Waldon 02.06.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_d 02.06.2005 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 aha i cena domu interesuje mnie tylko cena domu działkę już mam 1400 m2 w Wesołej pod Warszawą wszystkie media kupiona w 2002 roku 190 000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 02.06.2005 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Z drugiej strony może nasi koledzy którzy mają ekipy za 20 tys po prostu kłamią , albo budują totalną fuszerkę. To daje dużo do zastanowienia. Radom - ulica Barlickiego - nowy ciąg domków jednorodzinnych - 7 budynek od ulicy.. Zapraszam na oględziny. Budunek 120mkw z pełnym podpiwniczeniem - ekipa zarobiła prawie 18.000 PLN brutto. Do tego dach - ekipa zarobiła 5000 zł. Wyszło super porządnie. Jak będziesz w okolicach wpadnij na oględziny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2005 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 anna gratuluje samozaparcia i wytrwalosci jestes prawie tak niezlomna w tych poszukiwaniach jak ja bylem (swego czasu) ale naprawde zastanow sie powaznie nad sensem tego pytania a przede wszystkim po co ci odpowiedz? jesli tylko po to aby wiedziec, ze powinno ci wystarczyc, bo komus sie udalo to przeciez popatrz co pisze wiekszosc z nas - "jesli masz troche kasy- to buduj a na reszte sie kasa znajdzie " natomiast jesli chcesz miec gwarancje ze i tobie sie uda zbudowac to nie ma innego wyjscia jak kupic projekt zrobic liste zakupow- spisac ceny znalezc ekipe- wynegocjowac cene itd dopiero wtredy bedzesz wiedziala ile CIEBIE bedzie to kosztowalo ja tez zadalem na tym forum wiele pytan ktore tak na prawde (podobnie jak Twoje) byly tylko po to zadane, aby intensywniej "zyc" budowa a niestety mniej mialy praktycznego zastosowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 02.06.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Z drugiej strony może nasi koledzy którzy mają ekipy za 20 tys po prostu kłamią , albo budują totalną fuszerkę. To daje dużo do zastanowienia. Radom - ulica Barlickiego - nowy ciąg domków jednorodzinnych - 7 budynek od ulicy.. Zapraszam na oględziny. Budunek 120mkw z pełnym podpiwniczeniem - ekipa zarobiła prawie 18.000 PLN brutto. Do tego dach - ekipa zarobiła 5000 zł. Wyszło super porządnie. Jak będziesz w okolicach wpadnij na oględziny... Dobrze Mariuszu, ale czy Ty płaciłeś czy też znasz tą cenę z opowiadań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 02.06.2005 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Brat wypłacał a ja stałem z umową i wykładałem wykonawcy, żeby nie próbował niczego doliczać, bo ja mam tu wyliczone ile musiałby oddać za 2 czy 3 tygodniowy poślizg z terminem Rozstaliśmy się podając sobie ręce czyli nikt do nikogo pretensji nie miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_d 02.06.2005 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Praktyczne zastosowanie jest jedno w linku który podesłałeś, na wiele wypowiedzi jest tylko jedna która mówi o cenie domu wiem, że jeżeli będe miała 240 tys to zamieszkam w takim domu, ale w wiekszości są wypowiedzi typu chcę zbudować dom za 200 tys lub w tym stylu. Dla mnie odpowiedź powinna być prosta - dom Klementynka projekt archipelag ( żeby można było znalęźć w internecie) kosztował mnie 400 000 z podłogami, glazurami, ogrzewaniem. Ale widać na proste pytania najtrudniej odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdziebdzio 02.06.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 anna_d ja moge Ci powiedziec ze do tej pory wydalismy: 1720 projekt, 5300 notariusz, 100000 dzialka (kredyt), 800 mapki, 650 operat, 100 melioracja, 110 wypis i wyrys, 200 wnioski w 'pradzie' i 'wodzie', 2000 adaptacja projetku i usytuowanie na dzialce, 650 ubezpieczenie kredytu, 500 podatek, i jeszcze kilka drobnych oplat (nie pamietam teraz). Z kosztorysu wynika ze domek bedzie kosztowal 260 tys (juz ze wszystkim, bez mebli) bez niczego specjalnego, malo pracy wlasnej, domek z garazem 180 metrow, bardzo prosty w budowie. Domek od zawsze byl naszym wielkim marzenien i jestem pewna ze nam sie uda chociaz sytuacja finansowa u nas malo ciekawa jak na razie ale NIC TO jak mawial moj ulubiony Pan Wolodyjowski! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 02.06.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 "....nie mogłam znaleźć konkretnej ceny budowy do wprowadzenia" Prosze - odpowiedź najprostsza z możliwych - znajdź generalnego wykonawcę który wybuduje Ci dom od A do Z - on Ci poda konkretną cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 02.06.