisz firmie XCompany zamontowanie pozłacanej klamki tytanowo-cynkowo-chromowej to luksus otwierania okna będzie Cię kosztował 250 zł, czyli 100 razy drożej. Pewnie dlatego trudno jest uzyskać precyzyjną cenę tak dużej operacji jaką jest budowa domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_d 02.06.2005 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 W sumie zaczynam już wątpić, może to tylko moja babska ciekowość, może to, że od roku czasu jak się interesuję budowaniem domu nigdy nie mogłam znaleźć takiej odpowiedzi(oprócz moich sąsiedów, którzy zbudowli dom i zamieszkali w nim za 680 000 zł z projektu indywidualnego oczywiście). Wydaje mi się,że jeżeli powstaje ileś takich samych domów i ludzie, którzy je wybudowli napiszą za ile, to będzie to mimo wszystko będzie to podobna cena ( statystyka) i będzie to miła informacja, jeżeli komuś udało się wybudować Manuelę za 210 000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 02.06.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Komuś się pewnie udało, na pewno nie będziesz pierwsza której się uda Jesli jednak większość podanych wycen będzie oscylowała w granicy 250.000 to szukaj oszczędności. Może BK zamiast ceramiki, może blacha zamiast ceramiki Chociaż nie, blacha na Manueli jakoś chyba niespecjalnie by wyglądała.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_d 02.06.2005 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Już kończę z tym uporem i tylko po raz ostatni mówię JA NIE CHCĘ WIEDZIEĆ ZA ILE JA WYBUDUJĘ< CZY TY WYBUDUJESZ - proszę zwrócić uwagę na czas przyszły tylko ZA ILE TY WYBUDOWAŁEŚ I ZAMIESZKAŁEŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rytunia 02.06.2005 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 może ci, co wybudowali i zamieszkali przestali odwiedzać forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_d 02.06.2005 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 A w ogóle to zauważyliście pewną zasadę na tym forum, że ludzie którzy się wybudowali i zamieszkali - znikają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts