Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje dom - podzielcie się swoimi doświadczeniami

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Popularne dni

Najaktywniejsi w wątku

Ja nie chcę wycen firm. Ja tylko bym chciała prosić ludzi, którzy wybudowali swoje domy napisali ile to kosztuje w jednym, krótkim poście, żeby nie wertować tyśiąca wątków itd. Po kilku odpowiedziach, znów zaczyna mi się wydawać, że jest to chyba najtrudniejsze pytanie, bo każdy wie (tak jak w firmach budowlanych), ale nie może powiedzieć :(

Jeżeli nawet zasypiemy Cię odpowiedziami z cenami to i tak nie będzie to miarodajne. Rozrzut cen może wynosić od 200 do 500 tysięcy. W zależności od zastosowanych materiałów i stopnia pracy wykonywanej przez "obcych".

Jeżeli masz gotowy projekt to powinno być w nim zestawienie materiałów. Weź takie zestawienie materiałów, odwiedź kilka sklepów i hurtowni, spisz ceny i zrób sobie kosztorys.

ja też chciałam znać koszty realizacji mojego projektu od osób, które wybudowały i zamieszkały,

rozrzut między 100-150 tyś

i nikt jeszcze nie mieszka

ale, gdybym zakładała górną granicę to nigdy nie zaczęłabym budowy( nie zaczęłam jeszcze, ale już jestem bliżej niż dalej)

a tak, być może naiwnie wierzę, że mi się uda

Pattaya - a tak na marginesie, bo chyba o to nie pytałem - w jakiej dzielnicy budujesz ?

Na granicy Radomia i Janiszewa.

Wydaje mi się,że jeżeli powstaje ileś takich samych domów i ludzie, którzy je wybudowli napiszą za ile, to będzie to mimo wszystko będzie to podobna cena ( statystyka)

Tylko Ci się wydaje.Różnica może być 2-3 krotna w ekstremalnych przypadkach.

A w ogóle to zauważyliście pewną zasadę na tym forum, że ludzie którzy się wybudowali i zamieszkali - znikają

Chyba normalne

ZA ILE TY WYBUDOWAŁEŚ I ZAMIESZKAŁEŚ

A co to znaczy?Jeden zamieszka bez mebli na gołym betonie po wydaniu 250tys a drugi dopiero po zawieszeniu obrazów i wsadzeniu kwiatów do wazonu-ten wydał 500tys.

Zrozum Aniu,to bardzo indywidualna sprawa.

Do Markusa - Strasznie bym chciała wiedzieć ile kosztował Twój dom, jest piękny, fajnie zrobiony, i mogłabym np wiedzieć czy dalej mam marzyć, czy brać się ostro do pracy bo jest to w zasięgu moich możliwości. I nie interesuje mnie technlogia, czy klamka taka czy inna - po prostu wiem, że ktoś, gdzieś za tyla zbudował taki dom i ja też mogę

Anno postanowiłam być dokładna i od pierwszych wydatków zapisuję je w Exelu. Teraz czekam cierpliwie na pozwolenie na budowę a więc papierologię mam za sobą. Podam Tobie koszty jakie dotychczas - 13 tys. W tym mapki, projekt indywidualny(bez branżowych), warunki przyłaczy i projekty (woda, kanaliza, prąd- tutaj już do końca z podłączeniem). Jeśli chodzi o media to w drodze a więc nie trzeba ciągnąc - wszystkie nie więcej niż 10 m. Mam nadzieję, że zrobieniem wody i kanalizy zamkniemy się w 20 tys. Jakie będą koszty kolejnych etapów to trudno przewidzieć - miałam już ofertę robocizny stanu surowego za 80 tys, ale mam i za 40 tys. Szukam dalej bo to nadal drogo - sądząc po postach na Forum. Z drugiej strony może nasi koledzy którzy mają ekipy za 20 tys po prostu kłamią :o , albo budują totalną fuszerkę. To daje dużo do zastanowienia.

...Z drugiej strony może nasi koledzy którzy mają ekipy za 20 tys po prostu kłamią :o , albo budują totalną fuszerkę. To daje dużo do zastanowienia...

Chyba masz dużo racji. Np.do glazury zaryzykowałem i zatrudniłem paralityka za 15 zł/m2. Robił 1 dzień, zmarnował 4 m2 płytek, po wielkich nerwach pożegnałem się z nim, poszedłem po rozum do głowy i wystartowałem z normalnym człowiekiem z normalną ceną 25 zł/m2...

Wciornasek, bardzo dziękuję za Twoją wypowiedź, to jest to co jest dla mnie najważniejsze - opierając się na doświadczeniach "forumowych budowniczych" wiedzieć przed rozpoczęciem budowy ile to ich NAPRAWDĘ kosztowało. Życzę Ci jak najszybszej budowy i mam nadzieję, że jak skończysz to podzielisz się swoją wiedzą (arkuszem) z mało wiedzącymi forumowiczami

Przestańcie zrzędzić że cena zależy od tego czy tamtego.

Pytanie było proste. Ile WAS kosztowała Manuela.

Orientacyjnie możesz przyjąć od 1500 - 2000zł za m2 powierzchni użytkowej

Pierwszy próg to niespecjalny standard wykończenia, drugi próg to dobry standard wykończenia.

Generalnie powinnaś oczekiwać że stan surowy otwarty (dach ale tylko kryty papą, bez okien drzwi i instalacji wewnętrznych) w porównaniu do słabego standardu wykończenia (najtańsza wykładzina na podłogach bez drzwi wewnętrznych, bez tynków zewnętrznych ale z instalacjami) to może być nie więcej niż 45% wydatków.