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Brat wypłacał a ja stałem z umową i wykładałem wykonawcy, żeby nie próbował niczego doliczać, bo ja mam tu wyliczone ile musiałby oddać za 2 czy 3 tygodniowy poślizg z terminem Rozstaliśmy się podając sobie ręce czyli nikt do nikogo pretensji nie miał. Mariuszu zwarcam honor aczkolwiek mam pewne wątpliwości co do jakości budowy np. jeśli piwnica to jak zabezpieczona przed wilgocią nie mówię o dysperbicie itp. ale o ewentualnym odwodnieniu lub drenażu, obsypaniu piaskiem a nie gruntem rodzimym. I tu właśnie zaczynają się koszty dodatkowe. Można oczywiście tego wszystkiego nie robić. Można nie dawać podbetonu pod fundament etc. W jednym przypadku będzie to bez znaczenia dla jakości budowy a w drugim może oznaczać katastrofę...... Mieszkam w domu budowanym tak "oszczędnościowo" i dlatego z niego uciekam bo koszty naprawiania fuszerek są ogromne i nie mówię tu o remontach ale o ratowaniu domu. W tym momencie jeśli rozpatrzysz dodatkowe prace okazuje się że 20 tys jest nierealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 02.06.2005 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Mój dom (240m2) do tej pory (stan surowy zadaszony,bez okien i drzwi) kosztował mnie ok.120tys.Projekt nie należy do najprostszych i najtańszych w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_d 02.06.2005 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Dzięki z Zdziebdzio fajnie by było wiedzieć ile Cię będzie kosztował dom gdy się do niego wprowadzisz. NIe interesuje mnie za ile firma chce wybudować dom, tylko ile Cię kosztował dom wybudowany przez firmę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_d 02.06.2005 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Pattaya fajnie by było wiedzieć ile bedzie kosztował Cie dom jak się do niego wprowadzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 02.06.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Mariuszu zwarcam honor aczkolwiek mam pewne wątpliwości co do jakości budowy np. jeśli piwnica to jak zabezpieczona przed wilgocią nie mówię o dysperbicie itp. ale o ewentualnym odwodnieniu lub drenażu, obsypaniu piaskiem a nie gruntem rodzimym. I tu właśnie zaczynają się koszty dodatkowe. Można oczywiście tego wszystkiego nie robić. Można nie dawać podbetonu pod fundament etc. W jednym przypadku będzie to bez znaczenia dla jakości budowy a w drugim może oznaczać katastrofę...... Dlatego zapraszam do oględzin na miejscu Wszystko wykonane w zgodzie ze sztuką budowlaną. Piwnica zabezpieczona folią kubełkową, obmalowana czym się dało - jeśli czegoś nie było w projekcie budowlańcy podpowiadali jakieś rozwiązanie, które następnie było konsultowane z panią kierownik budowy. Jeśli nie miała uwag to pracownicy robili tak jak zalecali. jeśli były jakieś uwagi pani nadzorowała ich pracę. Piwnica obsypana dobrej jakości piaskiem (110 zł za kamaza 12ton) - nie ma potrzeby robić drenażu - grunt nie jest silnie nawodniony. Grunt rodzimy wywieziony po części na naszą działkę a po części rozsypany na działce brata - coby wyrównać. Każdy etap nadzorowany przez panią kierownik budowy Czy 18.000 to tanio? Khm, to 20 krotność średniej płacy w Radomiu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.06.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Dom to nie samochód ,że wersja A kosztuje tyle a B tyle. Njalpeiej byłoby zamówić u kogoś profesjonaly kosztorys a potem próbować różne kombinacje -a le trzeba mieć wybrany projekt. Druga sprawa ,że wybór działki też może w sporym stopniu zmienić wartość inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 02.06.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Pattaya fajnie by było wiedzieć ile bedzie kosztował Cie dom jak się do niego wprowadzisz. Aniu,też chciałbym to wiedzieć.Oceniam,że jestem w połowie wydatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 02.06.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Pattaya - 240mkw toż to prawie pałac Musi być super fajna chałupka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_d 02.06.2005 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Pattaya dzieki za odpowiedź, chciałabym wiedzieć ile kosztował Cię dom gdy się do niego wprowadzisz. Myślę po prostu, że są na tym forum ludzie, którzy wybudowali domy i chcieliby sie podzielić taką wiedzą z innymi. Fajny byłby taki swoisty cennik domów np:Manuela Archipelag 300 000 WarszawaGlx 35 Studio Atrium 400 000 Gdańsksaga ( nie pamietam już firmy, ale ładny dom) 350 000 zł pozwoliłoby to wiedzieć na ile realne są moje marzenia i na ile adekwtne są oferty firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 02.06.2005 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Dlatego zapraszam do oględzin na miejscu Wszystko wykonane w zgodzie ze sztuką budowlaną. Piwnica zabezpieczona folią kubełkową, obmalowana czym się dało - jeśli czegoś nie było w projekcie budowlańcy podpowiadali jakieś rozwiązanie, które następnie było konsultowane z panią kierownik budowy. Jeśli nie miała uwag to pracownicy robili tak jak zalecali. jeśli były jakieś uwagi pani nadzorowała ich pracę. Piwnica obsypana dobrej jakości piaskiem (110 zł za kamaza 12ton) - nie ma potrzeby robić drenażu - grunt nie jest silnie nawodniony. Grunt rodzimy wywieziony po części na naszą działkę a po części rozsypany na działce brata - coby wyrównać. Każdy etap nadzorowany przez panią kierownik budowy Czy 18.000 to tanio? Khm, to 20 krotność średniej płacy w Radomiu.... Mariuszu jak czytam o takich cenach to dosłownie ściska mnie w dołku Chyba przeprowadzę się do Radomia. W Poznaniu nawet nie ma co śnić o takich cenach. Miałam gościa który powiedział, że dom (u nas całość z garażem 170 m kw + 40 m kw piwnica pod garażem) zbuduje za 21 tys, gdy dostał gotowy projekt to cena wzrosła do 40. I co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 02.06.2005 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 "Cwaniaczek" - trzeba szukac innego. Róznica cen może wynikać z regionu w którym jest budowa. Ma chyba silny związek ze "średnią" płacą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts