radex 02.06.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Ciekaw jestem jakie paliwo będzie najtańsze do ogrzewania domu po zapowiedzianym wzroście akcyzy? Czy ktoś robił już takie symulacje? Oczywiście pomijam gaz ziemny ze względu na ograniczony dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 02.06.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 ja wybieram prad - nawet inwestycyjnie jest tanszy, i wygoda jaka..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slack 02.06.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 kominek z płaszczem i awaryjnie prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 02.06.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 i non stop dokladac do kominka...... - to dobre ale dla emerytow - nie dla mlodych ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slack 02.06.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 i non stop dokladac do kominka...... - to dobre ale dla emerytow - nie dla mlodych ludzi Temat dotyczył najtańszego a nie najwygodniejszego źródła ciepła!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 02.06.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 a ile spalisz drewna przez rok w takim kominku?juz teraz 1mp drewna kosztuje 170zl - mysle ze 3 mp /mies to minimum zima.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slack 02.06.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 a ile spalisz drewna przez rok w takim kominku? juz teraz 1mp drewna kosztuje 170zl - mysle ze 3 mp /mies to minimum zima.... Może kosztuje i 200. Ja mam po 87. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 02.06.2005 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 moze dasz adres... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 02.06.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 a tak serio mysle ze prad bedzie sie stawal coraz bardziej konkurencyjny na rynku - w koncu bedzie u nas tak jak na calym swiecie: bez tankowania, bez kotlowni itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slack 02.06.2005 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 moze dasz adres... Do Ciebie z tranportem pewnie wyjdzie 170 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slack 02.06.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 a tak serio mysle ze prad bedzie sie stawal coraz bardziej konkurencyjny na rynku - w koncu bedzie u nas tak jak na calym swiecie: bez tankowania, bez kotlowni itd.... A tak na serio jeżeli prąd stanieje to pomyślimy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 02.06.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 toz to tylko 200km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slack 02.06.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 toz to tylko 200km Tak ale Ty już wybrałeś prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.06.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 a ile spalisz drewna przez rok w takim kominku? juz teraz 1mp drewna kosztuje 170zl - mysle ze 3 mp /mies to minimum zima.... Opał (S4) brzoza, dąb, jesion, akacja, grab, wiąz, klon - 63 zł/mp + 7%VAT Opał sosnowy - 50 zł/mp + 7% VAT Wałki uzytkowe (S2C) dąb, jesion, akacja, grab, wiąz, klon - 70 zł/mp + 22% VAT, brzoza 65 zł /mp + 22% VAT Opał olsza (S4) - 45 zł + 7% VAT To niektóre pozycje z cennika. Bez transportu, cięcia i rąbania, do sezonowania minimum rok, lepiej 2 lata. Czy 3 mp na niesiąc wystarczy? Nie wiem bo nie mam doświadczenia z kominkiem, jak będzie to i tak jako dodatek, ale wydaje się to trochę mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 02.06.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 a tak serio mysle ze prad bedzie sie stawal coraz bardziej konkurencyjny na rynku - w koncu bedzie u nas tak jak na calym swiecie: bez tankowania, bez kotlowni itd.... A jak będzie zbyt konkurencyjny to "żontus kretiunus" natychmiast podniosą akcyzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 02.06.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 toz to tylko 200km Tak ale Ty już wybrałeś prąd tak ale bede tez mial kominek w ktorym to bede palil dla oprzyjemnosci - a nie z koniecznosci.... niewylkuczone ze nawet codziennie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.06.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 a tak serio mysle ze prad bedzie sie stawal coraz bardziej konkurencyjny na rynku - w koncu bedzie u nas tak jak na calym swiecie: bez tankowania, bez kotlowni itd.... A jak będzie zbyt konkurencyjny to "żontus kretiunus" natychmiast podniosą akcyzę... A czy nie jest tak, że na prąd ma niedługo być podniesiona o 11% ( może do 11%) tak mi coś wpadło w ucho. Czy ktoś coś wie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg5 02.06.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Cena prądu idzie w górę ! [ pewne ] ale gaz i olej opałowy jeszcze bardziej o jakieś 40% wzrosną koszty ogrzewania , nasza ekologia to ponoć priorytet A już teraz coraz więcej znajomych mówi o powrocie do węgla . ja zastanawiam się nad piecem węgiel - drewno , ale jakimś "nowocześniejszym" - niestety poza reklamami nie znalazłem konkretnych ocen [użytkowników] . Jeżeli macie w pobliżu większy tartak - polecam piece na trociny [ z podajnikiem] , kolega ma od kilku lat "samoróbkę" załadunek co 12 h. popiołu niewiele [czyszczenie co 7 dni] . Wada- ogromne pomieszczenie na trociny. Zaleta - tanie grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
multigad 25.06.2005 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 Na pewno przyszlością w Polsce jest pellet. Cala szwecja jest tym opalana. Sprowadzają tego 20 000000 t. A u nas wierzba energetyczna to jedyna alternatywa dla rolników. Już teraz uprawy rosną z roku na rok 30 krotnie, tyle że producentów jeszcze mało, zachód potrzebuje coraz więcej, więc i u nas cena "zachodnia" - na razie A teraz najbardziej ekonomiczne (stosunek kosztów budowy do kosztów eksploatacji to kominek z płaszczem + solar lub kominek z DGP + solar do ciepłej wody zależnie od powierzchi do ogrzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
and33 25.06.2005 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 ja palę miałem węglowym w kotle dolnego spalania z nadmuchem i sterownikiem polecam jest najtaniej teraz ogrzewam bojler i zasyp około 20kg. wystarczy nawet na 3 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts