Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać?

Recommended Posts

Właśnie otrzymałem ofertę wstępną na kotłownię z tym piecem za ok.12tys. plus do tego wkład kominowy i palnik do pieca za ok1,9tys.

Myśle, że się da jeszcze coś potargować.

Pozdr

trochę za drogo można kupić dobry kocioł za 3-4tysiące terz przystosowany do palnika olejowego

czytalem oststnio ze europa zachdnia przechodzi na granulki piec nie wymaga zadnej obsugi trzeba miec pomieszczenie 16m3 na granulki oi jest taka rura jako podajnik i sam a dostarcza to do pieca spalanie jakos 93% prawie zadnego popiolu ,podjezdza auto pod cisnieniem wpakowuje te granulki do pomieszczenia koszty pieca od 8-16tys zl bylo to w gazecie chyba ladny dom czy cos takiego,mam piwnice i zastanawiam sie nad tym ,mozna to kupic juz w markecie na worki ale wychodzi drozej niz luzem,podobno tansze niz wegiel i ekologiczne.

ja wybrałam piece akumulacyjne -grzanie w II taryfie

kominek-tarnawa 18 kw z dgp .

Jak palisz non-stop to na sezon schodzi ok. 10m3 drewna. (ktos pytal wczesniej ile schodzi).

Honoratko ,a ile prądu?

Mały jeszcze buduje wiec jeszcze nie uzytkowalam domu ani ogrzewania, nie wiem ile miesiecznie bedzie mnie kosztowalo uzytkowanie tych pieców, moc przyłaczeniową mam 18 kw.

Mały mam brata w Gościcinie(Wojtekkkk) on ma piec na tzw. wszystko ostatnio go instalowali bo poprzednik wyzionął ducha kosztował ich chyba 1000 zł. albo coś ok. i spala trociny z dodatkiem węgla i odpadów drzewnych bardzo tanie grzanie

Oooo własnie się próbowałem cosik wywiedzieć w temacie brata ,ale cos chyba zajęty.Ja zreszta troszkę też. A gdzie sie buduje?

Znajomy spalił w domu 180 m^2 w naszym rejonie (beskidy) w kominku z płaszczem wodnym 10 m^3 drewna w czasie tej zimy.

Z tymi wyliczeniami na podstawie jednego sezonu, to bardzo uważajcie.

Ogrzewam kominkiem od 6 lat. Mam bardzo dobry wkład Dovre, uwazany za jeden z bardziej oszczędnych.

Zależnie od zimy, rodzaju i suchości drewna zużywałem już 6 ale i 14 metrów przestrzennych.

Jeśli drewno nie będzie wysuszone, można spalić nawet dwa razy więcaj a i tak ciepła będzie niewiele.

Multigad - ba ,tam zaraz dwa razy więcej! można i 4* jeśli sie pali shitem. Ja straciłem klienta na instalacje tylko dlatego że nie "potrafiłem" ( nie chciałem kłamać) powiedzieć ile oleju spali przez sezon...Przeciez rzecza logiczną jest ,że jeden spali 14m drewna a inny (np ja) 25. Ale ja mam firmę i ciągle drzwi u mnie otwarte,a innego prawie cały dzień nie ma w domu.

Podaje za RZECZPOSPOLITĄ z 6 czerwca roczny koszt paliwa dla ogrzewania domu, po wprowadzeniu akcyzy :

Drewno liściaste kominkowe ...................... 1850 zł

Węgiel ekogroszek ................................... 2100

Pompa ciepła (taryfa G11) .......................... 2375

Brykiety drzewne ....................................... 2900

Gaz ziemny ............................................... 3200

Pellety ...................................................... 4000

Olej opałowy lekki ...................................... 8275 (dotąd 5950)

Energia elektr.

taryfa nocna G12 + 1/4 zużycia w dzień ..6750

taryfa całodobowa G11 ......................... 9500

Gaz płynny ................................................ 9050 (dotąd 7200)