Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać?

Recommended Posts

a ile spalisz drewna przez rok w takim kominku?

juz teraz 1mp drewna kosztuje 170zl - mysle ze 3 mp /mies to minimum zima....

Opał (S4) brzoza, dąb, jesion, akacja, grab, wiąz, klon - 63 zł/mp + 7%VAT

Opał sosnowy - 50 zł/mp + 7% VAT

Wałki uzytkowe (S2C) dąb, jesion, akacja, grab, wiąz, klon - 70 zł/mp + 22% VAT, brzoza 65 zł /mp + 22% VAT

Opał olsza (S4) - 45 zł + 7% VAT

To niektóre pozycje z cennika. Bez transportu, cięcia i rąbania, do sezonowania minimum rok, lepiej 2 lata.

Czy 3 mp na niesiąc wystarczy? Nie wiem bo nie mam doświadczenia z kominkiem, jak będzie to i tak jako dodatek, ale wydaje się to trochę mało.

a tak serio mysle ze prad bedzie sie stawal coraz bardziej konkurencyjny na rynku - w koncu bedzie u nas tak jak na calym swiecie: bez tankowania, bez kotlowni itd....

A jak będzie zbyt konkurencyjny to "żontus kretiunus" natychmiast podniosą akcyzę... :-?

a tak serio mysle ze prad bedzie sie stawal coraz bardziej konkurencyjny na rynku - w koncu bedzie u nas tak jak na calym swiecie: bez tankowania, bez kotlowni itd....

A jak będzie zbyt konkurencyjny to "żontus kretiunus" natychmiast podniosą akcyzę... :-?

A czy nie jest tak, że na prąd ma niedługo być podniesiona o 11% ( może do 11%) tak mi coś wpadło w ucho. Czy ktoś coś wie na ten temat?

Cena prądu idzie w górę ! [ pewne ] ale gaz i olej opałowy jeszcze bardziej o jakieś 40% wzrosną koszty ogrzewania , nasza ekologia to ponoć priorytet :lol:

A już teraz coraz więcej znajomych mówi o powrocie do węgla .

ja zastanawiam się nad piecem węgiel - drewno , ale jakimś "nowocześniejszym" - niestety poza reklamami nie znalazłem konkretnych ocen [użytkowników] .

Jeżeli macie w pobliżu większy tartak - polecam piece na trociny [ z podajnikiem] , kolega ma od kilku lat "samoróbkę" załadunek co 12 h. popiołu niewiele [czyszczenie co 7 dni] . Wada- ogromne pomieszczenie na trociny. Zaleta - tanie grzanie.

• 4 weeks później...

Na pewno przyszlością w Polsce jest pellet. Cala szwecja jest tym opalana.

Sprowadzają tego 20 000000 t.

A u nas wierzba energetyczna to jedyna alternatywa dla rolników.

Już teraz uprawy rosną z roku na rok 30 krotnie, tyle że producentów jeszcze mało, zachód potrzebuje coraz więcej, więc i u nas cena "zachodnia" - na razie :(

A teraz najbardziej ekonomiczne (stosunek kosztów budowy do kosztów eksploatacji to

kominek z płaszczem + solar

lub

kominek z DGP + solar do ciepłej wody

zależnie od powierzchi do ogrzania