Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja Hepworth samemu ??

lokman

Recommended Posts

Wiem że dużo już było o instalacjach na forum ale interesują mnie głosy forumowiczów, którzy faktycznie sami wykonywali instalacje c.w.u. i c.o. oczywiście bez podłączania pieca (podobno utrata gwarancji). Proszę o opinie na temat tego systemu, skąd projekt wew. instalacji, może inne systemy łatwe w montażu, rozdzielacz czy system trójnikowy ?? Im więcej informacji tym lepiej, może jakieś zdjęcia??

pozdrawiam forumowiczów

Zrobiłem sam na Hepworcie instalację wody, ogrzewania i ogrzewania podłogowego. Nic prostszego - ogrzewanie i wodę robiłem sam, podłogówkę z żoną. Rurki się wciska do złączek i działa. Zrobiłem system rozdzielaczowy wydzielając obwody: łazienka, ubikacja, kuchnia, garaż, kominek, pomieszczenie gospodarcze, ogród. W samej łazience już trójnikowo oczywiście.

Podejście do kotła nie może byc plastikowe - więc mam miedź a reszta już Hep.

Na stronie Hepwortha jest dużo informacji, jak napiszesz przyśla Ci film.

Naprawdę proste.

arecki

Przy podłogówce, o ile chcesz sam zrobić projekt jest troszkę liczenia, ale na stronie Hep są gotowce i przykłady jak policzyć. Samo układanie polega na przypięciu petli rury do styropianu klipsami i podłaczeniu końcowek do rozdzielaczy.

UWAGA nie łączymy/sztukujemy rury w podłodze.

Arecki

Firma Hepwort nie robiła mi projektu. Nie było takiej potrzeby, więc nie wiem, czy zrobiliby za darmo, czy nie.

Mam 6 grzejników "tradycyjnych" na rozdzielaczu, 3 obwody podłogówki razem ok. 150mb na rozdzielaczu, 6 obwodów zimnej wody na rozdzielaczu, 3 obwody ciepłej wody na rozdzielaczu. Dostawca w ramach zakupu wykonał testy ciśnieniowe (wcześniej umówiłem się na wypozyczenie testera, ale woleli zrobic sami).

Ceny, jak znajde faktury, ale cennik jest na stronach Hep (dostałem 16-20% rabatu od cennika oficjalnego).

Arecki

• 1 month później...